x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Puterea si opozitia isi schimba liderii

Puterea si opozitia isi schimba liderii

03 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
SEFI NOI - Trei partide se pregatesc de alegeri interne Anul 2005 se prevede a fi unul agitat pentru partidele politice, care se pregatesc sa isi schimbe conducerile. Fie ca isi savureaza inca victoria in alegeri, fie ca isi analizeaza infrangerea, in PNL, PD si PSD incep sa se traga sforile pentru alegerea noilor lideri.
MONICA IORDACHE, SILVIU SERGIU, DANA PICIU

DIFICIL. Ca sa se inscauneze presedinti in partidele lor, Emil Boc si Calin Popescu-Tariceanu trebuie sa treaca de votul Congreselor
Schimbari majore se anunta in cadrul principalelor partide de pe scena politica: PNL, PD si PSD. Cele trei formatiuni se pregatesc sa isi aleaga presedinti noi, dar va urma cu siguranta o perioada de reasezare mult mai profunda a structurilor de partid. Luna februarie va fi cea mai agitata, pentru ca atunci sunt programate congresele PNL si PSD. Urmeaza democratii in luna mai.

CANDIDATURI. PNL a ramas din octombrie 2004 fara presedinte, dupa retragerea lui Theodor Stolojan. Calin Popescu-Tariceanu are doar statutul de presedinte interimar, transmis chiar de Stolojan in ziua retragerii acestuia. "Mostenirea" lui Stolo va trebui legitimata insa de congresul partidului, pe care liberalii si l-au fixat pentru zilele de 4, 5 si 6 februarie. Candidatura lui Tariceanu la sefia partidului este previzibila pentru membrii PNL, iar in acest moment nu s-a profilat vreun alt candidat. Singurul nume care ridica semne de intrebare in privinta planurilor sale este cel al lui Valeriu Stoica. Fostul presedinte liberal a declarat insa ca nu va face nici un anunt in privinta unei eventuale candidaturi pana la 3 februarie.

STATUT. Pe langa un nou presedinte, liberalii isi vor alege intreaga conducere. In acest moment, Biroul Executiv al PNL este cel format si impus de Theodor Stolojan in august 2002. Stolojan a conditionat instaurarea sa in fruntea partidului de modificarea statutului, astfel incat vicepresedintii partidului si ceilalti membri ai conducerii centrale nu au mai fost alesi prin vot de Congres, ci alesi de Stolojan. Acum, o noua comisie de revizuire a statutului, condusa de Ioan Ghise, a elaborat deja un proiect de statut in care este vizata chiar schimbarea modului de alegere a conducerii centrale. Ghise a declarat ca in proiectul propus de comisie, conducerea centrala va fi aleasa prin vot de Consiliul National al PNL.

FUZIUNE. Un alt subiect de care cu siguranta se va mai vorbi in PNL va fi fuziunea cu PD. Fostul presedinte Valeriu Stoica a declarat pentru Jurnalul National ca va sustine un candidat care va promova proiectul politic al fuziunii dintre PNL si PD, iar daca un asemenea candidat nu va exista, se va inscrie el insusi in cursa. "Daca proiectul politic al fuziunii PNL-PD o sa fie mai bine slujit de un alt candidat, o sa sustin un alt candidat. Daca nu, o sa candidez", ne-a declarat Stoica. Nici actualul presedinte liberal Calin Popescu-Tariceanu nu este strain de aceasta idee, el declarand, imediat dupa alegerile din noiembrie anul trecut, ca fuziunea celor doua partide este un proiect ce trebuie luat in considerare. Mai mult, chiar si gruparea Patriciu marseaza pe ideea fuziunii, dar in conditii extreme. Patriciu a declarat pentru Jurnalul National, in urma cu o luna, ca PNL ar trebui practic sa inghita PD, fuziunea realizandu-se sub programul, denumirea si sigla liberale.

MISIUNE GREA. Nici colegii lor democrati nu vor avea liniste anul acesta. Emil Boc a primit statutul de presedinte interimar al partidului tot ca o "mostenire" lasata de Traian Basescu, dupa ce acesta a luat drumul Cotrocenilor. Basescu si-a delegat atributiile, conform Statutului partidului, presedintelui executiv Emil Boc. Acesta va asigura interimatul la conducerea formatiunii pana la Conventia Nationala din luna mai, cand vor avea loc noi alegeri pentru sefia partidului. Pentru democrati este inca prea devreme sa se vorbeasca de contracandidati in fata lui Boc, dar gandul de a accede la sefia partidului nu le este strain unora. Surse democrate ii dau ca posibili contracandidati pe vicepresedintii Radu Berceanu si Adriean Videanu, iar succesul vreunuia dintre ei depinde de reasezarea taberelor in partid. Cu certitudine insa, misiunea lui Emil Boc de a tine partidul in frau pana la Conventia din mai si dorinta lui de a castiga presedintia partidului sunt dificil de realizat. Surse democrate spun ca tensiunile impotriva lui Boc au inceput deja sa se acumuleze, mai ales ca in timpul discutiilor pentru formarea Guvernului a venit de la Cotroceni cu o lista de ministri alesi de seful statului - multi dintre acestia fiindu-i colaboratori in Primaria Capitalei - , iar singurul raspuns pe care l-a dat nemultumirilor democratilor a fost: "Asa a vrut presedintele Basescu".

CONFRUNTAREA FINALA IN PSD
Click pentru a mari imaginea
PE TAPET. Nastase si Iliescu, pentru ultima data impreuna
2005 se anunta un an extrem de tensionat pentru PSD. Pierderea alegerilor prezidentiale de catre Adrian Nastase este scanteia care, cel mai probabil, va arunca in aer relatiile dintre eternele grupari rivale din partid: "aripa Nastase" si "aripa Iliescu". Congresul partidului din luna februarie a acestui an va fi momentul in care cele doua tabere se vor infrunta la scena deschisa. De altfel, o prima infruntare intre Adrian Nastase si Ion Iliescu a avut loc chiar la sfarsitul lui 2004, ceea ce poate fi interpretat ca o avanpremiera pentru 2005. In ultima sedinta a Biroului Coordonator din 2004, Iliescu l-a atentionat pe Nastase ca a pierdut alegerile si nu mai are dreptul moral sa ceara vreo functie de conducere in partid. Pus in fata acestui ultimatum, Nastase a batut cu pumnul in masa si a anuntat ca nu il mai intereseaza cine va conduce de acum incolo partidul. La Congres se va alege noua conducere a partidului, inclusiv noul presedinte. Fostul sef al statului, Ion Iliescu, este asteptat sa revina in fruntea partidului. Congresul PSD a aprobat, toamna trecuta, o decizie in acest sens, o data cu anuntarea candidaturii la Presedintie a lui Adrian Nastase. Lucrurile nu sunt tocmai batute in cuie, deoarece sunt voci care sustin ca Ion Iliescu nu va mai candida. Ba mai mult, "aripa Iliescu" si-ar fi creionat deja formula viitoarei conduceri a partidului: Dan Ioan Popescu - presedinte si Miron Mitrea - presedinte executiv. Se pare ca Iliescu este nevoit sa renunte la visul sau de a reveni in fruntea partidului pe care l-a creat, in urma presiunilor Occidentului. Gratierea lui Miron Cozma a lasat un gust amar Internationalei Socialiste si Partidului Socialistilor Europeni, la care PSD vrea sa adere dupa ce Romania se va integra in UE. Surse din partid sustin ca cele doua organisme au transmis un semnal foarte clar in acest sens: Iliescu nu este agreat pentru a prelua conducerea PSD. Astfel ca tandemul Dan Ioan Popescu - Miron Mitrea, cu un Ion Iliescu in umbra, dar totusi "la butoane", este solutia luata in calcul.

PRM TOT SUB VADIM
Click pentru a mari imaginea
Anul 2005 nu anunta schimbari in PRM, desi rezultatele alegerilor generale din aceasta toamna au nemultumit mare parte din membrii importanti ai partidului. PRM a obtinut aproape jumatate din cat a obtinut la alegerile din 2000, cand a devenit al doilea partid parlamentar. Mai mult, "locomotiva" formatiunii, C.V. Tudor, a obtinut mai putine procente la prezidentiale decat partidul la parlamentare. Impunerea pe listele electorale din teritoriu a unor personaje de la centru a dus la nemultumiri in randul liderilor locali. Tot dupa alegeri, in PRM a avut loc o tentativa de puci, capul acestei lovituri fiind Gheorghe Funar (foto). Fostul primar al Clujului a incercat la Consiliul National al partidului sa rastoarne conducerea, el vizand daca nu functia lui Vadim, cel putin pe aceea a numarului doi in partid, prim-vicele Corneliu Ciontu. Funar nu a avut sustinere, de aceea tentativa sa a esuat. Nici incercarea senatorului Mihai Lupoi de a apropia PRM de Alianta D.A. nu a avut succes. Cele doua forte politice parlamentare, PSD si Alianta PNL-PD, "s-au lepadat" de PRM, sustinand ca nu vor colabora niciodata cu partidul lui Vadim. Recapatandu-si locul de lider absolut in PRM, Vadim a impus parlamentarilor sai sa sustina PSD. In final, Vadim s-a impacat cu ideea ca "PRM este condamnat la opozitie" si a refuzat sa sustina noul Guvern, pe motiv ca din el fac parte si membri ai UDMR pe care-i considera "autostopisti politici".

LINISTE IN PUR
Partidul Umanist a castigat peste 6% la acest scrutin si un numar important de primarii din tara. Cei 30 de parlamentari ai PUR au avut un cuvant greu de spus atat la alegerea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, cat si la votul de incredere pentru Guvernul Tariceanu.
Initial, umanistii au lansat ideea unui guvern "de larga concentrare nationala pro-europeana" pe care l-au considerat singura solutie pentru stabilitatea politica a tarii. Umanistii au respectat intelegerea cu PSD, sustinand in Parlament candidatii acestei formatiuni la presedintia Camerei si Senatului, dupa cum au aratat liderii PUR.
Conform acelorasi surse, Uniunea Nationala PSD+PUR si-a atins obiectivele, iar umanistii s-au putut gandi la urmatoarea etapa: stabilitatea politica a tarii. In urma discutiilor cu noul premier desemnat, conducerea PUR a hotarat sa sustina in Parlament Guvernul Tariceanu si sa participe la guvernare. Din noul guvern, din partea PUR fac parte: George Copos - vicepremier, Codrut Seres - ministrul Economiei, si Sorin Vicol - ministru delegat al Autoritatii pentru control.
Umanistii au precizat ca vor sustine noul guvern atat timp cat "isi va respecta promisiunile din campania electorala si va pune in fata interesului personal sau de grup interesul national".

UDMR FARA RADICALI
Pentru UDMR, 2005 se anunta un an extrem de linistit. Dupa esecul inregistrat in alegeri de radicali - care au refuzat sa mai candideze pe listele Uniunii, dar nu au convins - , conducerea moderata a UDMR a scapat si de ultimele dureri de cap. Mai mult decat atat, mandatul presedintelui Marko Bela expira abia in 2008, astfel ca stabilitatea politica la varful Uniunii este o certitudine. Daca si relatiile cu partenerii de guvernare vor fi lipsite de tensiuni, Uniunea va avea cu siguranta un an fructuos.
×