x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD, oficial fără majoritate în Parlament. Situație explozivă pe scena politică

PSD, oficial fără majoritate în Parlament. Situație explozivă pe scena politică

de Ion Alexandru    |    28 Aug 2019   •   08:10

Grațiela Gavrilescu, Viorel Ilie și Anton Anton, trei dintre miniștrii ALDE, au respectat decizia partidului și au demisionat, ieri, din Guvernul României. Singurul membru al partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu care nu a procedat la fel este ministrul de Externe, Ramona Mănescu, aceasta riscând excluderea din ALDE. Viorica Dăncilă a anunțat că PSD nu iese de la guvernare și își asumă, astfel, riscul ca Executivul să fie dărâmat în urma anunțatei moțiuni de cenzură pe care o va depune Opoziția. Opoziție din care face parte, începând de luni, fostul partener de guvernare.

 

Premierul Vorica Dăncilă a luat act de demisiile înaintate de cei trei miniștri ALDE și a precizat că, aseară, urma să trimită la Palatul Cotroceni propunerile pentru preluarea interimară a portofoliilor eliberate. Este vorba despre Ioan Deneș, pentru Ministerul Mediului, de Nicolae Bădălău, pentru Ministerul Energiei, și de Radu Oprea, pentru Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. În acest sens, Dăncilă își reafirmă intenția, chiar și în noile condiții politice deloc încurajatoare, ca PSD să rămână la guvernare.

“Am luat act de decizia ALDE de a abandona guvernarea (…). Am luat decizia de a ne asuma actul guvernării, pentru că România are nevoie de stabilitate. Guvernarea responsabilă înseamnă asumarea unor decizii pentru binele majorității, nicidecum fuga și practicarea unui joc politic pentru obținerea de voturi”, a acuzat președintele PSD.

 

Meandrele politicii: Ponta face jocurile

PSD merge pe sârmă, în acest moment, existând chiar voci din interiorul partidului care afirmă că noua conjunctură politică impune ieșirea social-democraților de la guvernare. În prezent, PSD are un număr egal de parlamentari cu cei care constituie actuala Opoziție și care au anunțat că vor iniția și sprijini o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului minoritar Dăncilă.

După ieșirea ALDE de la guvernare, PSD nu mai are majoritate în niciuna Camerele Parlamentului. Însă de cealaltă parte se fac calcule la sânge pentru strângerea de voturi pentru dărâmarea guvernului social-democrat. Reamintim că pentru ca o moțiune de cenzură să treacă, este nevoie de votul a 233 de senatori și deputați. Din care, în acest moment, PSD, USR, ALDE și PMP, la care se adaugă și UDMR, adună 212 voturi.

Acest calcul aduce politica românească în situația în care cel care va putea înclina balanța într-o parte sau în cealaltă este Victor Ponta, dar și cei 17 parlamentari care nu votează la unison, aparținând grupului minorităților naționale.

Cele 20 de voturi care pot decide ce se va întâmpla în continuare aparțin Pro România, care nu s-a exprimat, deocamdată, clar, cum va acționa la moțiunea de cenzură. Partidul lui Victor Ponta deține 29 de parlamentari și anunță că, în perioada imediat următoare, pregătește noi transferuri dinspre PSD.

 

 

 

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România a fost “boicotată” de declaraţiile politice “iresponsabile” ale unor înalţi demnitari români în privinţa obţinerii unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

 

Proiect AEP pentru prevenirea votului ilegal

 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că a elaborat şi a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea normelor metodologice de funcţionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot (SIMPV) şi de prevenire a votului ilegal.

×