x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD începe marţi strîngerea de semnături pentru modificarea Constituţiei

PSD începe marţi strîngerea de semnături pentru modificarea Constituţiei

25 Aug 2008   •   00:00

15:12 ● Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că social-democraţii vor începe marţi strîngerea de semnături pentru proiectul de modificare a Constituţiei, textul final al propunerii urmînd să fie finalizat în cursul serii de luni.



Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că social-democraţii vor începe marţi strîngerea de semnături pentru proiectul de modificare a Constituţiei, textul final al propunerii urmînd să fie finalizat în cursul serii de luni.

Geoană a declarat, după Biroul Permanent Naţional al PSD, că liderii social-democraţi au aprobat atît propunerea vizînd modificarea unor legi în sensul depolitizării actului de Justiţie, cît şi propunerea de modificare a Constituţiei în sensul schimbării condiţiilor de imunitate acordate unor demnitari.

El a afirmat că acest text va fi finalizat în cursul serii de luni, de către un grup de lucru condus de Valer Dorneanu, şi va fi deschis semnăturilor parlamentarilor începînd de marţi.

Geoană a mai spus că în BPN au existat discuţii privind "anvergura" modificării Constituţiei, el răspunzînd unei întrebări legate de rezervele pe care preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, le formulase faţă de propunerea de modificare a legii fundamentale.
În acest sens, liderul PSD a afirmat că, "omeneşte", poate să înţeleagă rezervele formulate de Iliescu.
"În mod firesc, pentru domnul Iliescu a devenit o parte a propriei persoane politice, a propriei moşteniri politice Constituţia", a adăugat el.

Geoană a insistat să precizeze că decizia modificării Constituţiei nu a fost pusă în discuţie luni, existînd deja un acord al conducerii PSD în acest sens, dezbaterile de luni fiind doar referitoare la amploarea acestei modificări.
"Sunt de acord, este un lucru real că atunci cînd vrem o modificare de fond a Constituţiei este nevoie de mai mult timp, de mai mult timp de dezbatere şi de consultare. (...) Eu, unul, cred că trebuie modificată Constituţia, că trebuie schimbată republica, dar aici domnul Iliescu are dreptate, este nevoie de o deliberare mai amplă. Dar, cînd este vorba de imunităţi, (...) trebuie să acţionăm acum, cu modificări punctuale, chirurgicale", a declarat liderul social-democrat.

El a admis că, în rîndul liderilor social-democraţi, există "nuanţe" cu privire la anvergura modificării Constituţiei.

Pe de altă parte, Geoană a anunţat că, pe lîngă strîngerea de semnături pentru modificarea prevederilor constituţionale legate de imunitatea demnitarilor, PSD va organiza, la începutul lunii septembrie, un forum constituţional, în care să fie dezbătută oportunitatea unei modificări mai ample a Constituţiei.
"Unii susţin că este nevoie de aşa ceva, de o nouă republică, alţii, precum domnul Ion Iliescu, susţin că trebuie să manifestăm prudenţă în acest sens", a adăugat el.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: politic psd constituţiei