x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD ameninţă cu boicot

PSD ameninţă cu boicot

de Gabriela Antoniu    |    16 Iun 2009   •   00:00
PSD ameninţă cu boicot
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/AGERPRES

Miniştrii PSD nu vor mai participa la şedinţele de Guvern la care va fi prezent şi preşedintele Traian Băsescu, în condiţiile în care vizita şefului statului va fi una "intempestivă" sau "neanunţată", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al partidului, Bogdan Niculescu Duvăz.



Duvăz a anunţat totodată că PSD nu va accepta o asemenea manieră de lucru din partea şefului statului, avertizând că vizitele neanunţate ale preşedintelui în şedinţele de Guvern, precum cea de duminică, vor fi tratate ca inacceptabile de miniştrii partidului.

"Prezenţa preşedintelui când doreşte dumnealui şi când îşi amenajează câte o vizită împreună cu premierul este inacceptabilă. Vrea să o facă o vizită, să discute numai cu premierul", a spus Duvăz. El a mai arătat că Băsescu foloseşte instituţiile statului şi raportul dintre ele pentru a se plasa bine în cursa electorală şi că PSD consideră că vizita de duminică la Guvern a reprezentat deschiderea cursei electorale.

"Procedural este obligatoriu ca, atunci când ai un Guvern de coaliţie, cu două partide reprezentate egal, să anunţi atunci când preşedintele este invitat, dacă este invitat şi tema pentru care este invitat", a subliniat Duvăz. Decizia PSD era previzibilă în condiţiile în care principalii lideri ai partidului au sancţionat prin declaraţii publice prezenţa şefului statului la şedinţa Guvernului de duminică.

În debutul şedinţei BPN a PSD de ieri, liderul social-democrat Mircea Geoană a declarat că intervenţia şefului statului la şedinţa de Guvern de duminică a fost "neinspirată" şi "diletantistă" în ceea ce priveşte economia. "Ideea că România merge către catastrofă indiferent ce am face este extrem de dăunătoare şi intervenţia de ieri (duminică - n.r.) a preşedintelui a fost extrem de neinspirată şi aproape, mai degrabă, de o viziune diletantistă, decât una profesionistă cu privire la economie", a spus Geoană.

El a arătat că la şedinţa de Guvern de duminică s-a dat un semnal extrem de negativ care riscă să afecteze şi "bruma de încredere" pe care o mai aveau oamenii de afaceri şi mediile financiare din România.

"Cred că este vorba despre o acţiune de umilire a partenerului de guvernare. Nu cred că în felul acesta se poate continua pe termen lung", a declarat, la rândul său, Adrian Năstase. El s-a referit şi la felul în care Traian Băsescu a "ţintit" spre anumite segmente fără să ţină seama de aspectele concrete, dând exemplul Educaţiei.

"Traian Băsescu ştia foarte bine că au fost tăiate în permanenţă resursele pentru educaţie şi că programa şcolară nu putea fi schimbată în mijlocul anului şi că urma în iunie să fie modificată programa şcolară, dar pentru începutul anului viitor. Aceste chestiuni arată de fapt reaua-credinţă a lui Traian Băsescu, dar pe mine, oricum, lucrul acesta nu mă miră", a spus Năstase.

El a subliniat că vizita lui Băsescu la Guvern reprezintă "o modalitate de manipulare", arătând că felul acesta de a da "doar sentinţe şi acuzând public pe stadion unii sau alţii dintre partenerii de guvernare este incorect".

VIZITĂ "TOTAL NEAVENITĂ"
"Criza nu aparţine României. S-a declanşat în centrul sistemului mondial, s-a extins la scară globală. Europa este cuprinsă de efectele acestei crize. Nu este o mare descoperire. Domnul Băsescu îşi tot caută pretexte ca să iasă în faţă, să-l vadă lumea şi să-şi dea cu presupusul. Nu are nici măcar cultura necesară ca să înţeleagă procesele, fenomenele asupra cărora se pronunţă şi ar fi bine să fie mai prudent, mai reţinut, ca să nu dea spectacole penibile", l-a sfătuit preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, pe şeful statului.

Iliescu a mai spus că participarea lui Traian Băsescu la şedinţa de Guvern de duminică a fost "total neavenită", şeful statului nerespectând regulile fundamentale constituţionale.

Potrivit articolului 87 din Constituţie, "preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă."




Cum prezenţa şefului statului la şedinţa de Guvern de duminică a fost abordată ieri şi în coaliţie, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost întrebat ce s-a discutat. "Despre recesiunea lui Băsescu şi ne-am dat seama că a zis o prostie", a răspuns Hrebenciuc. Jurnaliştii au insistat, întrebându-l dacă "şeful statului a spus o prostie", la care el a răspuns: "Da, da, o prostie".

VANGHELIE ŞI GOGĂL - GOAGĂL
Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a apreciat, la rândul său, că şeful statului nu l-a respectat pe premierul Emil Boc şi pe miniştrii PD-L prin prezenţa în şedinţa de Guvern de duminică. Cât despre referirile lui Băsescu la păpădie şi la declaraţiile ministrului Turismului că social-democraţii se gândesc să iasă de la guvernare, Vanghelie a declarat că şeful statului "mănâncă păpădie şi salată", iar Elena Udrea este anemică "de la foarte multă păpădie" şi nu îşi dă seama ce declară, întrucât ia masa cu şeful statului.

Liderul PSD Bucureşti a precizat, totodată, că în şedinţa conducerii coaliţiei de ieri-dimineaţă colegii de la PD-L au dorit să ştie "ce a făcut Herodot" şi au primit o explicaţie foarte clară. "Erau pregătiţi pe problema cu Herodot. Ne-au spus între ce ani a fost domnul Herodot şi s-a clarificat problema", a spus Vanghelie.

Potrivit propriilor mărturisiri, şi el a fost curios, aşa că la ora şase dimineaţa căuta pe motorul Google date despre Herodot, aşa cum spusese Băsescu în şedinţa de guvern. Până a nimerit varianta corectă, Vanghelie a bâjbâit puţin: "Gogăl, goagăl, gagăl", nimerind în cele din urmă denumirea corectă a motorului Google.


Băsescu şi Boc: Lăsaţi orgoliile!
Preşedintele Băsescu a transmis ieri printr-un comunicat că regretă faptul că o serie de lideri de partid încearcă să politizeze participarea sa la şedinţa Guvernului României de duminică, anunţând că prezenţa sa a fost solicitată de premier şi că va continua să participe la şedinţe ale Executivului. Şeful statului face un apel către partide şi instituţii să lase deoparte orgoliile şi interesele de partid şi să colaboreze pentru limitarea efectelor crizei şi continuarea reformelor", se arată în comunicat.

De asemenea şeful statului consideră că este foarte important ca toate instituţiile statului să colaboreze pentru limitarea efectelor crizei economice şi continuarea reformelor asumate de coaliţia la guvernare. De altfel, premierul Boc l-a confirmat pe Băsescu, declarând că l-a invitat pe şeful statului la şedinţa de Guvern considerând că prezenţa acestuia este oportună la o discuţie pe tema programului "Prima Casă".

"Pe mine mă preocupă lucrurile serioase, nu mă puneţi să comentez glumiţele unora sau altora. Preşedintele a fost invitat la şedinţa de guvern în care am prezentat cele mai importante măsuri cu privire la programul «Prima Casă» şi, având în vedere că şi preşedintele a avut discuţii cu băncile, am considerat de cuviinţă că este oportună prezenţa preşedintelui la o asemenea discuţie. (...)

Eu cred că important este ca toţi să tragem la aceeaşi căruţă, indiferent unde ne situăm în momentul de faţă. Eu cred că e mai puţin timp pentru orgolii în momentul de faţă şi mai multă nevoie de muncă şi de a aduce fiecare cu câtă ştiinţă şi putere are, să scoatem ţara din această situaţie dificilă", a adăugat premierul.

Colegul său de partid Adriean Videanu a apreciat că nu era necesar ca miniştrii să fie informaţi despre invitarea şefului statului pentru că premierul este cel care decide în Executiv, inclusiv în privinţa adoptării actelor normative.

×