x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică RĂZBOI CU PRESA/Atac la moguli

RĂZBOI CU PRESA/Atac la moguli

de Lavinia Dimancea    |    12 Mar 2009   •   00:00
RĂZBOI CU PRESA/Atac la moguli

Într-un nou atac lansat la adresa "mogulilor" din presă, preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat ieri pe patronii trusturilor "feneist şi crescentian" că le este foame şi că vor să  se îmbogăţească pescuind pe vremuri tulburi, aşa cum au făcut în anii '90.



Şeful statului a revenit la tema "mogulilor" într-o ediţie specială la Radio România Actualităţi (RRA), după ce în urmă cu fix o lună îi critica pe aceiaşi patroni de presă că vor să discrediteze instituţiile statului. "Oamenii aceştia s-au îmbogăţit pe vremuri de ape tulburi şi le plac tare mult apele tulburi. Ei ar face orice să fim cât mai dezbinaţi cu putinţă în această perioadă de criză, pentru că ei pescuiesc bine în perioade de decredibilizare a instituţiilor statului, de decredibilizare a oamenilor politici", a spus ieri Băsescu la RRA, referindu-se, deşi nu a dat nume, la Sorin Ovidiu Vântu, patronul Realitatea-Caţavencu, şi la Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact. Şeful statului a povestit iritat cum, în ultimele trei luni, "trustul feneist şi cel crescentian" au "promovat" atacurile repetate ale unor pesonaje din PSD la adresa sa, iar luni, când a "îndrăznit" şi el să dea replică unei "obrăznicii", reacţia celor două trusturi a fost că preşedintele "a declarat război lumilor", că rupe coaliţia de guvernare şi că îşi începe campania electorală. "Esenţa vieţii patronilor acestor trusturi este ca preşedintele să tacă, să vină vremuri tulburi, cu un stat decredibilizat, cu românii profund dezbinaţi, şi ei să pescuiască din nou. Le este foame să pescuiască din nou în vremuri tulburi. Au pescuit în anii '90, gata, nu mai merge", a ameninţat Băsescu. Fiindu-i semnalat de moderatoarea emisiunii că este supărat rău pe ziarişti, şeful statului a spus că el nu pe ziarişti e supărat, pentru că "nu ziaristul care vine la Cotroceni e jupânul la ce face trustul celui care şi-a făcut trust de presă din banii de la FNI sau a celuilalt de la Crescent", ci pe "cei care stau şi toată ziua generează emisiuni de discreditare a instituţiilor, inclusiv a preşedintelui".

MOGULUL-DUMNEZEU
Întinzându-se într-o pledoarie antimoguli mai mult decât altădată, preşedintele şi-a mai amintit că a fost şocat când a văzut, acum câteva zile la o emisiune tv, un "mogul" care a vrut să arate că "e el Dumnezeul patriei", având 150 de oameni în structurile statului. Băsescu nu l-a nominalizat, însă este vorba despre Sorin Ovidiu Vântu, care a intrat în direct la Realitatea TV, într-o emisiune pe tema mogulilor şi a oamenilor acestora.  Băsescu s-a arătat indignat că, la o întrebare a moderatorului din care reieşea că statul este furat, "mogulul" a răspuns "nici mai mult, nici mai puţin că este treaba statului să se apere de unul ca mine". "Păi cum, domnule mogul, să se apere statul de tine, când tu ai 150 de oameni în interiorul instituţiilor statului? Deci, ai oamenii acolo. Cine să se apere? Ăla pe care îl plăteşti tu din interiorul instituţiilor statului? Deci, iată o mentalitate care arată nu numai cinism, dar şi determinarea acestui tip de om de a face din stat lacheul lui. Iar cel puţin cât eu voi fi preşedinte, nu i se va întâmpla acest lucru, să facă un stat supus lui. A avut perioada când statul i-a fost supus. S-a îmbogăţit! Gata!", a spus ameninţător Băsescu.


Trustul Intact, deschis tuturor politicienilor

În replică la acuzaţiile lui Traian Băsescu, preşedintele Intact Media Group, Camelia Voiculescu, a dat publicităţii un comunicat pe care îl redăm integral: "În legătură cu acuzaţiile lui Traian Băsescu de astăzi de la RRA vizând faptul că trustul Intact ar promova adversari politici ai preşedintelui, considerăm că invitaţia adresată şefului statului şi onorată în această seară, alături de multe alte invitaţii adresate şi neonorate de preşedinte, reprezintă cel mai clar argument că trustul Intact este deschis către toţi reprezentanţii politici, care au astfel posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere. Considerăm remarcele şefului statului legate de patronatul trustului simple declaraţii politice făcute în context electoral pe care le putem trata fie pe calea instanţei, fie le putem ignora. Amintim însă şefului statului că, în mod repetat, a dovedit inconsecvenţă morală faţă de trustul Intact (un actor important în angrenajul societăţii civile), preşedintele asumându-şi în mod nejustificat rolul de judecător al presei. Indiferent de conduita şefului statului, trustul Intact îşi va menţine politica editorială şi va susţine dreptul egal al tuturor oamenilor politici să-şi exprime punctele de vedere în cadrul apariţiilor în trust". Traian Băsescu a acceptat invitaţia de a participa aseară la o ediţie specială a emisiunii Biz-bazar realizată de Moise Guran la Antena 3.


Citiţi transciptul emisiunii de la Radio România Actualităţi

×
Subiecte în articol: basescu politic statului intact trustul