x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Răfuială pe un interviu din Le Figaro

Răfuială pe un interviu din Le Figaro

de Gabriela Antoniu    |    19 Dec 2018   •   11:29
Răfuială pe un interviu din Le Figaro
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Fostul preşedinte Ion Iliescu a acordat un interviu ziarului francez Le Figaro, dar după ce a fost citat cu afirmaţii critice la adresa PSD şi a lui Liviu Dragnea, el a negat că ar fi declarat aşa ceva, acuzând “un act de război mediatic”.

În interviul din Le Figaro, Ion Iliescu ar fi afirmat că„este o perioadă dificilă şi confuză pentru PSD, care trăieşte cea mai gravă criză politică a sa”, el apreciind că „poziţia personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD”. La scurt timp după preluarea declaraţiilor în presa românească, Iliescu a negat că ar fi spus aşa ceva. ”Nu cred că avem în faţă un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca şi atribuirea unor afirmaţii care nu-mi aparţin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datorează scuze şi rectificarea respectivelor afirmaţii”, a reacţionat Iliescu.

De asemenea, el a spus că “fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării. În ultima perioadă,  am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România”.

În replică, Paul Cozighian, jurnalistul de la „Le Figaro”, care i-a luat interviul lui Ion Iliescu, a spus că va difuza înregistrarea interviuui şi a oferit detalii despre realizarea acestuia: a fost luat în limba franceză, în lunanoiembrie, cu sprijinul lui Gelu Voican Voiculescu. Mai mult, Paul Cozighian, jurnalist de origine română, a fost de părere că Ion Iliescu nu îşi mai aminteşte declaraţia. El a mai spus că, din start, fără să fie întrebat, Ion Iliescu „se plângea de starea în care se afla PSD-ul, repetând – practic - de 4 ori aceleași cuvinte”.

Ieri, jurnalistul a dat publicităţii trei minute din interviu în care, Ion Iliescu se referă la PSD şi Dragnea, dar fără să folosească cuvintele citate de Le Figaro. “Din nefericire, nu este o perioadă prea uşoară (n.r pentru PSD). Nici pentru liderul partidului, care trece printr-o perioadă nu tocmai comodă, după cum aţi văzut..", afirmă fostul preşedinte.

“Ba aşa a spus”

Redactorul şef-adjunct al serviciului internațional Le Figaro, Thierry Portes, a revenit cu precizări după ce Ion Iliescu a negat că ar fi făcut declaraţii despre situaţia din PSD şi Dragnea, dar nu şi că a acordat interviul publicaţiei franceze : ”Ba da, aşa a spus! Ce mi-a spus e că PSD e într-o criză gravă. Presupun că toată lumea l-a înţeles! Este evident: au fost nu ştiu câte expulzări, au fost nici nu mai ştiu câţi miniştri retraşi, 70 cred! Este evident că partidul este în criză, iar declaraţiile (lui Ion Iliescu - n.r.) nici măcar nu au fost aşa de surprinzătoare. Şi evident că a vorbit despre o gravă criză care se datorează faptului că Dragnea are probleme în justiţie”, a declarat la un post TV, Thierry Portes.

 

 

×
Subiecte în articol: ion iliescu interviu Le Figaro