x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD către PDL: "Aţi condamnat poporul român la muncă silnică pe viaţă”

PSD către PDL: "Aţi condamnat poporul român la muncă silnică pe viaţă”

de Monica Iordache Apostol    |    15 Sep 2010   •   00:00

Deputaţii au hotărât că vârsta de pensionare va fi de 65 de ani şi pentru bărbaţi şi pentru femei.



Camera Deputaţilor a decis ca vârsta de pensionare să fie aceeaşi pentru ambele sexe: 65 de ani, atingerea acestei vârste urmând să se facă până în anul 2030. În favoarea acestei variante au votat PDL, iar împotrivă PSD şi PNL.

Dezbaterea proiectului de lege privind sistemul de pensii se face însă într-o harababură procedurală rar ntâlnită în Parlament. PDL este hotărât să adopte azi legea, în doar câteva ore de dezbateri parlamentare, aşa că a încălcat orice fel de procedură şi cutumă. Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a depus raportul asupra legii abia azi la ora 14, cu doar câteva minute înainte de începerea şedinţei de plen, deşi Regulamentul spune că raportul se depune cu trei zile înaintea dezbaterii.

La ora 14, deputaţii PDL din Comisia de muncă au intrat în biroul Robertei Anastase cu raportul în dinţi, iar la plen s-au distribuit câteva exemplare. Majoritatea deputaţilor nu primiseră, evident, raportul, aşa că habar nu aveau ce se supune  la vot.

Se uitau cu disperare la liderul de grup, privilegiatul care avea un exemplar din preţiosul document, iar acesta le făcea semn  cu degetul mare în sus sau în jos indicându-le dacă trebuie să voteze "pentru" sau "împotrivă", după caz.

Nici măcar liderii de grup nu puteau însă să îină pasul cu ritmul impus de Roberta Anastase şi mai pierdeau şirul amendamentelor pe care doreau să le susţină. Aşa că viceliderul de grup PSD, Aura Vasile, se tot prezenta la tribună şi o ruga pe Roberta Anastase să explice mai bine ce supune la vot.

Asta până când nici Roberta Anastase n-a mai ştiut pentru ce solicită votul deputaţilor şi  vârsta de pensionare s-a votat în două variante contradictorii. Mai întâI deputaţii au aprobat ca vârsta de pensionare să fie 65 de ani şi pentru bărbaţi şi pentru femei, conform variantei guvernului, iar după câteva minute, după ce PSD şi PNL au făcut scandal pentru că nu apucaseră să-şi susţină amendamentele, s-a votat ca vârsta de pensionare să fie de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

PDL a cerut reluarea votului, PSD şi PNL au cerut pauză de consultări, iar concluzia a fost trasă de deputatul PDL Cezar Preda: "Azi am reluat şi am votat de n-am mai ştiut ce votăm".  

Anastase a mai pus o dată la vot amendamentul PSD-PNL de diferenţiere a vârstei de pensionare şi rezultatul a ieşit în sfârşit aşa cum vroia PDL: toată lumea o să muncească până la 65 de ani. "O să vedem noi cum o să puneţi dumneavoastră o croitoreasă de 65 de ani să bage aţa în ac!", a ameninţat liberala Cristina Pocora, iar Aura Vasile i-a acuzat pe pedelişti că au condamnat poprul român la "muncă silnică" până la 65 de ani. "Doamna Aura Vasile, vă asigur că nu e vorba de dumneavoastră, pentru că vârsta asta de pensionare se va aplica în 2030", i-a replicat Cezar Preda Aurei Vasile.

Înaintea acestui subiect, deputaţii mai hotărâseră, în aceeaşi atmosferă de scandal, că militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici din administraţia penitenciarelor, domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor fi incluşi în sistemul public de pensii.

De asemenea, au mai hotărât că şi  persoanele care au venituri din activităţi  independente vor cotiza la sistemul public de pensii, suma asigurată neputând fi mai mică de 35% din salariul mediu brut şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.


Pensiile, îngheţate în 2011. Punctul de pensie, stabilit la 732,8 lei
Punctul de pensie a fost stabilit de Camera Deputaţilor la 732,8 de lei, variantă propusă de guvern şi votată favorabil de deputaţii partidelor de la putere, în cadrul dezbaterilor la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii. PSD şi PNL propuseseră ca punctul de pensie să fie egal cu 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, dar amendamentul lor a picat la vot, deşi fusese adoptat cu o zi înainte în Comisia de muncă.

PSD şi PNL au propus ca votul să fie nominal, dar pentru că propunerea s-a respins, PSD a părăsit sala de şedinţă.
Oricum amendamentul lor ar fi fost respins pentru că în sală mai erau puţini liberali şi pesedişti, aşa că au preferat să nu participe la vot.
După plecarea pesediştilor, amendamentul privind stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut a primit 40 de voturi pentru şi 114 împotrivă. Liberalii au plecat şi ei imediat, iar formula guvernamentală a primit  116 pentru, 6 împotrivă şi 11  abţineri.

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat că, prin stabilirea punctului de pensie la o sumă fixă, tendinţa va fi de reducere a valorii punctului de pensie în raport cu salariul mediu brut, ceea va însemna scăderea pensiilor. "În zece ani punctul de pensie în raport cu salariul mediu brut se va reduce cu 25%, în formula dumneavoastră", a explicat Orban.

×
Subiecte în articol: economic