x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PUR cere seriozitate Finantelor

PUR cere seriozitate Finantelor

10 Mai 2004   •   00:00

Presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, ii cere ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu, sa respecte intocmai cele convenite intre umanisti si reprezentantii ministerului in privinta eliminarii impozitului pe profitul reinvestit.

DANA PICIU

Dan Voiculescu ii semnaleaza sefului Finantelor Publice, printr-o scrisoare, unele neconcordante intre textul proiectului de lege elaborat de MFP si propunerile PUR si ale comunitatii oamenilor de afaceri.

„Constatam ca Ministerul Finantelor Publice a conceput textul proiectului de lege cu alt continut fata de cel din proiect, adica se scuteste de la plata impozitului numai profitul utilizat in anul fiscal curent pentru investitii in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru, computere si echipamente periferice ale acestora. Potrivit conceptiei care a stat la baza propunerii Partidului Umanist, profitul reinvestit reprezinta profitul realizat de o firma, indiferent de domeniul de activitate, care ramane la dispozitia acesteia fara a fi distribuit ca dividende asociatilor", se arata in scrisoarea liderului umanist.

ARGUMENTE. In acelasi document sunt prezentate o serie de argumente in sustinerea conceptului de profit reinvestit: ramane la dispozitia firmei fiind folosit pentru achizitia de active imobilizate sau/si ca fond de rulment; nu va fi scutit de impozit profitul distribuit asociatilor; prin aplicarea acestei facilitati, veniturile bugetului de stat nu vor suferi, deoarece firmele vor fi stimulate sa gaseasca solutii de maximizare a profitului, iar prin reinvestirea acestuia va crea noi locuri de munca generatoare de impozite si contributii.

„Varianta MFP nu stimuleaza firmele in utilizarea profitului pentru dezvoltarea afacerii din urmatoarele cauze: profitul realizat devine lichid in cea mai mare parte in anul urmator, cand nu mai poate beneficia de facilitate; facilitatea se restrange numai la anumite ramuri de productie, fara a tine seama ca sunt activitati care au nevoie de capital de lucru si care utilizeaza echipamente inchiriate. Propunerea a fost acceptata de Guvern in intelesul de scutire de impozit a profitului reinvestit, adica a profitului care ramane la dispozitia firmelor fara a fi restrictionat la anumite activitati sau modalitati de utilizare. Dorim ca implementarea acestui proiect sa raspunda scopului propus, respectiv stimularea activitatii firmelor, infiintarea de noi locuri de munca, dezvoltarea sectorului privat din economie", se mai arata in scrisoarea lui Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: politic