x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD susţine PNL în cazul blondei de la Turism

PSD susţine PNL în cazul blondei de la Turism

de Gabriela Antoniu    |    24 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, susţine iniţiativa PNL şi declară că ar trebui demarate procedurile pentru înfiinţarea comisiei de anchetă parlamentară în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, caz pe care l-a catalogat drept "similar cazului Ridzi".



"Ar trebui începută o astfel de comisie parlamentară de an­chetă şi în cazul doam­nei ministru Elena Udrea", a spus Geoană (foto). Liderul PSD a arătat că "simptomul Ridzi" pare să existe şi în cazul Ministerului Turismului şi a subli­niat că nu vede de ce ar trebui ca la si­tu­a­ţii similare să se aplice modele diferite. Geoană declarase cu câteva ore înainte că PSD va lua o decizie în privinţa înfiinţării unei comisii în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, sâmbătă dimineaţă, în cadrul unui for statutar al partidului, fiind convocată o şedinţă a Biroului Permanent Naţional. În schimb, deputatul PD-L Gelu Vişan ne-a declarat că nu e de acord cu înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul Udrea "numai ca să ne dăm în spectacol", aşa cum au făcut liberalii şi pesediştii care au oprit activitatea comisiei Ridzi. La rândul său, deputatul PD-L Sever Voinescu spune că înfiinţarea unei comisii de anchetă este un mod de a face vedete mai mult decât în mod obişnuit. El aşteaptă să vadă mai întâi obiectivele comisiei pentru a se pu­tea pronunţa. "Nu mai cred în comisii de principiu. Am plecat cu un gust amar", a mai spus Voinescu, fost membru al co­mi­siei Ridzi, ca şi Gelu Vişan.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat miercuri că liberalii au decis în BPC ini­ţi­erea demersurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă privind activitatea ministrului Turismului, Elena Udrea.

START PENTRU ANCHETĂ
"Cred că înfiinţarea şi activitatea comisiei Ridzi au fost unele dintre pu­ţi­nele momente reuşite în această privinţă ale Parlamentului României şi cred că şi în cazul Udrea trebuie să procedăm la fel", a susţinut Crin An­to­nes­cu.El a menţionat că BPC a "mandatat în sensul acesta parlamentarii PNL din Camera Deputaţilor pentru a întreprinde demersuri necesare de iniţiere şi constituire - dacă va exista sprijin suficient - a unei comisii şi în cazul doamnei Elena Udrea, care să aibă, ca şi în cazul Ridzi, menirea de a verifica modul în care s-au cheltuit bani publici". Întrebat cine îşi va asuma preşedinţia unei eventuale comisii, la nivelul PNL, Antonescu a răspuns că Ludovic Orban este pregătit să-şi asume acest rol.

CE PREVEDE REGULAMENTUL CAMEREI
Potrivit Regulamentului Camerei De­putaţilor, în condiţiile în care se conside­ră necesară clarificarea cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs evenimente sau au avut loc acţiuni cu efecte negative, precum şi stabilirea concluziilor, răspunderilor şi măsurilor ce se impun, Camera Deputaţilor poate hotărî iniţierea unei anchete parlamentare. Ancheta poate fi realizată de o comisie permanentă sau de o comisie de anchetă parlamentară înfiinţată în acest scop. Dacă e vorba de o comisie permanentă, ancheta poate porni la solicitarea unuia sau a mai multor membri ai săi, în cadrul competenţei sale, cu încuviinţarea plenului Camerei Deputaţilor, privitoare la activitatea desfăşurată de Guvern sau de administraţia publică. Înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă se face la cererea a minimum 50 de deputaţi din cel puţin două grupuri parlamentare. PNL are 64 de deputaţi, iar PSD+PC, 113, suficienţi pentru a face demersurile pentru în­fi­in­ţarea comisiei. Componenţa comisiei şi bi­roul acesteia se stabilesc la propunerea Co­mitetului liderilor grupurilor parla­men­tare, respectându-se configuraţia politică iniţială a Camerei Deputaţilor. Obiectivele, numărul membrilor, componenţa nominală şi conducerea comisiei de anchetă se aprobă de plenul Camerei Deputaţilor o dată cu constituirea comisiei în cauză.

×
Subiecte în articol: politic cazul comisiei comisii