x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Razboiul rozelor

Razboiul rozelor

09 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
EFECTE - Democratii neaga evidenta ca sunt ignorati de catre IS din cauza aliantei cu PNL Prezenta liderilor Internationalei Socialiste (IS) la Bucuresti care au laudat PSD, ignorand in acelasi timp PD din cauza aliantei cu PNL, nu a ramas fara reactii din partea democratilor.
GABRIELA ANTONIU

Click pentru a mari imaginea
Aflat la Bucuresti, la o intalnire regionala a membrilor Internationalei, Antonio Guterres a vorbit in repetate randuri despre sprijinul de care se bucura Adrian Nastase si Mircea Geoana, propusi de PSD pentru functiile de presedinte, respectiv premier.

LAUDE. "Ceea ce ati realizat in Romania este remarcabil" - a spus Antonio Guterres. "Trebuie sa ne manifestam aprecierea pentru poporul roman, PSD si tie, Adrian, pentru ceea ce ati realizat", a mai spus liderul IS care a dat ca sigura incheierea negocierilor de aderare in luna noiembrie. Astfel, presedintele Internationalei Socialiste, Antonio Guterres, a dat de inteles ca organizatia pe care o conduce ar sustine mai degraba PSD decat PD, in lupta electorala din Romania. "Adrian Nastase si Mircea Geoana reprezinta echipa castigatoare nu doar pentru alegerile din noiembrie, ci si pentru succesul Romaniei in lume. Romania a devenit un punct de stabilitate in regiune", a spus la randul sau copresedintele Internationalei pentru Europa de Est, George Papandreu.

REACTIE. Desi este si PD membru al Internationalei Socialiste, despre el nu s-a spus nimic. Mai mult, reprezentantii PD nici nu au fost invitati la reuniunea Grupului Balcanic al Internationalei. Motivul oficial este ca ar fi fost o intrunire executiva si, cum PD nu face parte din aceste structuri, nici invitatia nu a fost facuta. Sefii Internationalei Socialiste au dat de inteles ca o astfel de invitatie nici nu va fi facuta cata vreme PD este in alianta cu un partid de dreapta - PNL. Presedintele executiv al PD, Emil Boc, a declarat ieri la BBC ca "Alianta cu PNL nu are nici un fel de impact asupra prezentei noastre in Internationala Socialista. Exista si in multe alte tari asemenea situatii, cand partide social-democrate sunt in alianta cu partide liberale, cazul Ungariei de exemplu. Noi ne respectam punctul de vedere pe care l-am avut initial. PSD este un partid nociv pentru democratie si acest lucru il vom sustine in continuare".

ACUZATII PEDISTE
Pedistul Cozmin Gusa a criticat pozitiile pro-PSD ale liderilor IS intr-un interviu aparut in presa centrala. "Antonio Guterres nu are dreptul si nici mandatul Consiliului IS pentru a face asemenea afirmatii, deoarece nu are dreptul sa se implice intr-o campanie electorala decat in nume propriu sau in virtutea intereselor personale, cum e in cazul de fata", a spus Gusa, fara a preciza despre ce interese personale este vorba. El a respins totodata reprosurile aduse PD ca s-a aliat cu PNL: "Ca om politic, Guterres dovedeste cu aceasta afirmatie fie o lipsa de cultura politica, ceea ce nu cred ca e cazul la un politician atat de versat, fie mai degraba ca e vorba de un demers interesat".

PSD: "IRESPONSABILITATE"
PSD a calificat ieri drept iresponsabile atacurile reprezentantilor PD la adresa liderilor IS. "Din pozitiile publice ale lui Traian Basescu si ale PD rezulta ca toti marii prieteni ai Romaniei, precum Jean Pierre Raffarin, Gerhard Schröder, Silvio Berlusconi, Romano Prodi, Günther Verheugen, Antonio Guterres, Luis Ayala si altii care sprijina tara noastra si care spun ca lucrurile se indreapta intr-o directie buna, au interese personale in a sustine Romania", sustine un comunicat al PSD. PSD afirma ca intelege supararea lui Basescu "fata de faptul ca este ocolit de liderii Internationalei Socialiste chiar si in conditiile in care ei se aflau in Bucuresti, orasul al carui primar este".
×