x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Radu F. Alexandru acuza PNA de ilegalitati

Radu F. Alexandru acuza PNA de ilegalitati

09 Sep 2004   •   00:00

Senatorul PNL Radu F. Alexandru a declarat ieri ca nu s-a prezentat la Parchetul National Anticoruptie (PNA) pentru o confruntare cu Nati Meir pentru ca procedura este "ilegala".

MONICA IORDACHE

Senatorul liberal Radu F. Alexandru, acuzat de Nati Meir, consilierul lui C.V. Tudor pe probleme de politica externa, ca ar fi acceptat sa le ofere unor oameni de afaceri israelieni contracte cu statul roman dupa ce PNL va castiga puterea, a declarat ieri ca PNA l-a invitat sa participe la o procedura ilegala. "Proba confruntarii poate fi efectuata doar in cadrul procesului penal, iar eu nu sunt in aceasta situatie", a precizat Radu F. Alexandru. Senatorul spune ca PNA nu are nici o competenta in acest caz pentru ca, potrivit Constitutiei, urmarirea si trimiterea in judecata a unui parlamentar nu se poate face decat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. De altfel, el a spus ca initial sesizarea lui Nati Meir a fost respinsa tocmai pentru acest motiv, fiind apoi acceptata, nejustificat, la o diferenta de numai 24 de ore.

SCRISOARE. Radu F. Alexandru i-a trimis si procurorului general al PNA, Ioan Amarie, o scrisoare in care isi explica motivele. In document, senatorul liberal afirma ca, intr-o discutie pe care a avut-o cu procurorul general adjunct Miclescu, acesta a afirmat ca nu s-a inceput urmarirea penala impotriva sa si ca "proba", adica o caseta cu inregistrarea unei discutii dintre senatorul liberal si Nati Meir, are caracter "extrajudiciar".

Potrivit lui Radu F. Alexandru, caseta a fost inregistrata in mod ilegal, ceea ce anuleaza temeiul declansarii unui proces penal. Radu F. Alexandru a mai spus ca nu s-a prezentat la confruntare si pentru ca, in plan moral, acest lucru l-ar plasa "in postura inimaginabila de complice la atentatul politic pus la cale impotriva lui Theodor Stolojan", senatorul liberal fiind convins ca scopul declansarii acestui scandal este compromiterea candidatului PNL la Presedintie.

JUSTIFICARE

"PNA m-a invitat sa particip la o procedura ilegala. Proba confruntarii poate fi efectuata doar in cadrul procesului penal, iar eu nu sunt in aceasta situatie" - Radu F. Alexandru, senator PNL

REPLICA

Reprezentantii PNA spun insa ca "aceasta institutie functioneaza pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, putand desfasura cercetari si fata de parlamentari". Intr-un comunicat al PNA se mai precizeaza ca inregistrarile prezentate de Nati Meir au un caracter extrajudiciar si vor fi retinute ca mijloace de proba numai in masura in care vor fi coroborate cu celelalte probe, printre care si confruntarea dintre parti. PNA mai spune si ca argumentul potrivit caruia o confruntare nu se poate realiza in faza actelor premergatoare nu este sustinut de normele legale.

×
Subiecte în articol: politic radu