x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PUR vrea plata directa a CAS

PUR vrea plata directa a CAS

26 Feb 2004   •   00:00

Umanistii depun la Camera Deputatilor un proiect legislativ pentru organizarea sistemului de asigurari de sanatate, a anuntat ieri deputatul Petru Naidin si liderul departamentului de sanatate din cadrul Partidului Umanist, Theodor Urlea.

Ei au solicitat abrogarea Ordonantei 150/2002, pe care o considera "o culegere nefericita de texte" si "sursa tuturor relelor din sistemul de sanatate". In schimbul acesteia, umanistii propun o lege care sa prevada trecerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate in subordinea Parlamentului, precum si plata CAS direct de catre asigurati, cu obligatia instiintarii angajatorului. "Sunt multi angajatori care retin contributia, dar ea nu mai ajunge in sistem. In felul acesta, fiecare asigurat raspunde de cota lui", a explicat Urlea.

El a aratat ca ordonanta incalca si Constitutia, stabilind in articolul 84 ca sistemul de sanatate poate folosi sumele din cotizatii "in limita disponibilului", ceea ce a facut ca in acest an CNAS sa ceara 85.000 de miliarde si sa primeasca 64.000 de miliarde. Legea fundamentala stipuleaza ca sumele de bani colectate in sistemul public pot fi folosite doar pentru scopul in care au fost colectate. (Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: politic