x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război total în PSD. Dragnea, prins între “Statul paralel” și mazilirea din toate funcțiile politice

Război total în PSD. Dragnea, prins între “Statul paralel” și mazilirea din toate funcțiile politice

de Ion Alexandru    |    20 Sep 2018   •   07:30
Război total în PSD. Dragnea, prins între “Statul paralel” și mazilirea din toate funcțiile politice

A apărut, în sfârșit, mult-anunțata scrisoare a dizidenților din PSD, prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea atât de la conducerea partidului, cât și din frunea Camerei Deputaților. Scrisoarea este semnată de vicepreședinții formațiunii, Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu. Acuzele acestora vizează, în principal, situația juridcă vulnerabilă a președintelui PSD și faptul că prezența sa în fruntea partidului ar perpetua conflictele cu șeful statului, cu serviciile secrete și cu opoziția parlamentară, împiedicând prin aceasta adoptarea și implementarea măsurilor legislative din domeniul justiției.

 

Acuzații

Printr-un “rechizitoriu” cu nouă capete de acuzare, cei trei vicepreședinți ai PSD, care au semnat și dat publicității această scrisoare, îl acuză pe Livu Dragnea că este generator de conflicte interne în partid, conflicte care au condus la instalarea a trei guverne în ultimele 19 luni. Tot Dragnea este acuzat că a adus partidul într-un război permanent cu președintele României, cu Opoziția, cu SRI, SPP și DNA.

Liderul PSD mai este acuzat că se face vinovat moral de faptul că agenda publică a fost acaparată cu teme precum corupția, Statul paralel și protocoalele secrete, fapt ce duce, în opinia semnatarilor, la imposibilitatea reformării legislației din domeniul justiției, deoarece Dragnea a devenit un obstacol în adoptarea acestor reglemetări, prin vulnerabilitatea sa juridică. Aceeași vulnerabilitate ar fi generat și accentuat inclusiv protestele de stradă împotriva guvernului.

Mai mult, Liviu Dragnea este făcut responsabil pentru numirea în funcții guvernamentale a unor persoane “cu carențe profesionale”, dar și a instalării unei neîncrederi externe în PSD, pe fondul percepției că sunt atacate instituțiile statului de drept. “Situația vulerabilă a lui Dragnea a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului”, se mai arată în scrisoare, care se încheie cu acuzația legată de instaurarea unei conduceri discreționare la nivelul PSD.

 

Revedicări

După prezetarea acestor 19 acuzații la adresa lui Liviu Dragnea, autorii scrisorii vin cu un pachet de 19 revendicări. Prima se referă la imperativa demisie al lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD și de la șefia Camerei Deputaților, urmând ca premierul Viorica Dăncilă să preia interimar conducerea partdului, până la Congresul din anul 2019. Se dorește menținerea coaliției de guvernare PSD-ALDE și îmbunătățirea actului de guverare.

O altă revendicare este aceea a susținerii de către PSD a marilor proiecte de infrastructureă, la inițierea și derularea proiectelor privind construcția de drumuri și de autostrăzi, dar și la implementarea unui plan anti-sărăcie.

Semnatarii scrisorii mai cer o pregătire temeinică a preluării de către România a președinției Consilului UE, dar și coeziunea grupurilor parlamentare pentru adoptarea, în această sesiune parlamentară, a pachetelor de legi din domeniul penal, a legilor securității naționale, precum și a Codului Administrativ. Dizidenții mai doresc adoptarea unei legi a Lobby-ului, adaptarea cadrului legal și juridic cu privire la exploatarea resurselor naturale, dar și adoptarea unor măsuri legislative cu privire la admistie și grațiere.

Pentru a nu fi considerați mesageri ai Statului Paralel, semnatarii susțin că se impune condamnarea cu fermitate și împiedicarea imixtiunii serviciilor secrete în actul de justiție, dar și că sprijină Referendumul național din octombrie, pentru modificarea Constituției, privind redefinirea termenului de familie. Nu în ultimul rând, cei trei opozanți ai lui Dragnea din PSD cer susținerea Guvernului în procesul de rectificare bugetară.

 

CEX convocat de urgență

Situația fără precedent existentă la nivelul Partidului Social Democrat urmează să fie tranșată, la sfârșitul acestei săptămâni, în forul de conducere al PSD. Liviu Dragnea a convocat, imediat dupăapariția în public a acestei scrisori, Comitetul Executiv al PSD, pentru vineri la ora 12.00. Cu acest prilej, urmează să se contureze taberele. Fie președintele PSD este forțat să-și dea demisia, așa cum cer semnatarii scrisorii, fie se va negocia convocarea unui congres extraordinar, așa cum vehiculează surse din interiorul partidului. Liviu Dragnea declara, zilele trecute, că “funcția de președinte al partidului se câștigă, nu se ia cu japca”. Reamintim că actualul președinte al PSD a fost ales în funcție prin votul tuturor membrilor de partid.

 

Tabăra ani-Dragnea

Momentan, tabăra anti-Dragnea din PSD începe să se consolideze. Pe lângă semnatarii scrisorii prin care se cere imperative demisia liderului PSD de la conducerea partidului și de la Camera Deputaților, ieri au ieșit mai  multe  voci care și-au anunat susținerea pentru acest demers. Grupul dizident pare a fi unul destul de puternic. Gabrela Firea este vicepreședinte PSD, președinte interimar al PSD Bucrești și președinte al PSD Ilfov, Adrian Țuțuianu este, de asemenea, vicepreședinte PSD și vicepreședinte al Senatului, iar Paul Stănescu, vicepreședinte PSD, este vicepremier și ministru al Dezvltării, fiind, până de curând, un apropiat al lui Liviu Dragnea. Aceștia beneficiază de sprijnul declarat al altor lideri importanți din partid, cum ar fi Marcel Ciolacu, Nicolae Bădălău sau Marian Neacșu. Există informații porivit cărora opiniei acestor dizidenți s-ar fi raliat și mai mulți primari, atât din Capitală, cât și din teritoriu.

 

Tabăra pro-Dragnea

Pe de altă parte, nici tabăra pro-Dragnea din interiorul partidului nu este deloc de neglijat. Teoretic, actualul lider al PSD beneficiază de o susținere majoritară. Mai mulți miniștri ai actualului Caibinet l-au vizitat, ieri, pe liderul social-democraților, la biroul acestuia de la Camera Deputaților. Unul dintre aceștia este ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Un alt membru al Guvernului care se situează de partea lui Liviu Dragnea este ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Semnale de susținere a actualului lider  au venit din partea mai multor organizații județene ale PSD, în special a organizațiilor din zona Moldovei, dar și din Vestul țării. Unul dintre cei mai vehemenți susținători ai lui Liviu Dragnea este Codrin Ștefănescu, acesta din urmă acuzându-i pe semnatarii scrisorii că au făcut “un act de trădare”.

 

Apelul la ÎCCJ, din 8 octombrie

Scrisoarea anti-Dragnea și constitituirea unui grup potrivnic care îi cere demisia nu este singura problemă pe care o are, în această toamnă, liderul Partidului Social Democrat. La doar câteva zile de la redactarea, extem de rapidă, a motivării sentinței prin care a fost condamnat, la fond, în dosarul angajărilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, Înalta Curte de Casație și Jusiție  a decis ca apelul în acest caz să se judece, de asemenea, cu celeritate.

Completul de 5 Judecători de la ÎCCJ a stablit, deja, primul termen de judecată pentru data de 8 octombrie.

 

Semnatarii scrisorii susțin că demisia lui Dragnea din fruntea PSD se impune, pentru că numai astfel pot fi adoptate codurile penale și legile securității naționale, fără ca partidul să fie acuzat că vrea aceste reglementări pentru a profita unui singur om

 

Scandalul din PSD se va tranșa, vineri, la ședinșa CEX. Însă tensiunea politică este departe de a se diminua, deoarece, de luna viitoare, Înalta Curte începe judecarea apelului în procesul penal în care Dragnea a primi deja o condamnare pe fond

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea