x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Punctul de pensie, mărit la 826,2 lei

Punctul de pensie, mărit la 826,2 lei

de Monica Iordache Apostol    |    Ioana Bugean    |    06 Ian 2010   •   00:00
Punctul de pensie, mărit la 826,2 lei
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Parlamentarii din comisiile de muncă şi sănătate au mărit ieri pensiile, sub ochii neputinciosului ministru al Muncii, Mihai Şeitan. Decizia vine după ce Jurnalul Naţional a semnalat că Guvernul a stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă că punctul de pensie egal cu cel puţin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie nu se va aplica până în 2011.



Liberalii şi pesediştii s-au coordonat pentru a adopta un amendament la proiectul bugetului asigurărilor sociale pe 2010, prin care valoarea punctului de pensie pentru anul 2010 a fost stabilit la 826,2 lei, faţă de 732,8 lei, atât cât era prevăzut în proiectul întocmit de Ministerul Finanţelor. Practic, noua valoare a punctului de pensie reprezintă 45% din salariul mediu prognozat pentru 2010. Amendamentul liberalo-pesedist trebuie însă adoptat şi de comisiile de buget-finanţe, şi de plenul Parlamentului pentru a intra în vigoare.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, au încercat să argumenteze că îngheţarea pensiilor la valoarea din 2009 a fost convenită cu FMI şi că nu e posibilă majorarea veniturilor pensionarilor.

În schimb, deputatul PNL Victor Dobre şi deputatul PSD Ioan Cindrea au spus că punctul de pensie, în 2010, nu va mai fi egal nici măcar cu cel din 2009, diminuându-se la 39% din salariul mediu pe economie, întrucât salariul mediu prognozat pentru anul acesta a crescut faţă de anul trecut. "La fiecare punct de pensie, bugetul ia fiecărui asigurat 1 milion de lei", a declarat pesedistul Cindrea. Gheorghe Gherghina le-a spus parlamentarilor că menţinerea punctului de pensie la 43% din salariul mediu ar însemna un efort bugetar de peste 1,4 miliarde de lei, iar mărirea lui la 45% ar necesita resurse de 5,1 miliarde de lei.

Pedeliştii au fost incapabili să apere proiectul de buget în forma venită de la Ministerul Finanţelor, destabilizaţi fiind de anunţul UDMR că se va abţine de la votul asupra bugetului asigurărilor sociale, dacă pensiile sunt îngheţate, şi de cererea liberalilor ca votul asupra amendamentului să fie nominal, adică fiecare parlamentar să spună cu voce tare dacă este sau nu de acord cu mărirea pensiilor.

Deputatul PNL Ludovic Orban i-a ameninţat pe pedelişti că le va trimite pensionarilor din colegii scrisori pentru a le spune cine a votat împotriva majorării pensiilor. Aseară, după şedinţa de Guvern, Mihai Şeitan a declarat că punctul de pensie va rămâne la nivelul din 2009.

CONTRIBUŢII SOCIALE MICŞORATE
Puşi în faţa acestei ameninţări şi sub presiunea transmisiunilor în direct la televiziuni, pedeliştii au votat şi ei în favoarea amendamentului sau, în cel mai rău caz, s-au abţinut. Liberalii şi pesediştii au obţinut şi micşorarea cu câteva procente a contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale. Astfel, potrivit amendamentului adoptat, cotele de contribuţie urmează să fie stabilite la 21,8% pentru condiţii normale de muncă, 26,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi 31,8% pentru condiţii speciale de muncă.

În plus, firmele care păstrează numărul locurilor de muncă de la 1 ianuarie 2010, dar şi cele care creează noi locuri de muncă şi angajează şomeri ar beneficia de o reducere cu 50% a cotelor tuturor contribuţiilor sociale dacă propunerile PD-L şi PSD vor fi acceptate şi de plenul Parlamentului.

BUGETUL SĂNĂTĂŢII, MĂRIT
Pedeliştii au dat un rateu şi în comisiile parlamentare de sănătate, unde au înghiţit găluşca majorării bugetului Ministerului Sănătăţii până la 4% din PIB, faţă de 3,8%, cât era stabilit prin proiectul de buget. Amendamentul a venit de la deputatul PSD Rodica Nassar, care a profitat de nesiguranţa reprezentantului Ministerului Finanţelor, care, după multe ezitări, a răspuns că mărirea poate fi suportată de buget.

Deşi pedeliştii fierbeau de nervi din cauza erorii făcute de reprezentantul MF, n-au avut curaj să voteze împotriva majorării bugetului Sănătăţii şi astfel amendamentul a fost adoptat cu 20 de voturi pentru şi două abţineri. "Sunteţi varză! Sunteţi varză!", le şoptea Rodica Nassar pedeliştilor, care nu aveau altceva de sperat decât că amendamentul va fi blocat la comisiile de buget-finanţe în zilele următoare.

×
Subiecte în articol: politic pensii parlament guvern marire