x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD - Iliescu ataca, dar inca nu pleaca

PSD - Iliescu ataca, dar inca nu pleaca

13 Mai 2005   •   00:00

La Consiliul National al PSD de ieri, senatorul Ion Iliescu si-a rostit mult-asteptatul discurs, in care a anuntat ca "este obligat" sa isi reconsidere pozitia fata de actuala conducere a partidului.


  • de LAVINIA DIMANCEA
  • POLITIC
  • NEMULTUMIT. Ion Iliescu a criticat dur ceea ce s-a intamplat la Congresul PSD din aprilie, acuzand negocieri subterane
    Intr-un discurs mult-asteptat, Ion Iliescu a atacat, ieri, la Consiliul National al PSD, "tranzactiile" pentru functii de la Congresul din aprilie. El nu mai vrea nici o functie in PSD si se gandeste daca va mai ramane in partid.

    Cel mai asteptat personaj la Consiliul National de ieri al PSD a fost senatorul Ion Iliescu. El si-a facut aparitia la Palatul Parlamentului cu putin inainte de ora 12:00, flancat de sepepisti si insotit de liderul PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu. Dupa cateva saluturi, si-a ocupat locul in sala intre membrii filialei bucurestene. O atitudine rece, ce avea sa devina tot mai evidenta o data cu discursurile celor doua varfuri pesediste - presedintele Mircea Geoana si presedintele executiv Adrian Nastase. Nu a privit nici o clipa spre cei doi, n-a aplaudat, si-a notat tot timpul ceva, incruntat.

    GEOANA. Primul la cuvant, Mircea Geoana a vorbit despre lupta politica pe care PSD trebuie sa o inceapa. "Am incercat cu respect si diplomatie sa inchidem ranile dupa Congres. Va indemn ca de astazi PSD sa iasa la lupta. Nu trebuie sa ne transformam intr-o infirmerie de pansat orgolii ranite", a fost mesajul mobilizator al lui Geoana pentru cei 500 de membri ai Consiliului National. Seful PSD a pledat pentru o conducere autoritara dupa luarea deciziilor, in care se va face auzita si vocea teritoriului, pentru respectarea statutului, care va fi "Constitutia partidului", si pentru o actiune ferma ca partid de Opozitie. "Am obosit nu fizic, ci psihologic si moral sa discutam numai despre noi. Pana cand sa oferim colegilor din presa scenarii si pregatiri de discursuri? (…) Trebuie sa fim o masina de lupta, nu una de tanguieli", a spus Geoana. El a vorbit si despre "perioada seniorilor de drept in partid, care s-a terminat", cu aluzie la Ion Iliescu. "Cred in valoarea dialogului, in cooperare si nu sunt deloc prietenul paternalismelor (…). PSD are nevoie de echilibru, nu de excese, de echipa, nu de vedete, de colaborare, nu de dispute", a spus Geoana.

    NASTASE. Adrian Nastase a abordat si el problema tensiunilor din partid din ultima vreme. "Noi facem Opozitie in Opozitie, ceea ce este periculos. Tensiunea pe care o simt in aceasta sala trebuie sa dispara", a spus Nastase, militand pentru repornirea motoarelor si sanctionarea greselilor unei "guvernari incompetente". El a avut un mesaj si cu privire la Ion Iliescu. "Am curajul sa va spun ca este firesc sa gandim in termeni de colegialitate si responsabilitate relatia noastra cu Ion Iliescu." Nastase a continuat spunand ca "nu putem construi viitorul fara sa avem grija de ceea ce inseamna istoria noastra comuna (…). De aceea, va invit la intelepciune".

    ALEGERI. Discursurile celor doi au fost urmate de alegerea presedintelui Consiliului National si al trezorierului PSD. Prin vot secret a fost desemnat, cu 427 de voturi pentru si 9 impotriva, in functia de presedinte al Consiliului senatorul Dan Mircea Popescu, acesta fiind singurul candidat, iar pentru cea de trezorier, Aristide Robu, cu 420 de voturi pentru si 18 contra. Tot ieri a fost ales in functia de presedinte al Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala senatorul Cristian Diaconescu, iar prim-vicepresedinte, Antonie Iorgovan.

    ILIESCU. Momentul cel mai asteptat a fost cu siguranta cel al discursului lui Ion Iliescu. El a criticat foarte dur ceea ce s-a intamplat la Congresul din 21 aprilie, vorbind de "negocieri subterane" si "tranzactii" care s-au facut pentru obtinerea unor "functii de control" in partid. "Si-au dat mana, intr-o veritabila conjuratie, oameni care cred ca nici nu au respect reciproc. Despre tranzactiile si negocierile din culise de la Congres s-a pronuntat chiar Viorel Hrebenciuc, care spunea: "Am negociat doua posturi de vicepresedinte pentru Moldova si doua pentru Ardeal"", a acuzat Iliescu. Fostul sef al statului a continuat spunand ca "aceste practici" prin care functiile se impart prin "targuieli" sunt incompatibile cu calitatea de membru al PSD, uzand si de alte atribute pentru a descrie votul Congresului, precum "manevre" si "manipulare". In acest context, Iliescu a aratat ca revine obligatia Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala de a analiza ce s-a intamplat la Congres si a-i trage la raspundere pe protagonistii "tranzactiilor". Iliescu a acuzat si fosta conducere a PSD, fara a da nume, ca a dus o "politica clientelara" in ultimiii ani si ca trebuie sa raspunda pentru acest lucru. Desi a marturisit ca nu se cramponeaza de functii si nu are "orgoliul ranit", Iliescu a aratat ca nu va mai crede in sinceritatea unor apeluri precum cel de la Congresul PSD din august 2004, cand a fost invitat sa revina in fruntea partidului. In privinta viitorului sau, Iliescu a spus ca nu mai vrea nici o functie in partid. In contextul rezultatului votului de la Congres, el a vorbit de doua situatii. Prima, in care votul de la Congres a fost "realist", caz in care "scuteste noua conducere" de prezenta sa si de "paternalismul" de care l-a acuzat Nastase. A doua, in care ceea ce s-a intamplat la Congres a fost rezultatul negocierilor de culise, ceea ce il determina sa nu stea "alaturi de cei care s-au pretat" la astfel de lucruri. "Ramane sa meditez la calitatea mea de membru de partid", a avertizat Iliescu. In prezent, el este lider al grupului PSD din Senat, dar a anuntat ca nu vrea sa faca parte din BPN.

    AVERTISMENT

    "Sunt obligat sa imi reconsider pozitia fata de actuala conducere a PSD si tocmai de aceea ma voi gandi daca raman membru al partidului" - Ion Iliescu, senator PSD

    REACTII LA DISCURS
    Vicepresedintele Ioan Rus i-a raspuns lui Iliescu, spunand ca nu crede in "aranjamentele" de la Congres si ca nu se pune problema unor "tranzactii". Presedintele Mircea Geoana s-a rezumat insa la a vorbi de "amaraciunea personala", "omeneasca, ce trebuie inteleasa", din discursul lui Iliescu, dar si de "o parte de analiza lucida". Adrian Nastase a reluat ideea ca partidul are nevoie de Ion Iliescu, dar si el de partid si ca trebuie depasite aceste momente tensionate. La randul sau, secretarul general Miron Mitrea a spus ca nu crede ca discursul lui Iliescu a fost unul de adio. Dan Ioan Popescu, a afirmat ca in aceasta calitate are "obligatia morala si politica" de a-l invita pe Iliescu la "masa rotunda a dialogului cu partidul sau". El si-a anuntat si decizia de a nu participa la sedintele BPN in aceasta prima etapa, cedand locul ce revine Capitalei reprezentantilor PSD Ilfov. "Eu nu vrea sa ma strecor in forul decizional al partidului pe usa din dos", asa cum s-a spus in presa, a afirmat Popescu.
    ×