x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Punctajul, un hop greu pentru liberali

Punctajul, un hop greu pentru liberali

20 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

Liberalii aspiranti la un mandat de parlamentar au dat piept cu conditiile puse de conducerea partidului. Necesarul de 600 de puncte pentru a fi trecuti pe liste s-a dovedit un hop prea greu, facand deja victime: Nini Sapunaru si Dorin Popescu. Cele 600 de puncte, cat stabilisera liderii liberali ca trebuie sa "stranga" candidatii PNL pentru a se afla pe listele parlamentare, raman pe hartie, caci in practica s-au dovedit a fi un prag prea greu de atins.
ANIELA NINE

La PNL Vrancea, organizatia si-a desemnat candidatii la Camera Deputatilor, intocmind deja o lista "provizorie". Pentru realizarea acestei liste, candidatii au primit puncte conform criteriilor stabilite la inceputul lunii de conducerea PNL: CV, pregatirea profesionala, nivelul studiilor, pregatirea de viata a fiecarei persoane, politica filialelor, ei trebuind sa acumuleze 600 de puncte. Surpriza o constituie capul de lista, respectiv presedintele PNL Vrancea, Corneliu Momanu, cu 380 de puncte, urmat de catre fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Vrancea, Emilian Diaconu, cu 360 de puncte. Actualul deputat Nini Sapunaru, cel care a fost cap de lista in 1996 si 2000, se regaseste doar pe pozitia a treia, cu 326 de puncte, o pozitie neeligibila, daca tinem cont de faptul ca PNL nu a obtinut, in Vrancea, mai mult de un mandat de deputat.

CARAS-SEVERIN. Si la PNL Caras-Severin s-a inregistrat aceeasi "cadere libera" a punctajului initial. Comitetul judetean al filialei, intrunit sambata in sedinta trimestriala, a aprobat lista de candidati pentru alegerile parlamentare. Astfel, in urma punctajelor obtinute, insumate cu votul politic al membrilor Biroului Judetean, s-a stabilit ca locul intai pe liste sa fie ocupat de Gavril Soran, presedintele filialei judetene, urmat de Ovidiu Radoi, secretar coordonator al filialei, Ioan Balteanu, vicepresedinte al organizatiei judetene, si Valentin Bosneac, presedintele PNL Otelu Rosu, toti intrunind pana in 400 de puncte. Mona Musca, deputat PNL de Caras-Severin in aceasta legislatura, va candida la toamna pe listele de Bucuresti, deoarece ea a devenit foarte cunoscuta la nivel national.

CONTESTATII

Nici nu s-au stabilit bine listele "provizorii" ca au si aparut contestatiile. Astfel, la PNL Bistrita-Nasaud, deputatul Dorin Popescu, nemultumit ca punctajul obtinut nu ii acorda un loc eligibil pe liste, a cerut recalcularea. Liderul filialei, Sabin Iliesi, a explicat ca Popescu a pierdut la punctajul acordat pentru activitate politica, intrucat doar cinci dintre cei zece membri ai Biroul Teritorial de Conducere au votat in favoarea sa. Si la filiala Valcea a aparut o contestatie privind ordinea pe liste. Pana la solutionarea contestatiei, pe prima pozitie se situeaza Emilian Francu (590 puncte), urmat de Petre Ungureanu - 480 puncte, Mihai-Aristotel Ungureanu - 432 puncte, Mircea Poenaru, Nicolae Badea, Gheorghe Stanciu, Gheorghe Ionita si Bogdan Badea.

Nici Mona Musca nu a adunat 600 de puncte

CARMEN VINTILA

Deputatul PNL Mona Musca a fost prezent la desemnarea candidatilor PNL pentru Parlament in judetul Caras-Severin. Ea ne-a declarat ca acel criteriu de 600 de puncte reprezinta maximum, admitand ca acesta reprezinta "un nivel pe care nu prea il atinge nimeni". Si ne-a explicat cum strange fiecare candidat punct cu punct, recunoscand ca nici ea nu a intrunit cele 600: "Ca punctaj minim, de exemplu la CV ar fi sa ai numai studii superioare, care este eliminatoriu si sa nu mai ai nimic altceva, nici un fel de activitate profesionala, nici management, absolut nimic. Dar aici nici macar nu e punctaj, sa ai studii superioare fiind pentru noi eliminatoriu. Daca se trece acest prag, mai sunt pentru limbi straine 10 puncte, pentru doctorat 20 de puncte, alte studii postuniversitare - 15 puncte sau 10, pentru studii de specialitate mai au si acolo un punctaj de vreo 15-20 de puncte. Pe urma, daca ai condus intreprinderi mici sau mijlocii, pe urma daca ai condus intreprinderi, microintreprinderi, mai e un pont pentru activitati speciale - toate astea intra in CV. Daca esti profesor la universitate, conferentiar, cercetator, toate se puncteaza si se ajunge la 100 de puncte. Sunt 200 de puncte pentru activitatea politica si tot in activitatea politica mai exista si activitatea parlamentara, din pacate punctata doar cu 50 de puncte. Si pe urma este notorietatea la nivel public, ca sa nu fie numai pentru oamenii politici, si la nivel politic, si una, si alta. La notoritate 50 de puncte, daca esti cunoscut la nivel public, daca ai si incredere politica la un nivel corespunzator ai tot 50 de puncte, impreuna fac 100 de puncte. La mine, avand in vedere ca sunt cotata la nivel national in unele sondaje cu 33% incredere, se pune punctajul maxim. Acest maxim este la incredere si la imaginea in mass-media. Nici eu nu am chiar 600, foarte aproape, in jur de 580", ne-a declarat deputatul PNL.

NOROC

"Sunt de mult timp in politica, noroc ca am increderea publica, activitatea parlamentara, cercetator, s-au adunat mai multe" - Mona Musca
×
Subiecte în articol: politic pnl nivel puncte