x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD cere cercetarea penală a ministrului Elena Udrea

PSD cere cercetarea penală a ministrului Elena Udrea

de Aniela Nine    |    Elena Stan    |    27 Aug 2009   •   00:00
PSD cere cercetarea penală a ministrului Elena Udrea

Comisia Parlamentară de anchetă a cheltuielilor de la Ministerul Turismului aşteaptă astăzi spre audiere reprezentanţii firmelor Clir Media, DBV House şi Media Investments.

Printre infracţiunile enumerate de semnatarii sesizării se numără refuzul de a trimite toate documentele solicitate la comisie, refuzul de a participa la audieri, dar şi interzicerea prezenţei angajaţilor din Ministerul Turismului la audieri. Deputaţii PSD au depus miercuri la Parchet şi două plângeri penale: una împotriva ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, care a dispus retragerea de la comisie a unui document trimis de minister, şi alta în care se cere începerea urmăririi penale a celor care au efectuat interceptările ilegale de la comisie.

În acest ultim caz, au precizat deputaţii PSD, este vizat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, acuzată că nu a dispus măsurile necesare pentru clarificarea acestei situaţii.

TREI ANCHETE LA COMISIA DE ANCHETĂ
La scurt timp după anunţul deputaţilor PSD privind depunerea unor plângeri penale la Parchet, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a ieşit public cu explicaţii. Anastase a susţinut că, în cazul interceptărilor ilegale de la comisia de anchetă, ea a acţionat în limitele mandatului său. Totodată, ea a direcţionat responsabilitatea gestionării situaţiei şi către colegii săi din conducerea Camerei care trebuiau să asigure permanenţa pe durata vacanţei parlamentare.

Pentru a-şi susţine afirmaţia, Anastase a reluat filmul evenimentelor după apariţia în media a înregistrărilor de la comisia de anchetă în cazul Udrea şi a amintit că, potrivit atribuţiilor sale, a cerut convocarea unui Birou Permanent la data de 19 august pentru a discuta raportul secretarului general care investigase cazul. Din cauza lipsei de cvorum însă, a subliniat Anastase, respectivul Birou Permanent nu s-a putut întruni. În acest context, secretarul general al Camerei a decis, la data de 24 august, extinderea anchetei interne referitor la înregistrările ilegale. În prezent, a precizat Roberta Anastase, această anchetă internă este în curs de desfăşurare.

O altă anchetă internă care s-a desfăşurat la Camera Deputaţilor a vizat depunerea şi apoi retragerea documentului de la Ministerul Finanţelor. Rezultatele acestei anchete interne, a precizat Roberta Anastase, au fost trimise la comisia de disciplină pentru finalizare. Cât priveşte intenţia secretarei sale de a retrage de la comisia de anchetă sesizarea Elenei Udrea în care era scris greşit numele lui Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor spune că şi aici s-a dispus efectuarea unei anchete interne.

Ea a negat orice legătură cu gestul secretarei sale, spunând că nu a dat nici un astfel de ordin şi că a aflat de acest incident abia după producerea lui chiar de la secretara respectivă. Pe de altă parte, Roberta Anastase a făcut un apel la colegii săi deputaţi să nu mai pună presiune pe angajaţii Camerei, cărora "le-a devenit extrem de greu" să-şi desfăşoare activitatea.

 


DOCUMENTE TRIMISE CA SĂ FIE
Pe de altă parte, comisia de anchetă a primit miercuri o serie de 10 dosare cu documente de la Ministerul Turismului, însă secretarul comisiei a sesizat că aceste documente nu au pe ele ştampila "conform cu originalul" care să le ateste autenticitatea. De comun acord, membrii comisiei au stabilit că, deoarece documentele au fost primite prin Registratura Camerei Deputaţilor, acestea vor fi luate în considerare. Totuşi comisia va solicita ministerului să precizeze oficial dacă aceste documente sunt originale şi şi le asumă integral.

Dosarele primite de comisie se referă la contractul Realitatea All Inclusive, contractul Turist în România, contractele cu Clir Media, Media Investment şi DBV Media House, execuţia bugetară a ministerului pe primele două semestre şi bugetul MT, protocolul cu BRD, contractul cu Eurosport şi asocierea Best Advertising - Optimedia, contractul aferent concertului lui Goran Bregovic şi dosarul privind serviciile de asistenţă juridică.

Tot ieri membri comisiei de anchetă i-au audiat pe reprezentanţii firmelor Clir Media, DBV Media House şi Media Investment Communication care au precizat că s-au ocupat strict de achiziţionarea spaţiului publicitar pentru evenimentele Paşte în Bucovina şi Lumină la Malul Mării. După audiere, deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a arătat că "nu există nici un dubiu că toate contractele au fost de publicitate, iar acest lucru arată că sunt unele inadvertenţe în declaraţiile secretarului de stat în Ministerul Turismului Sorin Munteanu".

De asemenea, comisia a reiterat invitaţia adresată ministrului Turismului de a se prezenta la audieri la 1 septembrie. Despre această invitaţie, Elena Udrea a declarat că "până la 1 septembrie mai avem câteva zile şi sper că, după ce Ludovic Orban se va întoarce din concediu, o să ia o decizie corectă şi o să îşi dea demisia din conducerea acestei comisii. La fel, sper ca şi ceilalţi membri ai comisiei, care au fost dovediţi având o atitudine abuzivă şi ilegală, conform înregistrărilor, vor demisiona din această comisie".


"«Organ» este emblema comisiei de anchetă"
Elena Udrea a declarat ieri că ceea ce miercuri era o greşeală de tehnoredactare, "Organ" în loc de "Orban", a devenit "o emblemă a comisiei" de anchetă. "Eu constat că ceea ce era doar o greşeală de tehnoredactare a devenit astăzi o emblemă a comisiei - «Organ»", a răspuns Udrea, întrebată, într-o conferinţă de presă, cum comentează ultimele reacţii ale membrilor comisiei care o anchetează. Udrea a răspuns zâmbind: "Se mai întâmplă şi greşeli de ortografie. Cum n-am constatat eu când am semnat documentul, nu au constatat-o nici membrii comisiei", a încheiat Udrea.

 

Udrea a adăugat că, negăsind nimic penal ministrului Turismului, membrii comisiei s-au gândit să formuleze "plângeri penale pentru ceva ce nu este penal". "Oamenii ăştia nu au habar de lege", a spus Udrea, referindu-se la faptul că membrii comisiei vor sesiza Comisia juridică a Parlamentului că ea nu s-a prezentat la comisia de anchetă. "Am fost, m-am dus, m-aţi văzut", a susţinut Udrea. "Am justificat de ce refuz să discut. Ei s-au antepronunţat şi acţionează abuziv. Această comisie a fost învestită să verifice sumele cheltuite în promovare, dar îşi depăşeşte atribuţiile verificând cât am cheltuit cu maşinile sau cu draperiile", a precizat ministrul.

Ea a sfătuit membrii comisiei, în cazul în care vor să angajeze experţi pentru a verifica sumele cheltuite de Ministerul Turismului, să-şi angajeze şi un expert jurist, pentru a nu mai face gafe. Apoi ministrul i-a acuzat pe membrii comisiei de anchetă că au trimis presei înregistrarea discuţiei dintre ei, în care se refereau la încercarea de a o acuza penal. "Este o problemă a celor din comisie cum au făcut ca această înregistrare să ajungă în mass-media", a spus Udrea. Ea a răspuns astfel întrebărilor presei privind ancheta solicitată de membrii comisiei, referitor la apariţia în presă a acelor înregistrări.

Apoi, generoasă, Udrea le-a dat voie membrilor comisiei să descopere cine a furnizat presei înregistrările respective spunând că "sunt liberi să verifice".


O nouă vizită la expoziţie
Ulterior, Elena Udrea a mai făcut şi o vizită scurtă grupului parlamentar al PD-L unde se află expuse documentele aferente acţiunilor de promovare a turismului făcute de Minister. A folosit prilejul pentru ca, amintind ironic greşeala de scriere a numelui lui Ludovic Orban, să acuze comisia de anchetă că a devenit "un organ de represiune" a miniştrilor PD-L, deşi nu există nici un temei legal pentru a susţine acuzaţiile la adresa sa.

Cât priveşte sesizarea deputaţilor PSD din comisia de anchetă, Udrea a susţinut că refuzul său de a se prezenta la audieri este justificat, având în vedere intenţiile membrilor comisiei denunţate de înregistrările telefonice şi a precizat că a trimis toate documentele solicitate de comisie. Ea a susţinut şi că nu are nimic de-a face cu decizia angajaţilor MT de a nu veni la comisia de anchetă, aceştia luând această decizie tot ca urmare a aflării conţinutului înregistrărilor telefonice în ceea ce îi privea.

Elena Udrea a anunţat şi faptul că, la cererea MT adresată Curţii de Conturi de a face un control la minister, CC a răspuns că MT nu este în planul de control din acest an.

 

BRD s-a retras din cauza scandalului
Reprezentanţii BRD audiaţi ieri în comisia de anchetă parlamentară au recunoscut că motivul pentru care au decis retragerea siglei băncii din spoturile publicitare ale Ministerului Turismului (MT) a fost scandalul Elena Udrea.

Preşedintele BRD, Patrick Gelin, s-a declarat surprins şi chiar decepţionat de invitaţia de a fi prezent pentru audiere la comisia de anchetă, având în vedere, după cum a precizat el, că în derularea protocolului cu MT nu a implicat fonduri publice. "Proiectul a însemnat finanţarea de către bancă a unor spoturi publicitare. Participarea BRD în acest proiect a fost făcută dezinteresat în întregime şi ca parte a modului în care BRD înţelege responsabilitatea sa socială. Publicitatea în străinătate pentru BRD nu ne aduce nici un beneficiu, având în vedere că toţi clienţii BRD sunt în România", a explicat membrilor comisiei Patrick Gelin.

Întrebat de membrii comisiei de ce s-a retras din contractul cu MT, preşedintele BRD a explicat că nu a fost vorba despre o retragere din contract, ci că, urmare a apariţiei scandalului Udrea, instituţia a decis retragerea siglei din spoturile publicitare. "Protocolul încheiat la 28 aprilie cerea un act adiţional, care s-a încheiat la 29 iulie şi care explică drepturile şi obligaţiile părţilor şi constată suma cu care BRD a sponsorizat acest contract. Sigla trebuia iniţial prezentată, dar din cauza controverselor şi a scandalului mediatic am decis retragerea siglei pentru a demonstra că nu avem interes comercial", a spus Gelin.

Întrebat de ce, dacă BRD nu era interesată de publicitate pe canale paneuropene, a menţinut totuşi la un punct din contract clauza privind promovarea siglei, a numelui şi a imaginii băncii, preşedintele BRD a explicat că era vorba despre un drept standard, potrivit legii, dar şi pentru a încuraja identificarea fondurilor de publicitate publice.

Membrii comisiei au dorit să se lămurească şi dacă este o legătură între rescadenţarea creditului ministrului Elena Udrea de la BRD şi contractul încheiat între MT şi aceeaşi bancă. Patrick Gelin a explicat că nu poate spune nimic despre relaţia dintre BRD şi un client, fiind vorba despre secretul bancar, şi că nu este neobişnuit pentru o bancă ca BRD să aibă clienţi persoane publice. "Nu există legătură între relaţiile comerciale ale BRD cu anumiţi clienţi şi relaţiile dintre BRD şi instituţii publice. Banca rescadenţează mii de credite în fiecare an", a susţinut preşedintele BRD.

Potrivit Legii sponsorizării, sponsorul beneficiază de promovarea numelui şi siglei, precum şi de deduceri fiscale. "Actul adiţional încheiat în iunie a fost realizat din iniţiativa noastră, acesta fiind o consecinţă directă a protocolului. În momentul în care am încheiat protocolul nu aveam de unde să ştim cât va costa realizarea spotului. Actul adiţional care prevede suma este încheiat pentru a putea fi deductibil fiscal. Între timp a apărut şi suspiciunea cu privire la promovarea siglei şi am decis scoaterea siglei de pe spotul pus la dispoziţia ministerului în mod gratuit", a explicat Patrick Gelin.


×
Subiecte în articol: psd plăngere comisia udrea