x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Razboi intre PD si PSD pe sondaje

Razboi intre PD si PSD pe sondaje

19 Mai 2004   •   00:00

Dupa ce au dat publicitatii rezultatele unui sondaj CSOP, democratii acuza PSD ca pregateste intoxicarea bucurestenilor.

DANA PICIU, OANA STANCU, SILVIU SERGIU

Daca maine ar fi alegeri pentru Primaria Capitalei, 44% dintre bucurestenii care si-au exprimat deja intentiile electorale l-ar vota pe Traian Basescu (candidatul Aliantei PNL-PD), 36% l-ar vota pe Mircea Geoana (PSD) si 9% ar vota-o pe Monica Tatoiu (PUR), se arata intr-un sondaj CSOP. Datele sondajului efectuat in perioada 11-14 mai si comandat de Alianta PNL-PD au fost facute publice ieri de Traian Basescu in cadrul unei intalniri a candidatilor la Primaria Capitalei cu oamenii de afaceri, desi initial Basescu a anuntat ca sondajul este de uz intern si nu-l va face public pentru ca nu vrea sa se bata cu PSD in sondaje. Conform sondajului, Alianta PNL-PD ar castiga Capitala cu 42,4% din voturile bucurestenilor, ea fiind urmata de PSD cu 38,7%, PRM cu 7,4% si de PUR cu 5,2%. El a mentionat insa ca 31,8% dintre cetatenii Bucurestiului nu ar vota sau sunt nehotarati.

INCREDERE. La capitolul incredere, bucurestenii au optat pentru Mircea Geoana, care a strans 59% din voturile bucurestenilor, urmat de Traian Basescu cu 51%, Ion Iliescu - 40%, iar Adrian Nastase are 34%. La intrebarea daca maine ar fi turul doi al alegerilor pentru primarul general al Capitalei, bucurestenii au raspuns ca ar vota cu Traian Basescu - 53%, iar cu Mircea Geoana 47%.

SONDAJE PROPRII. Pe de alta parte, democratii anunta ca pana la alegeri vor beneficia de propriile sondaje, convinsi ca cele PSD sunt menite sa intoxice populatia. „Avem informatii ca PSD pregateste intoxicarea bucurestenilor cu sondaje comandate institutelor obediente IMAS si Metro Media Transilvania, in care bineinteles Mircea Geoana sa fie foarte bine situat in optiunile electoratului", a acuzat ieri vicepresedintele PD Adriean Videanu, unul din capii staff-ului de campanie al Aliantei PNL-PD pentru Bucuresti. De asemenea, oamenii lui Basescu spun ca, pe fondul umflarii fortate a lui Geoana in ultimele zile de campanie, se ia in discutie si posibilitatea ca el sa nu participe la ultima confruntare televizata cu Traian Basescu.

REPLICA. Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, ne-a declarat ieri ca acuzatiile PD reprezinta „strigatele unor neputinciosi, incompetenti si incapabili". „De unde stiu cei din PD ce strategie avem noi? Sunt niste oameni de proasta conditie, n-au nici o valoare. Este o dovada de primitivism politic. Cei din PD nu au invatat nici pana acum sa fie oameni decenti. Sunt niste rebuturi politice, care traiesc in trecut", a spus Cozmanca.

Licitatie pentru prezenta la urne

INSOMAR si Metro Media Transilvania, firma infiintata si condusa pana recent de seful Agentiei pentru strategii guvenamentale, Vasile Dancu, sunt institutele care vor face sondajele la urne pentru TVR la alegerile din acest an, au declarat pentru Mediafax reprezentanti ai televiziunii publice. Consortiul format din cele doua firme a castigat licitatia organizata de Televiziunea publica, la care au participat si IRSOP, IMAS si Gallup, considerandu-se ca oferta lor avea cele mai bune conditii financiare si tehnice, marja de eroare cea mai scazuta etc. Cu doua saptamani inainte de alegeri, firmele care au castigat licitatia vor face sondaje de profunzime, care indica evolutia optiunilor electoratului.

Voturi impartite

Potrivit sondajului, nici Traian Basescu, nici Mircea Geoana nu sunt votati de toti cei care voteaza partidele pe care ei le reprezinta. Basescu ar obtine 77,2% din optiunile celor care voteaza la Consiliul General Alianta PNL-PD, iar Geoana 69% din voturile electoratului PSD. Mai mult, Basescu ar obtine 14,3 % din voturile pesedistilor, in timp ce Geoana, doar 6,4% din voturile alegatorilor PNL-PD. In turul al doilea, Basescu ar fi sprijinit si de electoratul AP, PNG si PNTCD, in timp ce alegatorii PRM, PUR si UDMR l-ar vota pe Geoana. Basescu e preferat de electoratul masculin pana in 45 de ani, in timp ce Geoana este preferat de femei si de cei trecuti de 65 de ani.
×
Subiecte în articol: basescu politic psd geoană sondaje