x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raportul CE pe Justiţie: Deciziile privind corupţia, extrem de politizate

Raportul CE pe Justiţie: Deciziile privind corupţia, extrem de politizate

de Veronica Micu    |    23 Iul 2008   •   00:00

Deciziile privind corupţia la nivel înalt din România sunt prea politizate şi este necesar să se arate că există pedepse pentru astfel de fapte, a declarat, miercuri, la Bruxelles, Johannes Laitenberger, purtător de cuvânt al CE, care a prezentat concluziile Raportului privind România şi Bulgaria.



Deciziile privind corupţia la nivel înalt din România sunt prea politizate şi este necesar să se arate că există pedepse pentru astfel de fapte, a declarat, miercuri, la Bruxelles, Johannes Laitenberger, purtător de cuvânt al CE, care a prezentat concluziile Raportului privind România şi Bulgaria. "Elementele fundamentale funcţionează, însă bazele sunt fragile, iar deciziile privind corupţia la nivel înalt sunt prea politizate", a spus Laitenberger. El a apreciat că situaţia din România oferă o imagine amestecată şi că nu poate fi făcută o comparaţie între cele două ţări.
Raportul CE privind reforma justiţiei în România, prezentat miercuri, menţionează că rezultatele în reforma sistemului judiciar sunt fragile, lipsind "consensul politic larg", cât şi "hotărârea neechivocă a tuturor partidelor politice în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei la nivel înalt". "Schimbările instituţionale şi procedurale din ultimii ani care vizează rezolvarea problemelor (reforma sistemului judiciar - n.r.) încep să dea rezultate. Realizările sunt însă fragile", notează raportul."Lipsesc atât un consens politic larg privind reformele, cât şi hotărârea neechivocă a tuturor partidelor politice în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei la nivel înalt", adaugă raportul.Documentul menţionează de asemenea că performanţa sistemului judiciar este împiedicată de lipsa securităţii juridice, care este determinată de mai mulţi factori, printre care "aplicarea neuniformă a legii" şi "recurgerea excesivă la ordonanţe de urgenţă".

Cititi aici raportul intergral - format pdf


Reacţii

Consiliul Superior al Magistraturii a evitat să răspundă observaţiilor critice consemnate în raport cu privire la activitatea sa. Potrivit repezentanţilor instituţiei, documentul european va fi analizat în plenul CSM şi pe baza concluziilor CE se vor da astăzi publicităţii măsurile concrete ce se impun. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, ne-a declarat ieri că oficialii europeni au confirmat măsurile mangeriale de "eficientizare a activităţii procurorilor” şi de reformare structurală şi de mentalitate a Ministerului Public. Potrivit procurorului general, au fost corect semnalate imparţialitatea DNA, primejdia introducerii în Codul de procedură penală au unor prevederi ce ar "toci armele justiţiei” sau problema blocării de către Parlament a anchetelor în dosarele de mare corupţie şi de crimă organizată.


MORAR. Şeful DNA Daniel Morar, nu a ezitat nicio clipă să arunce eşecul anchetelor de corupţie în spinarea altora. Potrivit lui Morar, Comisia Europeană a identificat corect ca responsabili pentru această problemă fie Parlamentul, fie instanţele care au dat soluţii inconsecvente şi condamnări prea mici în cazurile de corupţie.


PREDOIU. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a salutat ieri "obiectivitatea, echilibrul şi caracterul realist” al raportului Comisiei Europene care a apreciat independenţa sa politică. iar şi a promis că va face tot ce se poate pentru a soluţiona problemele rămase încă deschise. Premierul Tăriceanu a spus că formulările critice conţinute în raport ajută autorităţile române să identifice soluţii pentru a rezolva problemele din justiţie şi a cerut partidelor să adopte "un discurs constructiv” pentru realizarea angajamentelor în domeniu.
  • Miruna Pasă Petru

Reacţii pe scena politică

Premierul Tăriceanu a spus că formulările critice conţinute în raportul Comisiei Europene privind justiţia din România ajută autorităţile române să identifice soluţii pentru a rezolva problemele încă existente în justiţie şi a cerut partidelor să adopte "un discurs constructive” pentru realizarea angajamentelor în domeniu. "Cel mai mare adversar al Justiţiei este politicianul care adoptă un discurs electoral şi conflictual”, a mai comentat Tăriceanu. Preşedintele PSD, Mircea Geoană a spus că raportul "confirmă clar şi indubitabil eşecul luptei împotriva corupţiei înregistrat de regimul Băsescu-Tăriceanu”, precum şi faptul că România continuă să fie un stat de rangul doi în Europa. Geoană a arătat că singura veste bună cuprinsă în raportul Comisiei Europene este că România a scăpat fără a i se lua şi banii.


CRITICI. Pe de altă parte, delegaţia PSD în PE solicită Comisiei Europene să renunţe la continuarea actualului sistem de monitorizare a României în domeniul Justiţiei, criticând faptul că, din perspectiva UE, lupta împotriva corupţiei la nivel înalt "se reduce la judecarea unor foşti demnitari români acuzaţi de fapte minore".
"Grupul social-democrat român în Parlamentul European constată că progresul în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt în România se reduce, din perspectiva «experţilor europeni», la judecarea unor foşti demnitari români acuzaţi de fapte minore, iar succesul luptei împotriva corupţiei, la condamnarea acestora. Acest lucru este atât inadmisibil cât şi ridicol, faptul că marea corupţie s-ar reduce la favoritisme minore şi la servicii obţinute fără plată adăugând o altă dimensiune paradoxală fenomenului corupţiei din România. În această viziune, corupţia din România nu rămâne numai «o corupţie fără corupţi», dar devine şi «o mare corupţie fără acte de mare coruptie»", se arată într-un comunicat al europarlamentarilor PSD. Aceştia menţionează că raportul CE laudă procurorii DNA şi critică judecătorii şi Parlamentul României , fapt caracterizat ca fiind "o viziune cel puţin bizară din punct de vedere al ordinii democratice". "Nu se poate da credit procurorilor numiţi politic, blamându-se în acelaşi timp, fără dovezi, puterea judecătoarească, care în orice stat democratic este garanţia statului de drept. Nu pot fi transformaţi procurorii în garanţii statului de drept, iar judecătorii în veriga slabă a statului la modul global şi general. În acest sens, se remarcă faptul că în raport nu se aduc argumente concrete pentru susţinerea unei asemenea concluzii", susţin europarlamentarii PSD. Potrivit acestora, nu se poate acorda mai multă încredere unor procurori numiţi politic decât Parlamentului, ales prin vot direct de poporul român. "Nu Parlamentul este cel care politizează lupta împotriva corupţiei ci executivul, prin intermediul procurorilor numiţi de Guvern şi a căror acţiuni de hărţuială politică nu pot fi confirmate de nicio instanţă independentă. În acest context, este de remarcat că dorinţă CE de a se substitui justiţiei române şi de a fixa criterii cantitative şi simbolice pentru măsurarea succesului luptei împotriva corupţiei constituie la rândul ei o formă de politizare a acestei lupte. Această presiune, dublată de telejustiţie, anihilează prezumţia de nevinovăţie", afirmă delegaţia PSD în PE. În opinia eurodeputaţilor social-democraţi, este "surprinzător" că Executivul comunitar "nu acordă atenţie cauzelor corupţiei şi nici adevăratelor acte de corupţie, acestea, ca şi făptuitorii lor, fiind camuflate". "Este cel puţin ciudat, de exemplu, faptul că nimeni nu este acuzat în dosare legate de marile firme europene, în ciuda unor informaţii apărute în presă în ultimii ani, fapt care ne-ar putea duce cu gândul la o conivenţă periculoasă între oficiali europeni şi factori politici implicaţi în acte de corupţie, atât în calitate de corupţi cât şi de corupători. Asemenea acte de corupţie implicând firme sau lobbişti politici străini sunt cele care au distorsionat raportul dintre cerere şi ofertă pe piaţă românească, în scopul de a transfera banul public în patrimoniul privat", se arată în comunicatul delegaţiei PSD.


Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat că răspunderea pentru raportul CE şi continuarea monitorizării justiţiei revine PSD şi PNL, care au folosit majoritatea creată în Parlament pentru a împiedica adoptarea legilor necesare reformei justiţiei. "Raportul este cantonat mai mult în sfera politicului decît în sfera juridicului, eludînd principalele probleme care există în viaţa juridică românească”, a declarat, la rîndul său vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş. Purtătorul de cuvînt al PC Bogdan Ciucă este de părere că aceste concluzii ale raportului constituie "o mustrare, un cartonaş galben aprins” pentru autorităţile de la Bucureşti, mustrare care era normal să vină "după atîta scandal politic şi atîtea răfuieli între palate”. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a susţinut că raportul CE este "la urma urmei pozitiv”, deoarece constată anumite progrese în domeniul justiţiei.
  • Dana Piciu

×