x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Recital de gafe băsesciene

Recital de gafe băsesciene

de Andrei Badin    |    08 Sep 2008   •   00:00
Recital de gafe băsesciene

VATICAN ● Şeful statului nu se pricepe la protocol
Vizita din week-end a preşedintelui Traian Băsescu în Italia şi la Vatican a reprezentat un eşec pe toată linia din punct de vedere al diplomaţiei religioase şi al protocolului.



VATICAN ● Şeful statului nu se pricepe la protocol
Vizita din week-end a preşedintelui Traian Băsescu în Italia şi la Vatican a reprezentat un eşec pe toată linia din punct de vedere al diplomaţiei religioase şi al protocolului.

Scandalul a izbucnit vineri după-amiază, atunci cînd Patriarhia Bisericii Ortodoxe a dat publicităţii un comunicat în care îi atrăgea atenţia preşedintelui să nu se aventureze în adresarea unei invitaţii Papei Benedict pentru a vizita România, deoarece este nevoie şi de acordul Sfîntului Sinod pentru ca Sanctitatea Sa să viziteze ţara noastră.

Gafelele nu s-au oprit însă aici. Cele 15 minute petrecute sîmbătă de preşedintele Traian Băsescu la Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a Papei, au stîrnit zîmbete ironice. Şi, evident, au fost alimentate speculaţiile privind faptul că Traian Băsescu nu prea se pricepe la protocol şi diplomaţie.

TELEFONUL BUCLUCAŞ. Vineri, la prînz, înainte de a pleca spre Roma, preşedintele l-a sunat la telefon pe Patriarhul Daniel, informîndu-l că sîmbătă, cînd va fi primit în audienţă de Papa Benedict, îl va invita pe Sanctitatea Sa să viziteze România în 2009, atunci cînd se împlinesc zece ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, prima într-o ţară ortodoxă de la Marea Schismă. Patriarhul i-a spus preşedintelui că poate face o astfel de invitaţie Papei în calitatea de şef al statului Vatican, dar că pentru o vizită cu caracter religios trebuie acordul Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe, aşa cum s-a întîmplat în cazul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea, în 1999. Tonul comunicatului Patriarhiei a fost unul diplomatic, dar, în mod evident, era transmisă printre rînduri nemulţumirea şefului Bisericii Ortodoxe faţă de iniţiativa preşedintelui, care a considerat că trebuie să facă o astfel de acţiune în pripă şi fără consultarea Patriarhului. Şeful Bisericii Ortodoxe a fost pus într-o situaţie delicată, mai ales fiind cunoscută poziţia sa ecumenistă. În cele din urmă, la Castel Gandolfo, preşedintele s-a limitat de a reînnoi o invitaţie anterioară adresată Papei. Anume cea făcută în 2006 pentru participarea în 2007 la congresul ecumenic de la Sibiu. O gafă a fost şi aceea că preşedintele i-a spus Patriarhului că nu îl consultă, ci îl "informează".

PROTOCOL ÎNCĂLCAT. Protocolul Vaticanului pentru audienţele pe care Sfîntul Părinte le acordă este clar şi respectat de toată lumea. În special de doamne. Aşa a făcut întreaga delegaţie de doamne care sîmbătă l-au însoţit pe preşedintele Băsescu la Vatican. Cu o singură excepţie: Maria Băsescu, soţia preşedintelui, cea care pînă acum a fost remarcată de jurnalişti ca fiind un simbol al eleganţei şi mai ales al respectării protocolului. De data aceasta însă doamna Băsescu a încălcat flagrant protocolul. Protocolul pentru audienţa la Papa impune femeilor o ţinută "all-black" – complet în negru – "long-sleeve dresses" – cu fuste sau rochii mai jos de genunchi. Se obişnuieşte ca femeile să poarte o "mantilla" – un şal din dantelă neagră. Protocolul spune că în momentul intrării în reşedinţele papale doamnele trebuie să poarte pe cap şalul negru. Maria Băsescu a intrat fără el la Castel Gandolfo. Mai mult, ea era îmbrăcată într-un deux-piece gri. După audienţa privată acordată de Papă, preşedintele Băsescu şi-a prezentat soţia Sfîntului Părinte. Este ziua "LUI" azi şi este încîntată că a putut fi aici în această zi importantă, i-a spus Băsescu Papei. A confundat, evident, sexul. Preşedintele Băsescu nu  stăpîneşte destul de bine engleza.

CADOU CU PROBLEME. Ca de obicei, cu prilejul unei audienţe papale, cel invitat face un cadou. În acest caz, preşedintele Băsescu i-a făcut, printre altele, cadou Sanctităţii Sale un album cu biserici din Ţara Haţegului. Unii credincioşi catolici văd în acest caz o nouă gafă de protocol, dar nu numai a preşedintelui. În Transilvania şi în Ţara Haţegului, greco-catolicii au probleme cu restituirea lăcaşelor lor de cult, majoritatea fiind în prezent în posesia Bisericii Ortodoxe. Ca atare, ca şi în cazul Cathedral Plaza, este o rană deschisă a Bisericii Catolice. Or, a face un cadou de acest gen presupune o jignire la adresa Sfîntului Părinte şi a Bisericii Catolice, spun credincioşii citaţi. Preşedintele nu a explicat de ce a ales acest cadou, care, iată, devine unul controversat.

Alte gafe

Doar două dintre ele petrecute recent. Preşedintele Băsescu nu este la prima gafă de protocol. Înainte de Summit-ul NATO de la Bucureşti, a spus într-o întîlnire cu jurnaliştii că nu a vrut să îi facă o invitaţie preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, dar că ar fi fost forţat să facă acest gest de oficialii NATO. În timpul vizitei preşedintelui George W. Bush în România, în momentul plecării spre Constanţa, Băsescu a întîrziat la Aeroportul Otopeni, lăsîndu-i pe Laura şi George W. Bush să îl aştepte circa 15 minute.

Reacţia Patriarhiei Române

Invitaţia de a vizita România, lansată sîmbătă de preşedintele Băsescu Suveranului Pontif, a fost făcută la nivel de stat, însă Patriarhul Daniel are nevoie de acordul Sfîntului Sinod pentru a lansa invitaţia şi la nivel de biserică, potrivit purtătorului de cuvînt al Patriarhiei, Constantin Stoica. El a explicat că "aceasta este uzanţa la Vatican, atunci cînd Papa pleacă într-o ţară care nu este majoritar catolică, să existe o invitaţie şi din partea capului bisericii din ţara respectivă".

×