x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD cere eliminarea impozitului forfetar

PSD cere eliminarea impozitului forfetar

de Lavinia Dimancea    |    14 Iul 2009   •   00:00
PSD cere eliminarea impozitului forfetar
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul National

Contestat în interiorul Coaliţiei, impozitul forfetar ar putea dispărea din toamnă, la nici jumătate de an de la introducerea acestuia. Cel puţin aceasta este intenţia PSD care a propus ieri ca impozitul să fie eliminat de la 1 septembrie.



După ce a fost declarat în mod repetat de social-democraţi drept o eroare a Cabinetului Boc, lucru admis şi de ministrul democrat-liberal al Economiei Adriean Videanu, PSD a decis să solicite PD-L stabilirea unei date clare privind eliminarea impozitului minim. Deşi ieri-dimineaţă a avut loc o şedinţă a Coaliţiei, acest lucru nu a fost discutat, pesediştii stabilind ulterior în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului să se adreseze pe această temă colegilor de coaliţie în cursul acestei săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, pare însă încrezător că social-democraţii vor avea succes, el invocând în acest sens declaraţia lui Adriean Videanu potrivit căreia impozitul minim ar fi nepotrivit şi inoportun. Ca urmare, a arătat Duvăz, PSD are şi o propunere concretă pentru democrat-liberali: impozitul să fie eliminat începând cu data de 1 septembrie. Cu toate acestea, pesediştii susţin că discuţiile nu pot fi făcute în pripă, de pe o zi pe alta, dar că se impun clarificări.

"Stabilirea unui termen clar este de dorit. Noi am spus să fie peste o lună şi jumătate, astfel încât Ministerul de Finanţe să poată face toate diligenţele necesare, şi, pe de altă parte, contribuabilul să fie avertizat de acest lucru. Pe de altă parte, el ştie că în perioada în care acest impozit a funcţionat are nişte datorii şi instituţiile statului sunt chemate să verifice aceste datorii", a explicat Duvăz.

O MĂSURĂ SUFOCANTĂ
Social-democratul a mai spus că impozitul forfetar a fost neproductiv pentru bugetul de stat şi pentru economia românească şi că "nu a făcut decât să sufoce întreprinderile mici şi foarte mici". "Transmitem semnalul că acest impozit neproductiv nu poate fi lăsat, doar criticat în termeni aşa vagi, fără să stabilim şi un termen până când funcţionează. Toată lumea îl critică, dar e în vigoare", a adăugat Duvăz.

Cum există foarte multe firme care şi-au încetat sau suspendat activitatea din cauza impozitului forfetar, Duvăz nu a putut lămuri ce se va întâmpla cu acestea în condiţiile în care se va decide eliminarea acestuia. El s-a rezumat la a spune că subiectul va fi discutat la momentul redactării actului normativ prin care impozitul forfetar să fie eliminat.

Decizia oficială a PSD de a cere eliminarea impozitului forfetar vine după ce mai mulţi lideri ai partidului, inclusiv Mircea Geoană şi ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, au declarat că luarea unei astfel de măsuri a fost o greşeală ce poate fi corectată, iar Adriean Videanu îi completa spunând că este o eroare a Guvernului, întrucât politica fiscală nu trebuie să aibă doar rol de colectare, ci şi de stimulare a economiei.

În urma acestor critici, premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul va evalua "după toamnă" efectele impozitului asupra economiei şi va stabili dacă scopul pentru care s-a decis introducerea acestei taxe a fost atins.

×
Subiecte în articol: politic