x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reducerea salariilor cu 25%, atacată la CCR de opoziţie

Reducerea salariilor cu 25%, atacată la CCR de opoziţie

de Aniela Nine    |    01 Iul 2010   •   00:00

Liberalii au anunţat ieri iniţierea demersului de atacare la Curtea Constituţională a Legii privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, deşi aceasta deja a fost promulgată de preşedintele Băsescu după ce marţi în plenul reunit s-au făcut modificările cerute anterior de CCR.

Demersul liberal, anunţat de Crin Antonescu în plenul Senatului, se bazează însă pe o prevedere care spune că orice lege, după ce este adoptată de Parlament, poate fi atacată într-un anumit termen la Curtea Cons­ti­tu­ţi­o­na­lă. Numai dacă acest atac la CCR nu este iniţiat legea se consideră adoptată de Parlament şi este trimisă la promulgare la şeful statului.

În cazul legii privind reducerile salariale, conduce­rea Parlamentului a trimis legea la promulgare imediat după votul de marţi din plen, iar pre­şe­din­tele Băsescu a şi semnat marţi seară decretul de promulgare. Pornind de la această în­căl­care a procedurilor parlamentare, Antonescu a anunţat sesizarea CCR şi a cerut parlamentarilor PSD să susţină demersul liberal, pentru înaintarea sesizării PNL mai având nevoie de minimum 4 semnături.

"Grupul senatorilor PNL a decis să atace la Curtea Constituţională legea pe care recent Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea şi care, în opinia noastră, în prevederile sale privitoare la reducerea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor încalcă articolul 41 alineat 5 din Constituţie, care spune că dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate", a spus Antonescu.

Olguţa Vasilescu, purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, a anunţat ulterior că pesediştii se vor ralia demersului liberal, PSD având în lucru o sesizare proprie a CCR pe această lege. Şi ordonanţa de urgenţă prin care Executivul a majorat TVA, dar şi alte impozite ar putea fi contestată la CCR, după ce marţi Asociaţia Magistraţilor din România a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea pe această ordonanţă.

×