x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Putin în Austria. Rusia speculează divergenţele europene

Putin în Austria. Rusia speculează divergenţele europene

de Dan Constantin    |    24 Iun 2014   •   09:55
Putin în Austria. Rusia speculează divergenţele europene
Sursa foto: Facebook

Astăzi, preşedintele Putin face o scurtă vizită în Austria. Este prima vizită oficială a şefului de la Kremlin într-o ţară europeană după ocuparea Crimeei, deoarece invitarea lui Putin la comemorarea debarcării în Normandia a avut un caracter formal de protocol, cu semnificaţie istorică şi nu politică.

Analiştii Stratfor prezintă vizita la Viena ca făcând parte dintr-un plan al Rusiei de a sparge izolarea determinată de criza ucraineană, folosind divergenţele din interiorul Uniunii Europene. Analiza Stratfor pleaca în prezentarea vizitei lui Putin în Austria de la istoria relaţiilor dintre cele două ţări care au fost aliate în numeroase războaie purtate în perioada habsburgilor şi a imperiului ţarist. În ultimele decenii, Austria şi-a întărit rolul de motor al economiei în Europa centrală şi de est prin menţinerea unei neutralităţi de tip finlandez. Ea face parte din Uniunea Europeană, nu şi din NATO, dar nu simte aceeaşi presiune din partea Rusiei ca alte ţări din Europa centrala şi de Est.
 
Stratfor evidenţiază poziţia individualizată a Austriei în câteva probleme regionale de mare interes şi pentru Rusia. Austria a sugerat că Ucraina ar trebui să rămână neutră, în cadrul parteneriatelor pe care UE le va semna cu ţările din fosta URSS.

Austria sprijină construirea conductei South Stream, care ar întări poziţia de dispecer al gazelor prin nodul de la Baumgarten pe unde se tranzitează o treime din importul spre Europa de Vest. De aici pleacă şi relaţia strânsă dintre OMV şi Gazprom. Guvernul de la Viena nu este foarte entuziast în a sprijini tendinţa de reducere a dependenţei de gazul rusesc, deşi a sprijinit proiectul Nabucco.

Stratfor menţionează şi interesele majore ale unor bănci austriece în Rusia ca şi locul ales de capitalul rusesc protejat de secretul bancar la Viena.

Analiza Stratfor este interesantă din prisma românească pentru a înţelege într-o privire globală plasarea intereselor Austriei în zona ei de influenţă tradiţională din sud estul european.

Punctele de vedere Stratfor sunt foarte apropiate de judecăţile din zona de inteligence a Statelor Unite. Ele preced în multe cazuri puncte de vedere oficiale americane sau detaliază public opinii discrete ale diplomaţiei de la Washington.

×