x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD și UDMR au 233 de voturi în Parlament. Exact cifra necesară pentru succesul moțiunii

PSD și UDMR au 233 de voturi în Parlament. Exact cifra necesară pentru succesul moțiunii

de Ion Alexandru    |    04 Feb 2020   •   07:39
PSD și UDMR au 233 de voturi în Parlament. Exact cifra necesară pentru succesul moțiunii

Mișcări de trupe de ultimă oră în Parlamentul României, cu doar câteva zile înainte de votul la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Cel puțin doi deputați care au plecat din PSD au revenit în partid, iar alți trei deputați excluși de Călin Popescu Tăriceanu din ALDE și-au iscălit adeziunea pentru a activa în cadrul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților. În urma acestor mișcări, PSD și UDMR au exact 233 de voturi, minimum necesare pentru ca moțiunea de cenzură să treacă.

 

Dacă nu se întâmplă lucruri neprevăzute sau dacă nu există vreo înțelegere subterană între Putere și Opoziție, Guvernul condus de Ludovic Orban își are nu zilele, ci orele numărate. Deputații Georgian Pop și Alexandra Corina Bogaciu au făcut cerere să revină la Partidul Social Democrat. În ceea ce-l privește pe Georgian Pop, fost membru al Comisiei Parlamentare de Control a Activității SRI și considerat un apropiat al fostului șef civil al serviciului secret intern George Maior, revenirea sa în PSD este una mai mult decât spectaculoasă, având în vedere faptul că, la sfârșitul anului trecut, acesta a fost implicat în cel puțin două episoade politice controversate. Mai întâi, el a plecat din PSD și s-a înscris în Pro România, chiar în urmă cu fix un an. El a participat la votul pentru moțiunea de cenzură inițiată de PNL care a condus la demiterea Guvernului Dăncilă.

Apoi, când conducerea Pro România a decis să nu își acorde votul de încredere pentru învestitura Cabinetului Orban, Georgian Pop s-a afiliat disidenților Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, votând instalarea Executivului liberal. Ulterior, acest grup s-a afiliat PNL, iar primirea membrilor în partidul condus de Ludovic Orban a fost aprobată, duminică, în cadrul Consiliului Național al partidului. O zi mai târziu însă, ieri, Georgian Pop a ales să revină în PSD.

În ceea ce o privește pe colega sa Alexandra Corina Bogaciu, aceasta a părăsit grupul PSD tot la finalul lunii ianuarie a anului trecut, asemenea lui Georgian Pop s-a înscris în partidul condus de Victor Ponta, iar ieri a făcut cerere de reînscriere în PSD.

 

Voturile lui Meleșcanu, decisive

Tot ieri, cei trei deputați reprezentând noua formațiune denumită Forța Națională, condusă de încă președintele Senatului Teodor Meleșcanu, au făcut, de asemenea, cerere de activare în cadrul Grupului Parlamentar al PSD din Camera Deputaților. Este vorba despre foștii membri ALDE Ștefan Alexandru Băișanu, Marian Cucșa și Grațiela Gavrilescu. Cei trei au activat, după ce ALDE a decis să voteze moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă, ca parlamentari neafiliați.

Odată cu toate aceste permutări, ieri, în ziua în care moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL a fost citită în Plenul reunit al Parlamentului, PSD a ajuns la 69 de senatori și 134 de deputați, ceea ce însemnă un total de 203 voturi.

Celălalt grup parlamentar care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură, UDMR, are la Senat 9 reprezentanți, iar la Cameră, 21 de parlamentari, ceea ce înseamnă 30 de voturi. În total, PSD și UDMR au exact 233 de voturi în Parlament, exact cifra necesară pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul Orban să fie demis.

Surse politice nu exclud ca, în zilele care urmează, să aibă loc și alte transferuri către PSD, de la Pro România, sau de la ALDE, către formațiunea condusă de Teodor Meleșcanu.

 

Social-democrații s-au întărit cu cinci noi membri în Camera Deputaților. În această perioadă, au loc negocieri intense pentru consolidarea majorității anti-PNL

×