x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reconciliere - PNL accelereaza fuziunea cu PD

Reconciliere - PNL accelereaza fuziunea cu PD

de Monica Iordache Apostol    |    21 Ian 2006   •   00:00

Dupa o lunga perioada de vrajba, Tariceanu si Stoica si-au gasit un subiect comun: unificarea PNL-PD. Cei doi au avut o discutie in care au ajuns la "o viziune comuna".

PRIMUL PAS. Premierul Tariceanu a fost cel care l-a sunat pe Valeriu Stoica pentru a discuta despre fuziune
Delegatia Permanenta a PNL ar putea discuta luni si subiectul fuziunii cu PD. Liberalii par sa cedeze si sa faca primul pas spre realizarea proiectului, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, reusind chiar sa se impace cu Valeriu Stoica, un infocat sustinator al ideii de fuziune.

Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Stoica au cazut la pace. Dupa o lunga perioada de atacuri si avertismente, cei doi au avut o intalnire joi seara, in care au discutat despre strategia partidului si, implicit, despre fuziunea cu PD. Initiativa intalnirii i-a apartinut actualului lider liberal, care l-a sunat pe Stoica si l-a invitat la o discutie, in urma scrisorii deschise prin care acesta din urma solicita o dezbatere despre fuziune in prima sedinta a Delegatiei Permanente a PNL. Potrivit fostului lider PNL, convorbirea de joi seara a fost una "de principiu", in care s-a convenit ca exista "o viziune comuna in privinta obiectivelor partidului". "Pasii tehnici pentru realizarea acestor obiective vor fi stabiliti mai tarziu", ne-a declarat Stoica.

PIEDICI. Cum Valeriu Stoica ceruse ca unificarea PNL-PD sa fie dezbatuta la prima intrunire a Delegatiei Permanente a partidului, subiectul ar putea fi pe ordinea de zi a sedintei de luni, care va avea loc la Iasi. Liberalii, de la centru sau din teritoriu, nu s-au aratat insa pana acum deloc bucurosi sa se infrateasca cu democratii. Sau, mai precis, ar accepta o fuziune, dar prin inghitirea PD, aceasta fiind si preferinta lui Tariceanu. Acest "amanunt" este insa refuzat categoric de democrati. O mostra a viziunii PNL a venit ieri din partea organizatiei Timis. Conducerea filialei a adoptat o rezolutie prin care arata ca fuziunea PNL-PD trebuie sa fie facuta cu pastrarea identitatii liberale a noului partid. Daca acest lucru nu este posibil, solutia este aceea de a prelungi protocolul de colaborare intre PNL si PD dupa 2008. Stoica, adept al unei variante mai echilibrate a unificarii celor doua partide, nu a fost invitat la Delegatia Permanenta de luni, dar recunoaste ca duce propriile eforturi in filiale pentru a-si lamuri colegii de necesitatea fuziunii. "Nu vreau sa fac grupuri interne sau aripi in partid. E nevoie de o solidaritate a curentelor si de initierea unor discutii. Cand am propus, in 2002, alianta cu PD, dezbaterea in partid a durat un an pana cand liberalii au spus da", a explicat Stoica.

VRAJBA. Relatiile dintre Tariceanu si Stoica nu au fost tocmai amicale in ultima vreme. La sfarsitul anului trecut, fostul lider liberal a iesit public cu declaratii critice la adresa modului in care Tariceanu conduce PNL, iar premierul l-a avertizat si el pe predecesorul sau la sefia partidului ca risca o sanctiune daca isi continua atacurile. Mai mult, prin partid se vorbea deja de o iminenta sanctiune a lui Stoica in cadrul filialei PNL Sector 5, unde este simplu membru. In plus, in urma cu doua saptamani Tariceanu lasa sa se inteleaga in fata presei ca nu are nevoie de Valeriu Stoica in privinta proiectului fuziunii cu PD.

DEZBATERE
"In partid trebuie deschisa discutia despre fuziune. Cand am propus, in 2002, alianta cu PD, dezbaterea in partid a durat un an pana cand liberalii au spus da" - Valeriu Stoica, fost presedinte PNL

×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl stoica valeriu stoica