x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD s-a hotărăt să facă opoziţie

PSD s-a hotărăt să facă opoziţie

de Lavinia Dimancea    |    04 Dec 2007   •   00:00
PSD s-a hotărăt să facă opoziţie
Sursa foto: Dan Marinescu/

Fără a avea o ofertă clară din partea PNL, PSD a decis ieri să rămănă in opoziţie, respingănd varianta intării la guvernare alături de liberali. Mai mult, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că partidul său va face opoziţie şi faţă de preşedintele Traian Băsescu, şi faţă de PD.

Fără a avea o ofertă clară din partea PNL, PSD a decis ieri să rămănă in opoziţie, respingănd varianta intării la guvernare alături de liberali. Mai mult, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că partidul său va face opoziţie şi faţă de preşedintele Traian Băsescu, şi faţă de PD.

Deşi au existat voci care au susţinut intarea la guvernare alături de PNL, şefii organizaţiilor judeţene ale PSD, precum şi liderii centrali au optat prin vot unanim pentru "o opoziţie clară". In şedinţa de ieri a Comitetului Executiv Naţional, care a urmat unei intălniri restrănse intre Mircea Geoană şi vicepreşedinţii partidului, nici unul dintre mai-marii partidului nu s-a mai pronunţat in favoarea unei colaborări guvernamentale cu PNL. Asta in condiţiile in care aceştia aşteptau o ofertă concretă din partea liberalilor lui Tăriceanu, insă aceasta nu a venit. Din acest motiv pesediştii au mers pe calea unei opoziţii dure, astfel incăt vor respinge in Parlament toate proiectele Guvernului şi nu exclud nici susţinerea unei eventuale moţiuni de cenzură. Mai mult, PSD a promis că va vota impotriva proiectului de buget pe 2008, dacă nu ii vor fi acceptate amendamentele. In aceste condiţii, gruparea Iliescu nu a mai reuşit să-şi impună punctul de vedere, preşedintele de onoare al PSD pledănd pentru acordarea unui sprijin parlamentar Cabinetului Tăriceanu.

DUBLĂ OPOZIŢIE. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat la finalul reuniunii că partidul său va face o opoziţie nu doar la adresa guvernului, ci şi impotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a PD, Geoană susţinănd că adversarul PSD este "puterea de dreapta". In ceea ce priveşte organizarea unui congres extraordinar, acesta a rămas un proiect mort incă din faşă, Ion Iliescu explicăndu-le ieri liderilor judeţeni că nu s-a declarat categoric pentru organizarea lui, ci doar l-a anunţat ca pe o eventualitate. "Consiliul Naţional, de la sfărşitul lunii ianuarie, va decide dacă este nevoie de un congres extraordinar. Insă un congres nu inseamnă neapărat schimbarea conducerii de partid. Acum este nevoie de o analiză a ceea ce a insemnat acest examen electoral", a declarat Iliescu.

PUŞCAŞ, BLAMAT. Pesediştii au discutat ieri şi rezultatele obţinute la europarlamentare. Ei nu au luat insă nici o măsură impotriva acelor organizaţii care au obţinut un scor sub cel inregistrat de PSD la nivel naţional. Geoană a explicat că filialele codaşe au termen pănă la 15 decembrie să prezinte conducerii centrale o analiză şi măsuri concrete. Iliescu insă s-a arătat sceptic in privinţa eficienţei unor astfel de măsuri , intrebăndu-se "la ce ar putea să ajute nişte sancţiuni?". Printre filialele cu scoruri slabe se numără şi Clujul, Mircea Geoană invinuindu-l şi pe Vasile Puşcaş pentru acest rezultat, provocat in parte prin retragerea sa de pe lista de candidaţi.

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

Guvernul Elodiei

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a anticipat rezultatul şedinţei de ieri, el declarănd de dimineaţă că social-democraţii trebuie să rămănă in opoziţie. Intrebat cine ar putea lua locul PNL la guvernare, Vanghelie a răspuns: "Momentan, preşedintele s-a exprimat şi aşteptăm pe dănsul să vedem ce crede, dacă o doreşte pe Elodia, dacă o doreşte pe Ana Consănzeana. El a spus că nu va pune prim-ministru un om de la PSD, deci atunci noi il aşteptăm, noi nu putem face altceva decăt opoziţie şi să ii dăm jos pe miniştrii incapabili". El s-a referit la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia, in timpul mandatului său liderul PSD, Mircea Geoană, nu va fi premier.

×
Subiecte în articol: politic psd geoană opozitie