x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Razboiul declaratiilor

Razboiul declaratiilor

25 Oct 2004   •   00:00

Timp de trei zile, aflat in patru judete moldovenesti, candidatul Aliantei D.A. la Presedintie, Traian Basescu, a pus tunurile pe principalul sau adversar, Adrian Nastase.

OANA STANCU

FORTOS. Traian Basescu se lauda ca-l va bate in alegeri pe Adrian Nastase "cum nu l-a batut nici mama lui cand era obraznic"
Desi isi doreste dezbateri zilnice cu premierul, Traian Basescu crede ca Adrian Nastase va evita o confruntare directa cu el. "Stie ca nu are nici o sansa, ca suntem oameni diferiti. El este un tip superficial din Primaverii, care a promovat pe o conjunctura generata de Revolutie, eu am trait si-n porturi, si-n saloanele diplomatice. Experienta noastra de viata este diferita. El este superficial si arogant, si din acest motiv nu are nici o sansa in dezbaterile cu mine. Dezbaterile vor fi decente din punctul meu de vedere. Dar daca el nu va vrea asa, il lipesc de peretii studioului. Dar nu cu forta", a amenintat Basescu.

El a continuat atacurile la Piatra-Neamt cu caracterizarea premierului drept un substitut de Ion Iliescu. "Adrian Nastase a luat locul lui Ion Iliescu la sefia PSD, acum vrea sa ii ia locul la Presedintie", a spus Basescu, falindu-se ca in noiembrie "o sa-l bat cum nu l-a batut nici mama lui cand era obraznic".

"GEAMBAS". Cele mai grele acuze la adresa premierului au fost insa din nou pe tema afacerii Raffarin, intr-o conferinta de presa la Iasi. "Dupa ce Adrian Nastase a vandut cate un vagon de copii in ultimii doi ani catre diferite tari ale lumii, pentru ca a iesit scandalul cu UE, s-a hotarat sa vanda si contracte. Atunci a semnat cu Bechtel fara licitatie pentru 2,2 miliarde de euro, cand costul real era de 8 miliarde. Pe urma a venit in vizita Gerhard Schröder, si suita care-l insotea a plecat cu un contract de 1,8 miliarde de euro. Apoi Parisul cu Raffarin insotit de ministri si oameni de afaceri, si iara 380 de milioane de euro. Va informez ca urmeaza doua vizite in Austria si Israel, de inca o jumatate de miliard fiecare. Este modul lui Adrian Nastase de a face politica externa: geambas cand de copii, cand de contracte, pentru a compensa lipsa de credibilitate pe care o are si a arata ca vin inalte personalitati din strainatate in Romania", a acuzat liderul ADA. Dupa care a explicat: "Daca avem o problema, ea nu este la partenerii straini. Ei vin pentru ca sunt chemati. (...) Asta e factura pe care o platim ca Adrian Nastase sa para ca are relatii in strainatate. Problema e aici, si nu acolo. Asta e explicatia cu tainul".

Seful SGG, ministrul Eugen Bejinariu, are insa o alta explicatie la afirmatiile lui Basescu, pe care il acuza ca pune in pericol libera circulatie in UE a romanilor. Aflat in comuna Marginea (Suceava), Bejinariu a afirmat: "Daca vine Basescu si va face presedinti sau prim-ministri, din diverse tari din Europa sau din lume, spagari, s-ar putea sa nu ne mai lase nimeni sa circulam liber".

"Nu coboram in bataia din noroi"

Purtatorul de cuvant al prezidentiabilului Adrian Nastase, Victor Ponta, ne-a declarat ca liderul PSD va participa la dezbaterile televizate alaturi de contracandidatii sai, insa in conditii negociate de staff-ul de campanie. Pe de alta parte, Ponta a spus ca declaratiile lui Basescu sunt "iresponsabile pentru un om care doreste sa ajunga presedintele Romaniei si care trebuie sa aiba cele mai bune relatii cu cancelariile europene".

"Aceste declaratii sunt normale doar pentru cineva care vrea sa stranga voturi prin demagogie. Pentru un politician care vrea sa ajunga insa sef al statului nu isi au locul", a spus Ponta. El a precizat ca PSD si candidatul sau la Presedintie nu se vor cobori "in bataia din noroi", dar nici nu vor tacea atunci cand va fi cazul.

Aflat ieri la Carei unde a participat alaturi de presedintele Ion Iliescu la ceremoniile de la Monumentul Eroilor, premierul Adrian Nastase a declarat: "Oamenii vor judeca nu doar dupa vorbe, zgomote, scandaluri, aceasta campanie murdara care a inceput deja". "Romanii nu vor accepta sa fie mituiti cu un kilogram de faina si ulei, asa cum s-a incercat in judete in aceste zile de catre Alianta PNL-PD." El a spus ca aceasta campanie electorala va fi una "foarte simpla". "Noi vom aduce in fata alegatorilor realizarile noastre din ultimii patru ani, si alegatorii vor compara dezastrul, haosul, dezordinea, algoritmul, din perioada 1997-2000", a mai spus premierul Nastase. El s-a declarat convins ca alegerile din acest an sunt foarte importante pentru viitorul Romaniei si ca PSD va reusi sa-i convinga pe romani ca o continuitate pe drumul cel bun, chiar daca nu s-a realizat tot ce s-a propus, reprezinta "optiunea corecta". (Monica Iordache, Silviu Sergiu)
×
Subiecte în articol: basescu politic nastase adrian