x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rebelii politicii - Cei zece care si-au speriat partidele

Rebelii politicii - Cei zece care si-au speriat partidele

de Dana Piciu    |    04 Ian 2006   •   00:00
Rebelii politicii - Cei zece care si-au speriat partidele

Iorgovan, Boureanu, Stoica, Musca, Orban etc. Sirul celor care si-au supus propriile partide la adevarate socuri "electrice", prin declaratii indreptate impotriva liderilor sau a colegilor, este lung. Am numarat insa zece rebeli, cei mai vizibili, din cauza carora partidele au fost nevoite sa treaca testul unitatii.

In PSD, cel care s-a individualizat a fost, de departe, senatorul Antonie Iorgovan. In martie 2004 a primit un ultim avertisment de la conducerea partidului care, conform Statutului, preceda decizii mai grave. Pentru iesirile la rampa impotriva colegilor din partid si a Guvernului Nastase. Congresul din primavara al PSD l-a readus in prim-plan pe senatorul-avocat, preferatul tirurilor sale fiind liderul de atunci al PSD, Adrian Nastase. Iorgovan s-a decis sa candideze la congres la aceeasi functie ca si Nastase, pe care nu-l considera bun nici pentru functia de portar la partid. El spunea, de asemenea, ca functia de presedinte al formatiunii ii revine, "istoric", lui Ion Iliescu si nu credea ca cineva il va putea concura pe fostul sef de stat. L-a acuzat, de asemenea, pe Adrian Nastase ca se afla in pozitia de non-combat in raport cu noul Guvern, pozitie care nu este specifica celor aflati in Opozitie. A mai spus despre Nastase ca este "un Gica Hagi al politicii care s-a inconjurat deliberat, pe durata mandatului, de ministri mai putin competenti, pentru a putea culege toti laurii victoriei". Dupa ce a fost ales in functia de prim-vicepresedinte al Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala a PSD, Iorgovan a anuntat inceperea unor verificari printre membrii partidului si i-a sfatuit pe cei care "se simt cu musca pe caciula", indiferent de pozitia pe care o ocupa, sa plece din partid.

ACUZE. Senatorul PSD a facut o serie de actiuni si declaratii fara sa se consulte cu cei din conducerea partidului. Una dintre ele a fost depunerea, alaturi de alti colegi, la Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie a unui denunt penal impotriva lui Traian Basescu, in care il acuza de fals in declaratii, uz de fals si abuz in serviciu in cazul apartamentului din strada Mihaileanu. Iorgovan a mai avut cateva idei personale. El a propus Biroului Permanent National al PSD ca membrii acestui for sa-si declare toate veniturile si impozitele aferente incepand cu 1 ianuarie 1990. Despre ordonanta de urgenta privind improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei a spus ca a fost emisa de Guvernul Nastase "pentru ca era campanie electorala". Nastase a calificat aceasta afirmatie ca "mitocanie".

Iorgovan a acuzat conducerea partidului si organizatia de la Bucuresti ca l-au mentinut pe Omar Hayssam in partid, desi primisera informatii de la serviciile secrete despre acesta. Iorgovan a spus ca lipsa de reactie din partea conducerii partidului - in cazul in care exista un dosar penal si a fost sesizat Parchetul - inseamna fie iresponsabilitate din partea organizatiei, fie complicitatea acesteia. A mai spus despre Adrian Nastase ca este unul dintre cei care l-au cocolosit pe Omar Hayssam si care trebuie sa raspunda la intrebarile legate de acesta, ca si ceilalti care au avut functii de conducere. Nastase nu a scapat ocazia de a-l compara pe Iorgovan cu "un fel de electron care a sarit de pe orbita" si sa anunte ca o comisie va stabili care au fost legaturile dintre membrii PSD si Omar Hayssam. Scandalul a atins apogeul cand in presa a aparut informatia conform careia cabinetul de avocatura al lui Iorgovan a reprezentat in instanta, in anul 2000, firmele care au castigat administrarea a patru piete din Sectorul 1 al Capitalei, societati care aveau legatura cu omul de afaceri Omar Hayssam. Pus in discutia Comisiei de integritate morala, Iorgovan va fi suspendat din functia de prim-vicepresedinte al comisiei.

"Parlamentul unicameral este o imbecilitate". Aceasta este afirmatia care i-a facut pe cei de la PSD sa-i retraga sprijinul politic lui Iorgovan. Declaratia a fost facuta dupa ce Mircea Geoana a spus ca PSD sustine ideea de Parlament unicameral. Biroul Permanent al PSD i-a retras sprijinul politic atat pentru functia de secretar al Senatului, cat si pentru cea din Comisia de integritate a partidului. In urma acestei decizii, Iorgovan s-a hotarat sa-si dea demisia din partid. Cel care l-a convins sa ramana in PSD a fost Ion Iliescu. O ultima lovitura a lui Iorgovan a fost incercarea de a convoca un congres extraordinar al partidului. Nu a avut succes.

BOUREANU. Nici partidele aflate la putere nu au fost ferite in acest an de spirite rebele. Cel mai renumit dintre razvratiti a fost liberalul Cristian Boureanu. El a inceput sa-si critice propriul Guvern si propriul premier in momentul in care umbla zvonul ca se va mari TVA. "Cei care nu sunt in stare sa mentina actuala cota de TVA de 19% trebuie sa-si dea demisia si sa-i lase pe altii", spunea Boureanu. Bazandu-se pe un sondaj care il indica pe Theodor Stolojan preferatul romanilor pentru functia de premier, Boureanu a solicitat declansarea unei dezbateri in PNL privind viitorul guvernarii si al formatiunii politice. In momentul in care Stolojan a anuntat ca are de gand sa se implice in activitatea partidului, Boureanu a fost primul care a salutat acest gest. Dupa esecul lui Stolojan si reconfirmarea ca lider liberal al lui Tariceanu, Cristian Boureanu a afirmat ca in PNL exista "oameni care negociaza cu PSD si omoara viitorul partidului". Intr-o conferinta de presa el a aratat ca prestatia premierului Tariceanu se repercuteaza asupra PNL, partidul inregistrand un declin constant in ultimul an.

Liderul partidului l-a somat pe Boureanu sa aduca dovezi ca unii liberali negociaza cu cei de la PSD sau sa-si retraga declaratia, amenintand ca, in caz contrar, ar putea fi sanctionat pentru grave prejudicii aduse imaginii partidului. La numai cateva zile, Delegatia Permanenta a PNL l-a suspendat din partid pentru un an pe Boureanu.

BUMERANGUL VADIM. Decizia lui Corneliu Vadim Tudor de a reveni in fruntea partidului pe care l-a infiintat la doar cateva luni dupa ce ii delegase atributiile lui Corneliu Ciontu l-a facut pe acesta din urma sa para rebelul formatiunii. Fara ca macar insusi Ciontu sa inteleaga vehementa tribunului. Impreuna cu Ciontu, mazilit era si Anghel Stanciu. "impostori politici" acuzati de Vadim de "tentativa de puci". Ciontu i-a cerut lui Vadim sa demonstreze macar una din acuzatiile aduse la adresa sa. Consternat de "rapida degradare morala" pe care o sufera Vadim, conchide: "Ideea conform careia PPRM nu poate supravietui fara Vadim mi se pare o jignire la adresa zecilor de mii de membri de valoare, care nu pot fi tinuti la marginea partidului prin propagarea imaginii unui lider infailibil, mare cat Ceahlaul, rotund ca o portocala".

Atac la Nastase


TINERE DE MINTE. Ponta si-a amintit ca Nastase a promis sa se lase de vanatoare, dar a recidivat
Un alt pesedist care a mai iesit din front a fost tanarul Victor Ponta, discipolul lui Adrian Nastase, pe care, in preajma Congresului il acuza ca a condus partidul "ineficient". Ponta a propus o serie de masuri de restructurare a partidului, apreciind ca "persoanele trebuie sa lucreze pentru partid si nu partidul pentru anumite persoane".

ESEC. Ponta le-a cerut colegilor de partid sa accepte realitatea: esecul electoral a fost cauzat de un management ineficient si de functionarea defectuoasa a mecanismelor interne. Alaturi de tinerii social-democrati a propus sa se ia o serie de masuri in interiorul PSD, care sa vizeze modificarea "cu orice sacrificiu a imaginii de partid care-si protejeaza coruptii". El a cerut, de asemenea, modificarea Statutului partidului astfel incat un post de vicepresedinte sa revina, de drept, organizatiei de tineret si nu a fost de acord cu infiintarea functiei de presedinte executiv, functie pe care o viza direct Adrian Nastase.

SUSPICIUNE. Nu s-a sfiit sa-l critice pe Nastase atunci cand acesta din urma a participat la o partida de vanatoare in judetul Bihor, reprosandu-i ca nu si-a tinut promisiunea de a nu mai vana. A recunoscut ca s-a intalnit destul de des cu Cozmin Gusa, ceea ce i-a facut pe colegii sai din PSD sa banuiasca ca vrea sa plece pentru a forma un nou partid alaturi de acesta.

LOVITURA
O surprinzatoare lovitura in planul declaratiilor politice a venit de la sefa cancelariei prezidentiale, Elena Udrea, membra a PNL, care l-a atacat indirect intr-o emisiune televizata pe chiar seful sau pe linie de partid, Calin Popescu Tariceanu. Intrebarea retorica a Elenei Udrea, care lansa ipoteza ca Tariceanu ar fi sunat la procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, dupa retinerea lui Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a marcat inceputul asa-numitului "scandal al telefonului". Premierul a recunoscut ca interventia telefonica a existat, CSM a declansat o ancheta, dar scandalul s-a aplanat.
INDIVIDUAL
Senatorul conservator Gavrila Vasilescu a avut si el cateva iesiri din decor, facand unele declaratii si votand in Parlament impotriva Coalitiei, dupa propria convingere, fara a se consulta cu colegii de partid. Un exemplu in acest sens a fost proiectul de lege privind organizarea referendumului, pe care Vasilescu l-a considerat neconstitutional si a votat ca atare. Senatorul conservator a iesit in evidenta si la sedintele Comisiei de modificare a regulamentului Senatului, cand a votat cu Opozitia de cateva ori.

Liberalii dau in clocot


REPER. Mona Musca si Crin Antonescu (dreapta) s-au raportat diferit la Traian Basescu
Cazul Boureanu a fost cel mai spectaculos in PNL, pentru ca s-a soldat cu o "executie" - suspendarea tanarului deputat din partid pentru o perioada de un an - , dar nu a fost singurul care a pus pe jar formatiunea lui Tariceanu. Liderul grupului parlamentar PNL de la Camera, Crin Antonescu, a rabufnit si el de cateva ori impotriva superiorilor de partid, dar si a presedintelui Basescu. El a calificat drept "inacceptabila" intarzierea unei sedinte a Camerei Deputatilor pe motiv ca premierul Tariceanu a cerut consultari. Pe fondul tensiunilor dintre cele doua partide ale Aliantei, Antonescu a solicitat convocarea unui Congres extraordinar in care sa se revada termenii protocolului, "deoarece PNL a adoptat o tactica perdanta, in termenii actualului protocol". Crin Antonescu a intrat in conflict si cu presedintele tarii. El i-a luat apararea fostului sef al statului, Emil Constantinescu, atunci cand Basescu a spus despre el ca nu a lasat nici "o dara" in perioada mandatului sau.

ORBAN. Un infocat critic al partenerului de Alianta, PD, a fost presedintele organizatiei liberale de Bucuresti, Ludovic Orban. Disputa a inceput cand Alianta si-a desemnat candidatul la Primaria Capitalei, concurenti fiind liberalul Orban si democratul Videanu. Cel care a fost mai bine cotat a fost Videanu, ceea ce nu l-a impiedicat pe Orban sa se considere nedreptatit. El le-a cerut in nenumarate randuri democratilor sa-si asume responsabilitatea guvernarii si sa nu monopolizeze doar capitalul de simpatie de care se bucura presedintele Basescu. "De sase luni suntem tocati cu bau-baul anticipatelor. Cred ca in spatele acestor declaratii este o dorinta ascunsa de a schimba raportul de forte din Alianta si, probabil, premierul", a mai spus Orban adaugand ca Basescu "nici n-ar fi visat sa ajunga presedinte, fara sprijinul PNL". Orban a mers pana acolo incat a cerut PNL sa-si pregateasca propriul candidat la Presedintie pentru urmatoarele alegeri,pentru ca presedintele Basescu "nu s-a afiliat deciziilor Aliantei".

MUSCA SI STOICA. Mona Musca a fost unul dintre criticii cei mai insistenti ai lui Tariceanu, alaturi de fostul presedinte liberal Valeriu Stoica, atunci cand premierul a refuzat sa-si dea demisia pentru a se putea declansa alegerile anticipate. "Jocul de-a demisia" au facut-o pe liberala sa sustina modificarea Statului PNL astfel incat functia de premier sa se separe de aceea de presedinte al PNL. Mona Musca a fost, de asemenea, alaturi de Stoica, unul dintre adeptii implicarii lui Theodor Stolojan in activitatea partidului. Cand Tariceanu a fost reconfirmat atat ca premier cat si ca lider PNL, Mona Musca a anuntat ca demisioneaza din functiile detinute in partid si in Guvern.
×