x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD susţine consensul politic pe teme majore de interes naţional; prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislaţie

PSD susţine consensul politic pe teme majore de interes naţional; prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislaţie

05 Iun 2019   •   19:20
PSD susţine consensul politic pe teme majore de interes naţional; prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislaţie

Partidul Social Democrat susţine consensul politic pe temele majore de interes naţional, "mai ales atunci când un astfel de demers este unul real şi nu un joc electoral", punctând că prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislaţie, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic.

"PSD a luat la cunoştinţă, în urma conferinţei de presă a Preşedintelui Klaus Iohannis de astăzi, şi nu în timpul consultărilor, de intenţia acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis şi va formula un răspuns oficial. PSD susţine consensul politic pe temele majore de interes naţional, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real şi nu un joc electoral. PSD a susţinut şi va susţine întotdeauna orice înţelegere politică benefică interesului României", se arată într-un comunicat al PSD remis miercuri AGERPRES.

PSD consideră că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conţină câteva aspecte vitale pentru interesul României: susţinerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii; acţiunea tuturor forţelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat şi în România; condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii; justiţia trebuie să fie independentă şi transparentă.

De asemenea, social-democraţii susţin că este necesară asigurarea şi garantarea independenţei judecătorilor faţă de influenţele politice, cât şi faţă de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora; garantarea şi respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi condamnarea publică a oricărei forme de abuz; armonizarea legislaţiei româneşti la valorile şi principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească; promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privinţa salarizării pe teritoriul Uniunii.

În ce priveşte includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, social-democraţii spun că "politicienii nu au dreptul şi nu pot decide peste voinţa românilor. Cetăţenii s-au pronunţat deja asupra celor două întrebări".

"Voinţa românilor nu poate fi negociată între politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislaţie, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic", susţine PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, miercuri, partidele parlamentare să semneze un acord naţional pentru România europeană.

Şeful statului a avut marţi şi miercuri consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare pentru stabilirea "direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: psd referendum consens politic