x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea vrea să-i dea şah mat lui Iohannis cu Dâncu

Dragnea vrea să-i dea şah mat lui Iohannis cu Dâncu

de Diana Lazăr    |    06 Oct 2016   •   15:31
Dragnea vrea să-i dea şah mat lui Iohannis cu Dâncu

Social-democraţii au un plan B post-alegeri prin care vor sa ajungă la putere. Desemnarea vicepremierului Vasile Dâncu pentru a forma un Cabinet PSD este varianta de rezervă a lui Liviu Dragnea în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va refuza să nominalizeze un pesedist pentru fotoliul de la Palatul Victoria.

Anunţul lui Klaus Iohannis potrivit căruia nu va da mandatul de prim-ministru unei persoane urmărite sau condamnate penal a băgat PSD în fibrilaţii. În laboratoarele din Kiseleff se pregătea de câteva luni bune o strategie prin care Liviu Dragnea să fie nominalizarea partidului pentru Palatul Victoria. Câteva voci importante de la vârful PSD au lansat deja această idee în încercarea de a tatona terenul, însa Dragnea a negat de fiecare dată că ar fi avut loc o discutie în partid pe acest subiect. Mai mult, faptul că şi-a luat consilieri din Israel care să îi construiască o imagine de lider responsabil şi curat sprijină teoria că Dragnea s-ar pregăti intens pentru acest rol. Problema? Condamnarea definitivă din dosarul Referendumul pe care social-democraţii au încercat dintotdeauna să o cosmetizeze şi să o excludă din categoria faptelor de corupţie.

Ar fi singurul acceptat la Cotroceni

Totuşi, social-democraţii au în lucru şi o variantă de rezervă pentru situaţia în care Iohannis nu va accepta desemnarea lui Dragnea sau dacă lucrurile s-ar precipita la nivelul opiniei publice. Vasile Dâncu, vicepremierul tehnocrat din Guvernul Cioloş, este asul din maneca lui Dragnea. Fost membru PSD, Dâncu are o imagine publică bună şi un CV curat. Social-democraţii consideră că Dâncu nu ar putea fi refuzat la Cotroceni, deşi în partid nu este privit cu ochi buni, el fiind un reprezentant de seamă al grupului de la Cluj. Dâncu a afirmat însă în repetate rânduri în ultima perioadă că doreşte să se întoarcă la catedră după guvernarea tehnocrată şi că nu vrea sub nicio formă să continue cariera politică. Însă, aşa cum Iohannis pune presiune pe Cioloş să-şi declare simpatia faţă de un partid politic, în oglindă, Dragnea îl poate face pe Dâncu să se răzgândească.

În plus, Dragnea ar putea anunţa după alegeri că este mai bine pentru sănătatea partidului ca şefia PSD şi conducerea Guvernului să fie separate, deşi în mod tradiţional cine conduce formaţiunea este şi seful Executivului. Această strategie de separare a celor două funcţii a fost prima dată propusă de Adrian Nastase, dar niciodată pusă în practică. Argumentul principal este ca partidul să nu-şi detrerioreze imaginea şi să scadă în sondaje odată cu Guvernul, ştiut fiind că orice premier îşi erodează imaginea în timpul mandatului. Chiar dacă soluţia lui Dragnea nu ar fi agreată de liderii din teritoriu, aceştia nu se vor putea opune dacă preşedintele partidului i-ar duce la o victorie decisivă în alegerile parlamentare, respectiv la guvernare. Liviu Dragnea refuză însă să vorbească public despre un nume de premier până după alegeri, tocmai pentru a conserva procentul uriaş de 45% pe care partidul îl are în sondaje.

×