x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD iese de la guvernare dacă baronii sunt de acord

PSD iese de la guvernare dacă baronii sunt de acord

de Adriana Duţulescu    |    28 Sep 2009   •   00:00

Soarta guvernării va fi decisă diseară, în Kiseleff, cand baronii PSD trebuie să hotărască, prin vot, dacă răman sau nu alături de PDL. Dacă vor vota în favoarea guvernării, PSD va desemna un nou ministru la MAI. Dacă votează împotrivă, PSD îşi retrage miniştrii din guvern şi va declanşa criza politică



Liderii PSD au întors pe toate feţele criza generată de demiterea lui Dan Nica, analizand în şedinţa BPN variantele de actiune pe care le are la dispozitie. Mircea Geoană le-a povestit colegilor că în şedinţa de dimineaţă a Coaliţiei Emil Boc l-a anunţat că pur şi simplu l-a înlocuit pe dan Nica cu Vasile Blaga, de-abia după aceea dandu-i acel termen de 24 de ore să numească un înlocuitor, ceea ce, în opinia preşedintelui PSD, înseamnă că PDL a luat deja decizia ruperii Coaliţiei. Deci PSD este împins în afara Guvernului, dar acuzat totodată ca este cel care a provocat criza politică. În această situaţie, liderii PSD au convenit că trebuie să gasească cea mai bună ieşire din situaţia extreme de încurcată astfel încat să piardă cat mai puţine puncte la imagine.

Una dintre soluţiile analizate a fost ieşirea de la guvernare, către care a înclinat Mircea Geoană. Aceasta s-ar putea produce prin demisia în bloc a miniştrilor PSD, după care Emil Boc ar urma să numească miniştrii PDL într-un guvern monocolor  şi să vină în parlament cu noul Cabinet pentru investitură. În această situaţie, PSD ar vota împotriva guvernului PDL, Viorel Hrebenciuc pornid deja de duminică seara negocieri cu PNL pentru o alianţă politică în Legislativ. De altfel, Mircea Geoană a declarat după şedinţa Coaliţiei că "PSD va căuta o nouă formulă de alianţă politică care să asigure o bună guvernare".

O soluţie luată de asemenea în calcul la şedinţa liderilor PSD a fost propunerea unui guvern de tehnocraţi, după ce noul cabinet al lui Emil Boc ar pica în Parlament. Mircea Geoană a spus că Băsescu ar avea deja o strategie în acest sens şi că ar avea de gand să propună o astfel de formulă politică, deci PSD ar putea să i-o ia înainte cu o propunere care ar avea priză la electorat.

Toate aceste calcule depind însă de votul din Comitetul Executiv convocat pentru ora 17, la Kiseleff. Potrivit statutului PSD, numai acest for de conducere poate să ia decizii referitoare la participarea la guvernare, şi preşedinţii de organizaţii judeţene sunt cei care vor decide prin vot dacă partidul va rămane sau nu la Palatul Victoria. Dacă baronii se vor pronunţa în favoarea rămanerii la guvernare, Mircea Geoană va propune un alt ministru la MAI.

De aceea, în aşteptarea acestui vot, liderii PSD au anunţat după şedinţa BPN că deocamdată îl susţin pe Dan Nica în continuare şi că îl somează pe Emil Boc să respecte protocolul Coaliţiei. 

×
Subiecte în articol: politic