x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD va asigura cvorumul, dar va vota împotriva instalării Cabinetului Cîțu

PSD va asigura cvorumul, dar va vota împotriva instalării Cabinetului Cîțu

de Ion Alexandru    |    04 Mar 2020   •   08:29
PSD va asigura cvorumul, dar va vota împotriva instalării Cabinetului Cîțu

Social-democrații s-au reunit, ieri, într-o ședință informală la care au participat majoritatea liderilor organizațiilor județene, decizând să meargă pe „mâna” lui Marcel Ciolacu în privința modului în care parlamentarii PSD vor acționa în ziua în care Florin Cîțu va cere votul de învestitură al Parlamentului.

Decizia asupra căreia s-a căzut de acord și care va fi oficializată în ședința Comitetului Executiv Național de mâine este aceea ca PSD să fie prezent în sala de plen a Parlamentului, pentru a asigura cvorumul necesar supunerii la vot. De asemenea, s-a stabilit, informal, ca PSD să voteze împotriva învestirii Guvernului Cîțu, motivația oficială fiind aceea că premierul desemnat a primit deja două voturi negative în comisiile de specialitate, la celelalte două cereri de învestire și, mai mult, că a încasat, ca ministru al Finanțelor, și o moțiune simplă.

De asemenea, surse politice afirmă că PSD dorește să pună PNL într-o situație stânjenitoare de a vota împotriva învestirii propriului guvern, iar mesajul cu care PSD se pregătește să iasă din ședința CEx de mâine va fi acela că partidul nu fuge de alegerile anticipate. A existat, conform surselor citate, și un aspect luat în calcul la discuția informală de ieri, anume acela al existenței pericolului ca, în cazul învestirii Guvernului Cîțu, una dintre primele măsuri pe care acest Cabinet le va lua va fi aceea a emiterii unei OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, în ciuda faptului că Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură exact pentru asumarea răspunderii pe un proiect de lege care viza același lucru.

 

×