x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reactii - Pro si contra primarului particular

Reactii - Pro si contra primarului particular

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Monica Andrei    |    20 Oct 2005   •   00:00
Reactii - Pro si contra primarului particular

Propunerea ministrului Blaga privind crearea functiei de administrator public a provocat o reactie negativa in sanul PD.

Propunerea ministrului Vasile Blaga privind crearea functiei de administrator public care sa preia in baza unui contract de management o parte din atributiile unui primar ales provoaca reactii pro si contra. Si, surpriza, chiar in sanul PD din randul caruia provine ministrul.

Proiectul de modificare a Legii 215/2001 privind administratia publica locala la care lucreaza ministrul Blaga prevede ca la nivelul comunelor si oraselor primarul poate propune consiliului local infiintarea functiei de admnistrator public. Recrutarea, numirea si eliberarea din functie a administratorului public se fac in baza unei proceduri specifice aprobate de catre primar. Administratorul public poate indeplini in baza unui contract de management, incheiat in acest sens cu primarul, atributii de coordonare a aparatului propriu de specialitate si/sau a serviciilor de interes general local. Mai mult, primarul poate delega catre administratorul public, in conditiile legii, calitatea de ordonator principal de credite. Proiectul de lege da totodata si consiliilor judetene posibilitatea de a infiinta functia de administrator public, acesta avand aceleasi rol ca si la nivelul primariilor.

"N-O SA VINA NICI DRACU’". Liberalul Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, este de parere ca ar fi mai bine ca mai intai sa fie marite salariile din administratia locala. "Nu sunt impotriva sistemului de city-manager. Voi cauta o solutie pentru gasirea unei forme cat mai apropiata de nevoile sectorului. O comunitate, ca Sectorul 1, are nevoie de un manager financiar care sa poata sa coordoneze proiectele finantate din fondurile Uniunii Europene. Insa sistemul actual de salarizare din administratia locala nu permite angajarea unor oameni de valoare. Salariile sunt mici si proaste si n-o sa vina nici dracu’ daca nu se maresc. Facem legi frumoase, dar daca nu angajam un administrator public de varf, ci unul mediocru, care accepta un salariu modest, nu rezolvam nimic", a spus Chiliman.

"VERIGA IN PLUS". Pe de alta parte, Neculai Ontanu (PSD), edilul Sectorului 2, nu este de acord cu proiectul initiat de Vasile Blaga. "Cred ca primarul care este ales trebuie sa se ocupe de problemele populatiei. Daca a fost votat, primarul trebuie sa raspunda pentru ceea ce face, nu are nevoie de un city-manager. Este o veriga in plus in sistemul administrativ care nu face altceva decat sa complice si mai mult lucrurile. Cand ai un viceprimar sau doi, un secretar general si directorii de departamente le poti delega lor atributii, dar primarul trebuie sa decida", a spus Ontanu.

CA IN EUROPA. Primarul Aradului, Gheorghe Falca (PD), afirma ca ideea administratorului public este preluata in pachetul Blaga exact ca in Europa si este extrem de necesara si la noi. "Primarul nu este specialist. El este un om politic care trebuie sa faca politica administratiei locale, nu pe a primariei. Eu pun 300 de semnaturi pe zi pentru lucruri tehnice, pentru autorizatii de constuctii, pentru schimbarea unui dispozitiv, ba chiar si pentru achizitionarea de coli si de pixuri", spune Falca. El nu vede un pericol nici in cedarea atributiei de ordonator de credite pentru city-manager, explicand ca cel care deschide creditul este primarul, el face licitatia, de exemplu, dar facturile lunare poate sa le plateasca si administratorul.

"O IDEE BUNA". Deputatul PRM Cristian Stanescu, membru al Comisiei de administratie, considera ca proiectul de lege initiat de ministrul Vasile Blaga este o idee buna care sa mearga cel putin in localitatile mari, care au un numar mare de locuitori, pentru ca ar mai putea lua din sarcinile primarilor sau ale viceprimarilor. Potrivit lui Stanescu, in momentul de fata acestia se confrunta cu mari probleme de administratie si infiintarea functiei de administrator public le-ar fi de folos.

SUSTINERE
Presedintele Comisiei de administratie publica din Senat, liberalul Dan Carlan, sustine ca infiintarea functiei de administrator public nu este periculoasa. "Este vorba de acel city-manager care exista si in strainatate, adica persoana careia primarul ii poate delega o parte din atributii. Astfel, primarului ii poate ramane in exclusivitate componenta politica a functiei sale, iar administratorul sa fie acel om cu manecute negre care sa se ocupe de bucataria de zi cu zi a primariei. "Daca este un autocrat poate sa-si pastreze toate atributiile, daca nu isi angajeaza city-manager si poate ramane doar om politic. E un instrument atat de util pe cat va considera primarul", a mai spus Carlan. Omologul sau de la Camera, democratul Ioan Oltean, apreciaza si el propunerea lui Blaga. "Cred ca proiectul in sine aduce multe imbunatatiri actualei Legi 215 si va crea in mod cert o descentralizare evidenta la nivelul auoritatilor locale"

"NU EXISTA TRADITIE"
Presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, Liviu Dragnea (PSD), considera ca, desi functia administratorului public exista in America si in cateva tari europene, "Romania nu are o traditie civica si democratica atat de bogata pentru a gestiona experienta asta". "Acest administrator nu simte in spate votul cetatenilor. Gandul lui va fi permanent la primarul care il numeste si nu la binele comunitatii", e de parere Dragnea, subliniind diminuarea responsabilitatii celui care ordoneaza credite in acest fel. "Atributia de ordonator de credite nu trebuie cedata. Cel care misca banii trebuie sa aiba un mandat in spate. Comunitatea l-a ales pe primar pentru a gestiona obstea. Administratorul public poate avea atributii de coordonare a aparatului de specialitate, dar nu serviciile publice, instrumentele prin care se furnizeaza servicii catre cetatean", atrage atentia Dragnea. El critica si lipsa de simetrie in numirea acestui administrator, optiune a primarului la primarii, insa a consilierilor si nu a presedintelui, in cazul consiliilor judetene.

"OAMENII NU AU NEVOIE DE SCUZE"
City-managerul ar trebui sa se ocupe de programe de dezvoltare economica, de studii de fezabilitate, investitii, atragere de fonduri", e de parere primarul Sectorului 3, Liviu Negoita (PD) (foto), care nu e de acord insa cu delegarea atributiei de ordonator de credite. "Cel care are raspunderea utilizarii banilor publici este primarul, el trebuie sa o exercite, el sa raspunda pentru asta. E cel mai important mandat pe care il primesti de la populatie. Or primarul isi asuma o responsabilitate, dupa care poate sa o delege si sa se scuze ca a delegat-o. Oamenii nu au nevoie de scuze, ci de competenta", a explicat Negoita, precizand ca pachetul MAI este inca in stadiul de proiect supus dezbaterii. Totodata, in opinia sa, administratorul numit de primar nu ar trebui sa primeasca nici atributiile legate de conducerea comitetelor de urgenta, aceasta revenindu-i prin lege explicit primarului.

ALT PROIECT
"Consider ca este o idee buna, primarul trebuie sa devina o figura simbolica, si cel care sa gestioneze problemele curente ale comunitatii sa fie acest administrator public", a precizat deputatul PSD Mircea Dusa. Potrivit acestuia, deosebirea dintre proiectul initiat de el pe aceasta tema si cel initiat de Vasile Blaga este aceea ca a propus desemnarea administratorului prin concurs. De asemenea, Dusa a propus prin initiativa sa ca in cazul in care se alege acest administrator, sa nu se mai aleaga un viceprimar.
×
Subiecte în articol: politic blaga primarul public