x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD merge cu PRM, Alianta D.A. cu PUR

PSD merge cu PRM, Alianta D.A. cu PUR

14 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Rezultatul alegerilor locale a dus la crearea a doua centre de greutate in politica romaneasca: PSD si Alianta PNL-PD, si la aparitia a doua partide arbitru: PUR si PRM. Analistii politici spun ca apropierea PRM de polul reprezentat de PSD nu este surprinzatoare, pentru ca intre cele doua partide exista deja o "complicitate", si ca alipirea PUR este mai potrivita la polul celalalt.
English version

Poluri politice dupa locale

Analistii politici comenteaza regruparea de forte de dupa rezultatul alegerilor locale si spun ca s-au conturat doua centre de greutate: PSD si Alianta PNL-PD.
MONICA IORDACHE

Ambitia PSD, pe de o parte, si a Aliantei PNL-PD de cealalta, de a obtine suprematia in consiliile locale si judetene, a dus la formarea unor coalitii politice neasteptate. Daca pana la alegerile locale, PRM era formatiunea de care se fereau toate celelalte forte politice, acum PSD si Alianta PNL-PD alearga dupa sprijinul lui Vadim. Liderul PSD, Adrian Nastase declara, chiar la ultima reuniune a TSD, din aprilie, ca partidul sau nu poate sa aiba un dialog politic cu PRM si ca Vadim este un "impostor politic". De asemenea, si liderii Aliantei PNL-PD au declarat in repetate randuri ca nu vor colabora cu PRM.

ATRACTII. Presedintele Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu, spune ca apropierea dintre PSD si PRM nu este surprinzatoare. "Numai intamplator oamenii care sunt in PRM nu sunt in PSD si invers, practic pe cele doua partide nu le desparte nimic. Singura problema a PRM este aceea ca votantii sai sunt opozanti ai regimului actual si multi cred ca, prin colaborarea cu PSD, partidul lor preferat nu reprezinta o altenativa politica puternica. Daca PRM va continua sa demonstreze ca nu este decat un partid de la buzunarul de la piept al PSD isi va pierde treptat votantii", comenteaza Mungiu. Ea spune ca, de cealalta parte solutia ar fi, apropierea PUR de PNL si PD, intrucat mesajele lor sunt asemanatoare.

PREVIZIUNI. Politologul Stelian Tanase crede ca haosul negocierilor din teritoriu este determinat de faptul ca partidele nu s-au asteptat sa apara un echilibru atat de puternic intre PSD si Alianta PNL-PD. "Partidele nu au fost pregatite pentru acest echilibru, nu s-au facut scenarii pentru perioada postelectorala. Alianta a obtinut un scor mai bun decat se astepta", spune Stelian Tanase, adaugand ca, daca raportul se va mentine si la alegerile din toamna jocul negocierilor va fi acelasi. Tanase spune ca riscul colaborarii cu PSD al partidelor aflate pana acum in opozitie este acela de a pierde voturi la alegerile din toamna. "PRM a criticat baronii locali, acum ar trebui sa se alieze cu ei fara sa tina cont de electoratul care a votat anti-PSD", spune Tanase. "PUR a avut un scor bun pentru ca a iesit de la guvernare si a fost critic fata de PSD. Daca se aliaza cu PSD ar pierde o sursa de voturi, electoratul care a votat anti PSD ducandu-se spre Alianta PNL-PD. Cine se aliaza cu PSD va pierde voturi", a concluzionat Stelian Tanase.

INTERESE. Presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu, spune ca politica de aliante nu va fi dictata de la centru, ci vor fi folosite avantajele locale. "Au aparut doua partide arbitru, PRM si PUR, dar nu si-au definit politica de aliante. Complicitatea dintre PRM si PSD se observa de mult, dar colaborarea dintre cele doua partide nu se va transforma in protocol la nivel national, pentru ca PSD risca excluderea din Internationala Socialista. Alianta PNL-PD nu are aceasta problema, dar colaborarea cu PRM este riscanta si pentru ea fiindca ar putea duce la o izolare internationala. Aliantele locale vor depinde de interesele din teritoriu si fiecare partid va incerca sa isi foloseasca avantajele pe plan local", a explicat Parvulescu.

BARONI

In tara domnia baronilor PSD va fi perpetuata cu girul peremistilor. La Suceava, PRM a revenit asupra deciziei de a se alia cu PNL si PD si a hotarat sa sprijine PSD pentru formarea majoritatii in Consiliul Judetean, in schimbul obtinerii functiei de vicepresedinte in acest organism. Presedintele PRM Suceava, senatorul Gheorghe Acatrinei, a declarat ca partidul sau va sprijini candidatura lui Gavril Marza pentru functia de presedinte al CJ Suceava, si ca, in schimb, PSD va sustine candidatul PRM pentru functia de vicepresedinte al CJ Suceava, adica pe Stela Acatrinei, sotia senatorului Acatrinei. Liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat si el ca PSD si PRM au incheiat un protocol de colaborare, desi partidul sau detinea deja majoritatea in Consiliul Judetean.
×
Subiecte în articol: politic psd alianta pnl-pd