x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Răzvan Ungureanu, noul premier desemnat. Viitorul guvern şi şeful lui, aceeaşi Mărie cu altă pălărie

Răzvan Ungureanu, noul premier desemnat. Viitorul guvern şi şeful lui, aceeaşi Mărie cu altă pălărie

06 Feb 2012   •   20:24
Răzvan Ungureanu, noul premier desemnat. Viitorul guvern şi şeful lui, aceeaşi Mărie cu altă pălărie

Dupa consultarile de la Cotroceni cu partidele parlamentare in care a acordat o atentie deosebita UDMR, presedintele Traian Basescu a anuntat aseara ca, in principiu, a fost agreata desemnarea fostului sef al SIE, Mihai Razvan Ungureanu pentru functia de premier. Prin anuntul de la Cotroceni, Traian Basescu a aratat inca o data ca e rupt de realitate si nu a inteles nimic din ceea ce se intampla in Romania. Si cum o serie de ministri din guvernul Boc au toate sansele sa detina portofolii si in noul Executiv, "marea schimbare', "noul inceput' sau "noul drum' nu sunt decat aceeasi Marie, cu alta palarie. Primul pas a fost facut deja aseara de premierul interimar Catalin Predoiu care a numit-o pe sefa de cabinet a lui Emil Boc, Stefania Gabriella Ferencz, in postul de secretar general adjunct al Guvernului, dupa ce l-a eliberat din functie pe Stefan Gati.

Demisia lui Boc, coapta din decembrie
Si asta in ciuda aparentelor pe care au incercat sa le creeze seful statului, premierul demisionar si premierul desemnat. Traian Basescu a declarat aseara la Cotroceni ca inca din luna decembrie, a avut discutii cu premierul Emil Boc privind depunerea mandatului.' Decizia a fost amanata din motive de interes national. S-a constatat ca ar fi fost foarte greu sa avem in a doua parte a lunii decembrie o majoritate parlamentara sigura", a spus seful statului, explicand ca in ianuarie a fost vacanta parlamentara si a avut loc evaluarea FMI, BM si CE. "Odata finalizata evaluarea Fondului si emiterea de bonduri pe piata americana, s-a putut trece si la aceast decizie. Nu este vorba despre nicio manevra, ci de un lucru normal pentru un Guvern in timp de criza", a explicat el. Seful statului a mai spus ca optiunea sa se indreapta spre instalarea imediata a unui nou Guvern. El a aratat ca in urma discutiilor de la Cotroceni cu partidele s-au conturat doua optiuni: coalitia doreste sa duca mai departe guvernarea, iar USL doreste declansarea de anticipate. "Din acest punct de vedere, mi s-a parut imposibil de acceptat impingerea tarii intr-o situatie de instabilitate, in care eu sa ma fac ca numesc guverne, ele sa treaca, si dupa inca trei luni, sa ajungem la anticipate", a spus Basescu.

Ungureanu se declara independent politic
Prezent la Cotroceni alaturi de Traian Basescu, premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a multumit pentru increderea de a fi numit in aceasta functie ce reprezinta "o responsabilitate mare". "Independenta mea politica imi garanteaza spatiul necesar pentru a indeplini acest mandat. Reformele vor continua. Plusul pe care il voi aduce va fi acela al unui bun administrator", a mai spus el. Totodata, premierul desemnat a anuntat ca va incepe in aceasta dimineata discutiile cu partidele din coalitie in vederea elaborarii programului de guvernare si a "identificarii formulei optime de cabinet". Ungureanu a declarat ca are in vedere si intrevederi cu liderii opozitiei. "Am in vedere informarea reciproca relativ la intentii si obiective pe termen scurt si mediu, identificarea temelor de interes national acolo unde vointa politica trebuie sa se manifeste transpartinic", a mai spus premierul desemnat. Intr-o intalnire desfasurata aseara, liderii coalitiei au convenit sa inceapa din aceasta dimineata consultarile pentru formarea viitorului guvern, astfel incat audierile in Parlament ale noilor ministri sa fie incheiate cel tarziu maine. "In principiu, va ramane acelasi numar de portofolii ministeriale, urmand ca partidele sa propuna nominalizari pentru posturi de ministru", au declarat pentru Mediafax surse din coalitie.

10 ministrii din Guvernul Boc raman
Invitat aseara la TVR, premierul demisionar Emil Boc a declarat ca seful statului nu i-a cerut demisia, decizia de a demisiona apartinandu-i. "Am discutat cu presedintele, timing-ul l-am decis impreuna cu presedintele", a afirmat liderul PDL. El a mai spus ca discutiile privind formarea viitorului guvern vor fi purtate pentru modificari in ceea ce priveste numele ministrilor si ca toate procedurile pentru instalarea viitorului guvern, incluzand elaborarea programului de guvernare si votul de investitura in Parlament, sa fie incheiate cel tarziu pana joi. Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, Catalin Predoiu, Daniel Funeriu, Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Elena Udrea, Leonard Orban, Cristian Diaconescu si Gabriel Oprea sunt printre ministrii care raman si in viitorul guvern, in discutie fiind mandatele de la Interne, Agricultura, Economie, Finante, Comunicatii.Gheorghe Ialomitianu, de la Finante, ar putea fi inlocuit de Bogdan Dragoi, iar de postul Traian Igas de la Interne ar fi interesat UNPR pentru Gabriel Oprea. Pe de alta parte, exista voci din PDL, cum ar fi cea a lui Sorin Frunzaverde, care se opun cooptarii Elenei Udrea in viitorul Cabinet Ungureanu.

USL: Basescu guverneaza cu serviciile pe fata
Imediat dupa anuntul lui Basescu privind desemnarea lui Ungureanu ca premier, liderii USL au convocat o conferinta de presa in care au anuntat ca nu vor vota si nu vor sprijini noul Executiv. Crin Antonescu a declarat ca presedintele Traian Basescu "guverneaza cu Serviciile pe fata'.'Este inacceptabil, o data in plus, ca in Romania sa avem propus pentru a conduce guvernul un om luat direct din fruntea unui serviciu secret sau special cum se numeste. Asta cred ca da de gandit oricui in legatura cu independenta in raport cu actorii politici pe care, pana acum, seful SIE a avut-o si daca a avut-o sau n-a avut-o seful SIE, in consecinta, structura respectiva si trebuie spus ca pentru prima data dupa doua decenii de incercari de a construi o democratie, in Romania, azi, Traian Basescu transmite mesaje si actioneaza foarte clar: . Toti cei care asemenea bolsevicilor lui Lenin sau nazistului Hitler stiau ei incotro trebuie sa duca natiunea fara voia acesteia', a spus Antonescu. Copresedintele USL a aratat in acest context ca discutiile de la Cotroceni "au fost o simpla formalitate''. ''Am avut o consultare. Intalnirea de la Cotroceni a fost o pura formalitate. Traian Basescu isi facuse cartile'', a spus Antonescu. El a afirmat ca 'Traian Basescu ii minte inca o data pe romani". "A explicat ca nu se pot face anticipate, desi situatia o impune, pentru ca ar dura 5 luni. (...) Dau citire articolului din Constitutie care se refera cu precizie la aceasta situatie. E singurul lucru care trebuie consultat (n.r. Constitutia) (...) E vorba de 60 de zile'', a adaugat co-presedintele USL. El a precizat ca USL isi va continua greva si ca va vota impotriva ''unui Guvern pe care Traian Basescu il va propune'' prin Ungureanu. ''Nu vom participa nici la lucrarile comisiilor, nici la sedintele Parlamentului pe care le presupune investirea noului Guvern. Coalitia sa-si asume in intregime raspunderea. Ungureanu nu mai are de multa vreme nicio legatura cu PNL'', a mai spus Antonescu. El a aratat ca "in momentul in care sfidand strada, sfidand opinia publica, sfidand toti oamenii care isi cer dreptul de a decide intr-o democratie, politic, asupra viitorului lor, Traian Basescu vine si ia un sef al serviciilor secrete si il pune sa conduca direct un guvern de marionete, in continuare, al aceleiasi majoritati corupte, al aceleiasi majoritati cumparate, santajate, vandute. In acest moment este foarte clar ca razboiul nostru, al celor care vrem o tara democratica, normala, europeana, cu Traian Basescu si clica lui, indiferent cate personaje aparent prestigioase ar cuprinde, este un razboi din punct de vedere politic, pe viata si pe moarte'.

"Suntem in greva parlamentara'
Intrebat daca liderii USL se vor intalni cu Ungureanu care a anuntat ca vrea sa discute cu Opozitia pe teme de interes general, Crin Antonescu a raspuns: 'Da, sunt multe subiecte. L-am putea intreba de exemplu: Cum o sa functioneze in jocul politic un om care, potrivit functiei sale cele mai recente, cunoaste probabil numele agentilor acoperiti din SIE, din presa , din partidele politice? Poate ne spune si noua, sa stim si noi. Sa facem politica impreuna, putere-opozitie, sa avem dialog. Ce interesant ar fi! asta e un subiect pe care l-as discuta cu placere cu domnul Mihai Razvan Ungureanu, oricand'. ' Noi nu mergem nicaieri! Noi avem un punct de vedere foarte clar, vom actiona. Suntem niste oameni care discutam, dupa cum ati vazut, pana si cu Traian Basescu, pentru ca asta e obligatia noastra de oameni politici, in anumite situatii sa discutam cu oameni care au anumite functii in stat, dar punctul de vedere al opozitie cred ca este foarte clar, este coerent, este consecvent si este fara indoiala unitar (…) Deci noi suntem in greva parlamentara, nu participam la lucrarile pe care le-au convocat alde domnul Toader, ca sa spun asa. Sa se verifice intre ei, sa se asculte intre ei. Noi nu participam, nici la audierile din comisii, si probabil, asta e o decizie pe care o vom lua, dar probabil nu vom participa nici la votul de investitura, pentru ca, repet, noi nu avem nimic de-a face cu aceasta fortare a lui Traian Basescu in a pastra o coalitie care, azi, o data cu Emil Boc ar fi trebuit sa demisioneze ', a mai spus Antonescu, intrebat ce ar discuta cu Ungureanu daca s-ar intalni cu el sI daca va vota impotriva sau deloc in cazul noului Guvern.


Discursul lui Traian Basecu: In cursul zilei de astazi am avut consultari cu toate partidele parlamentare, in vederea formarii unui nou Guvern. Vreau sa fac urmatoarea precizare. Inca din luna decembrie am avut discutii cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului.

Decizia a fost amanata din motive de interes national. Ar fi fost foarte greu in a doua parte a lunii decembrie sa avem o majoritate parlamentara. In ianuarie a fost vacanta parlamentara, iar apoi a fost evaluarea FMI. Va aduceti aminte ca, la un moment dat, am si vorbit public si am cerut Fondului sa nu-si amane misiunea de evaluare.

Odata terminata misiunea de evaluare, puteam sa trecem si la aceasta actiune care este una fireasca pentru un Guvern aflat in criza. Este vorba de revitalizarea credibilitatii Guvernului.

In cursul zilei de astazi s-au desprins doua abordari. Actuala Coalitie s-a exprimat pentru mentinerea Coalitiei, exprimand punctul de vedere ca vor sa continue guvernarea in actuala forma si abordarea USL, care a cerut demisia Guvernului, a presedintelui si alegeri anticipate.

Orice instabilitate a Romaniei genereaza dificultati in finantarea statului roman, care vizeaza doua aspecte - creditele scadente care trebuie refinantate si deficitul acestui an. Din acest punct de vedere mi s-a parut imposibil de acceptat impingerea tarii intr-o situatie de instabilitate, adica eu sa ma fac ca numesc guverne, sa stiu ca vor cadea, ca apoi sa dizolv Parlamentul si sa tinem alegeri anticipate.

Va rog sa va imaginati Romania cu un Guvern interimar, care nu poate gestiona decat treburile interne ale Romaniei, conducand tara timp de cinci luni.

De aceea, optiunea mea este instalarea imediata a unui nou Guvern. In principiu, a fost agreata desemnarea domnului Mihai Razvan Ungureanu in functia de prim-ministru desemnat. Sigur, presedintele nu poate da un mandat unui prim-ministru. Dar poate spune public ceea ce gandeste. Cred ca un nou Guvern trebuie sa marcheze un nou inceput, asezat pe succesele Guvernului anterior - ma refer la stabilizarea macroeconomica a tarii.

Cred ca prioritatea numarul unu a noului Guvern este efortul de a restabili treptat nivelul de trai al romanilor care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare macroeconomica a tarii.

Sigur, despre acest lucru nu se poate discuta decat dupa ce avem evaluarile primului trimestru, adica undeva in luna aprilie. Un al doilea obiectiv care cred ca ar trebui sa-l aiba premierul in acest an este respectarea obligatiilor asumate de Romania in relatiile internationale, inclusiv relatiile cu FMI si Banca Mondiala.

Va trebui sa continue lupta impotriva coruptiei in mod nediscriminatoriu. Trebuie porcedat ca si pana acum, sau mai eficient, in combaterea actelor de coruptie. Trebuie continuat trendul de absorbtie a fondurilor europene, asigurandu-se si transparenta acestor procese. Trebuie pus pe site fiecare leu cheltuit zilnic.

O prioritate zero, este crearea locurilor de munca prin accesul la fonduri europene, prin crearea de IMM-uri si, revin, prin reinceperea exploatarilor miniere.

Este important pentru noul premier sa aiba in vedere continuitatea a ceea ce s-a facut bun, Codurile pentru Justitie, implementarea Legii Educatiei, aplicarea cu strictete a noului Cod al Muncii si a programelor sociale destinate sa focuseze mai bine resursa financiara aflata la dispozitie.

N-as incheia inainte de a-i multumi premierului demisionar Emil Boc pentru profundul devotament pe care l-a avut in serviciul public. Nimeni nu-l poate suspecta ca nu si-a dedicat tot efortul pentru a scoate Romania din criza economica in care a intrat fara voie, dar a intrat nepregatita. Vreau sa-i multumesc public lui Emil Boc pentru modul in care a servit interesul Romaniei.

Discursul lui Mihai Razvan Ungureanu: Este o responsabilitate mare, pe care o asum constient de contextul delicat in care ne aflam.

Am experienta unor institutii care sub mandatele mele s-au organizat si au devenit moderne. Independenta mea politica imi ofera spatiul necesar pentru a-mi indeplini acest mandat.

Reformele vor continua, voi fi acelasi bun administrator care are in calcul eficienta. Am fost mereu loial interesului public si intereselor noastre nationale.

Guvernul are nevoie de sprijin parlamentar, de sustinerea cetatenilor, de vointa politica.

Prioritatea mea principala este stabilizarea economica a Romaniei.

Citeste si Premierul desemnat: istoric, diplomat, sef de serviciu secret

×
Subiecte în articol: basescu premier