x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Puciul din PSD și similitudinile cu anul pre-electoral de la prezidențialele din 2014

Puciul din PSD și similitudinile cu anul pre-electoral de la prezidențialele din 2014

de Ion Alexandru    |    21 Sep 2018   •   07:12
Puciul din PSD și similitudinile cu anul pre-electoral de la prezidențialele din 2014

CEX-ul de astăzi al PSD va tranșa doar parțial linia pe care o va urma partidul. Dacă 50% plus unul din numărul membrilor CEX își vor arăta susținerea pentru punctele din scrisoarea trio-ului Firea-Stănescu-Țuțuianu, Liviu Dragnea poate fi forțat să demisioneze de la conducerea partidului. Dacă nu, lucrurile vor deveni cu adevărat complicate, deoarece dizidenții anunță un boicot paramentar împotriva tuturor proiectelor legislative inițiate de PSD. Conflictul intern din PSD seamănă izbitor cu ruperea USL, de acum patru ani, iar miza reală din spatele războiului pare a fi legată de viitoarele alegeri prezidențiale de la sfârșitul anului viitor.

Comitetul Executiv Național al PSD va analiza, astăzi, scrisoarea celor trei lideri ai partidului care cer demisia lui Liviu Dragnea. Taberele din partid sunt împărite, înainte de această ședință, însă, din datele existente până în acest moment, raportul de forțe pare să fie balansat în favoarea actualului președinte. Pentru ca argumentele din scrisoare să fie susținute, ele trebuie să fie validate de cel puțin jumătate plus unu din numărul celor 65 de membri ai CEX, structură formată din Biroul Permanent Național, din Birourile peranete ale organizațiilor județene, de sectoare ale Capitalei, ale Diasporei și din Republica Moldova, și membrii PSD ai birourilor permanente ale celor două camera ale Parlamentului și din miniștrii guvernului care au și calitatea de membru de partid.

Până în prezent, oficial, există 11 organizații județene care, prin președinții lor, se situează împoriva lui Liviu Dragnea. Este vorba despre Paul Stănescu (Olt), Niculae Bădălău (Giurgiu), Dumitru Buzatu (Vaslui), Ion Micioalcă (Caraș Severin), Macel Ciolacu (Buzău), Robert Negoiță (Sectorul 3), Rodica Nassar (Sectorul 2), Dan Mihalache (Sectorul 1), Ion Rotaru (Brăila) și Adrian Țuțuianu (Dâmbovița), la care se adaugă Gabriela Frirea și secretarul general Marian Neacșu. Pe de altă parte, există 18 organizații județene ale PSD care și-au arătat deschis susținerea pentru Liviu Dragnea. Altele încă negiciază. Mai mult, o parte din organizațiile ale căror conduceri au declarant că susțin demersul pucist au precizat că aceștia nu au avut mandat pentru acest lucru.

Istoria se repetă

Conflictul din PSD are loc cu fix un an înainte de începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de anul viitor și, ca  coincidență, a izbucnit după ce liderul partidului a făcut declarații în spațiul public care lasă de înțeles că s-ar fi intenționat ca atât ALDE, cât și PSD, să aibă un candidat comun la aceste alegeri, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. Deși, oficial, o astfel de decizie nu a fost luată, în interiorul PSD există un curent puternic care nu agreează susținerea unui candidat care nu ace parte din această formațiune politică.

Acest scenariu a mai fost văzut în anul pre-electoral 2013, când exista alianța USL, iar candidatul comun al PSD și PNL de la acel moment fusese stabilit în persoana lui Crin Antonescu. Pe fondul unor disensiuni generate inclusiv de opoziția internă a unor lideri PSD, care și-au dorit un candidat propriu la alegerile prezidențiale din 2014, USL s-a rupt, Crin Antonescu a renunțat la candidatură, iar din partea PSD a candidat președintele de atunci al partidului, Victor Ponta.

Vor congres în primăvară

Intenția semnatarilor scrisorii anto-Dragnea din PSD este foarte clară. Ei cer demisia acestuia din fruntea partidului și de la conducerea Camerei Deputaților. Vor ca interimatul șefiei partidului să fie asigurat de către președintele executiv, care este premierul Viorica Dăncilă, urmând ca, în primăvara anului 2019, să fie organizat un congres în care să fie aleasă o nouă conducere a PSD și, eventual, anunțat inclusiv candidatul acestei formațiuni politice pentru alegerile prezidențiale.

Dizidenții forțează mâna CEX-ului

Concret, nici dacă votul de astăzi, din interiorul CEX, ar fi covârșitor împotriva lui Luviu Dragnea, forul nu îl poate demite pe președintele partidului. De altfel, chiar și inițiatorii acestu demers recunosc asta și mizează pe faptul că Dragnea va fi convins să demisioneze. În caz cotrar, puciștii au anunțat continuarea războiului.

Unul dintre semnatarii scrosorii, Adrian Țuțuianu, a precizat că, la nivelul Parlamentului au fost constituit un grup anti-Dragnea, format din 50 de senatori și deputați care, în situația în care Liviu Dragnea nu demisionează, vor boicota toate inițiativele legislative ale PSD aflate în dezbatere parlamentară. Printre aceste initiative se află și modificarea Codurilor penale, a legilor securityății naționale sau Legea Off-shore.

Semnatarii riscă excluderea din partid

Dacă Dragnea nu poate fi demis de CEX, CEX-ul îi poate da afară din partid pe cei care au generat această situație conflictuală fără precedent. Potrivt statutului, Comitetul Executiv hotărăște, în situații excepționale, pentru încălcări grave ale statutului sau pentru prejudicii de imagine aduse PSD, sancționarea cu excluderea din PSD, cu votul a două treimi din numărul membrilor CEX.

De asemenea, la propunerea președintelui partidului, CEX poate hotărî dizolvarea Birourilor Permanente ale organizațiilor județene, de sectare sau a Municipiului București. Excluderea din partid a semnatarilor scrosorii a fost cerută, zilele acestea, de mai mulți lideri ai PSD, care și-au arăat susținerea pentru Liviu Dragnea.

Președintele PSD a refuzat să facă declarații pe tema acestei scrisori sau a măsurilor pe care intenționează să le ia împotriva puciștilor. El a precizat că va vorbi, în primul rând, în interiorul CEX, iar apoi va anunța și public ce decizii vor fi luate.

Dacă scrisoarea nu este susținută de majoritatea membrilor CEX, dizidenții vor să boicoteze ședința. Rămânerea lui Dragnea la șefia PSD va fi “sancționată” cu un blocaj parlamentar fără precedent

×
Subiecte în articol: puciul din PSD