x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Radu Tudor: Patru argumente pentru validarea referendumului

Radu Tudor: Patru argumente pentru validarea referendumului

01 Aug 2012   •   09:10
Radu Tudor: Patru argumente pentru validarea referendumului

Jurnalistul Radu Tudor publica, pe blogul sau, patru motive in favoarea validarii referedumului de catre CCR. "Dupa ce BEC a publicat rezultatele finale, exista citeva argumente pentru judecata pe care o va face incepind de astazi Curtea Constitutionala", scrie Radu Tudor.

Primul argument

Se refera la incalcarea de catre PDL a Legii nr. 14/2003 a partidelor politice (publicata in Monitorul Oficial nr. 25 din 17 ianuarie 2003).
Iata ce spune legea :
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1.
Partidele politice sunt asociatii cu caracter politic ale cetatenilor romani cu drept de vot, care participa in mod liber la formarea si exercitarea vointei lor politice, indeplinind o misiune publica garantata de Constitutie. Ele sunt persoane juridice de drept public.
Art. 2.
Prin activitatea lor, partidele politice promoveaza valorile si interesele nationale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participa cu candidati in alegeri si la constituirea unor autoritati publice si stimuleaza participarea cetatenilor la scrutinuri, potrivit legii.

Aceasta ultima prevedere arata ca PDL a incalcat legea prin declararea oficiala a boicotului, cu atit mai mult cu cit s-a adresat in scris Curtii Constitutionale inainte de referendum, invocind necesitatea unei majoritati solide in consultarile populare. Angajamentul mincinos si ilegal facut de PDL si de competitorul Traian Basescu este un element esential de judecata.

Al doilea argument

Decizia CCR din 10 Iulie 2012

“Participarea la referendum a majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente reprezinta un act de responsabilitate civica, prin care corpul electoral urmeaza sa se pronunte cu privire la sanctionarea sau nu a Presedintelui Romaniei, avand posibilitatea demiterii sau mentinerii acestuia in functie'

Acest text din motivarea CCR a fost adus la cunostinta PDL in scris inaintea referendumului. Cu toate astea, in mod intentionat, PDL a incalcat recomandarea CCR prin declansarea boicotului. Astfel PDL a indemnat deschis la iresponsabilitatea civica, o atitudine nedemocratioca si neconstitutionala, dupa cum reiese din pasajul de mai sus.

Citeste continuarea articolului pe blogul lui Radu Tudor

×