x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD şi ALDE renunţă la moţiunea de cenzură, dar "rămân cu ochii pe Guvern"

PSD şi ALDE renunţă la moţiunea de cenzură, dar "rămân cu ochii pe Guvern"

11 Aug 2016   •   14:00
PSD şi ALDE renunţă la moţiunea de cenzură, dar "rămân cu ochii pe Guvern"

PSD şi ALDE nu depun deocamdată moţiune de cenzură, dar "rămân cu ochii pe Guvern", în condiţiile în care nemulţumiri legate de activitatea acestuia sunt valabile în continuare, au anunţat joi liderii celor două formaţiuni Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.


Dragnea a afirmat că PSD şi ALDE au luat act de declaraţia premierului Dacian Cioloş conform căreia va modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul fiscal astfel încât soţiile veteranilor de război să fie scutite din nou de la plata impozitelor.

"Am luat act, împreună, de declaraţia premierului Dacian Cioloş în legătură cu o temă de dezbatere destul de prezentă în ultimele zile şi anume tăierea drepturilor pentru unele categorii sociale - veteranii de război, văduvele veteranilor de război, persoanele cu dizabilităţi. Din declaraţia de azi am înţeles că premierul intenţionează să întreprindă modificările necesare, să opereze modificările necesare în actele normative aferente. E vorba de Codul fiscal şi de hotărârea de guvern, în aşa fel încât, în final, veteranii de război, văduvele acestora şi persoanele cu dizabilităţi să aibă aceste drepturile câştigate garantate şi nimeni (...) să nu mai iniţieze vreun act normativ care să pună sub semnul întrebării aceste treburi. Obiectivul principal a fost acesta, am reacţionat la această nedreptate inadmisibilă din punctul nostru de vedere, aşteptăm în continuare ca vorbele de azi ale prim-ministrului să se transforme în fapte şi să vedem care sunt modificările pe care o să le facă. În funcţie de asta, vom relua discuţia", a spus Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ALDE.

El a avertizat Guvernul că, "din păcate, au rămas în picioare" celelalte motive de nemulţumire: absorbţia zero a fondurilor europene, situaţia din Agricultură, Sănătate, Educaţie.

"Şi, în funcţie de ceea ce se va întâmpla în continuare, vom relua această discuţie pe care vreau să o clarific. Nu s-a luat astăzi o decizie că nu depunem moţiune de cenzură, numai am luat act de această decizie. Nu avem în intenţie să preluăm guvernarea decât după alegerile parlamentare, dar, în acelaşi timp, ne uităm cu atenţie şi, dacă Guvernul va întreprinde acţiuni care să restrângă anumite drepturi, vom reacţiona", a subliniat liderul PSD.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că ALDE are o atitudine "responsabilă", "dincolo de interesul justificat pentru ştiri mai tari", atitudine care se bazează pe votul dat de români la alegerile locale.

"Atitudine responsabilă înseamnă a fi atenţi, vigilenţi cu ceea ce face Guvernul. Noi, ALDE, suntem consecvenţi în a critica faptul că acest Guvern nu are legitimitatea necesară pentru a guverna România. Nu numai deficitul de legitimitate îl face să fie criticabil, ci şi incompetenţa. (...) Ceea ce ar fi fost normal era ca un astfel de Guvern tehnocrat să nu existe. Ne apropiem cu paşi repezi de alegeri. (...) Aşa-zisul Guvern tehnocrat devine pe zi ce trece mai politic. Ideea moţiunii de cenzură nu am abandonat-o, rămâne, putem să o facem în orice moment, aşa că stăm cu ochii pe ceea ce face Guvernul", a declarat copreşedintele ALDE.

Potrivit acestuia, dacă s-ar fi hotărât la începutul sesiunii parlamentare depunerea unei moţiuni de cenzură, acest lucru s-ar fi petrecut după adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind reglementarea votului românilor în străinătate. "Nu vrem să punem cea mai mică piedică, astfel încât votul românilor să nu aibă cea mai mică limitare. Vrem să dăm cea mai bună posibilitate românilor din străinătate de a vota", a completat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, la rândul său, că Guvernul nu performează. "Cu sau fără moţiune de cenzură, e clar că avem un Guvern care nu performează. Nu înseamnă că ne-am schimbat părerea despre actualul Guvern. Aducem şi vom aduce critici despre mai multe elemente legate de programul de guvernare", a arătat Constantin.

Sursa: AGERPRES

×