x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarii de sector vor referendum la nivelul Bucureştiului, dacă regionalizarea implică desfiinţarea sectoarelor

Primarii de sector vor referendum la nivelul Bucureştiului, dacă regionalizarea implică desfiinţarea sectoarelor

07 Apr 2013   •   16:02
Primarii de sector vor referendum la nivelul Bucureştiului, dacă regionalizarea implică desfiinţarea sectoarelor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Primarii de sector, reuniţi duminică în Asociaţia Primarilor de Sector, au respins ideea desfiinţării administraţiilor locale, ca entităţii autonome, şi gestionarea problemelor Capitalei doar de la nivelul unei singure primării, afirmând că o asemenea măsură ar trebui luată doar prin referendum, informează agerpres.ro.

"A mai încercat şi altcineva acum trei ani şi există tot felul de instrumente care pot fi folosite, inclusiv referendumul bucureştenilor ca să vedem ce îşi doresc de fapt bucureştenii. Orice lege se face în interesul cetăţenilor şi nu în interesul unor persoane sau unor grupuri de persoane. Şi dacă bucureştenii, pe sondajele făcute, ar fi votat 70% că vor ca sectoarele să aibă autonomie financiară aşa cum o au acum, cei care au iniţiat proiectul în trecut au fost obligaţi să îl retragă. Nu cred că astăzi mai există mulţi oameni care îşi doresc să centralizeze atribuţii şi aşa mai departe. Cei care doresc lucrul ăsta nu cred că stau cu picioarele pe realitate, pe lucruri serioase şi solide", a afirmat Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 din Bucureşti.

Edilul a spus că organizarea unui referendum pe această temă este "un instrument legal, care îl permite legea".

Totuşi, primarul sectorului 1 şi-a exprimat speranţa că numita "desfiinţare a sectoarelor" nu se va produce şi că nu va fi cazul unui referendum, deoarece "despre regionalizare s-a vorbit ca despre o descentralizare şi asigurarea fondurilor mai aproape de cetăţeni".

"Noi vrem ca această regionalizare, când se face, să se facă în interesul cetăţeanului, atunci, cu experienţa pe care o avem, mai mare sau mai mică, în administraţia publică, în Bucureşti, vrem să se ţină cont că Bucureştiul este puţin diferit ca structură de organizare faţă de celelalte judeţe. De aceea, trebuie să se ţină cont de particularităţile Bucureştiului în momentul în care se face o lege a regionalizării. Noi înţelegem ca prin această Asociaţie (n.r. Asociaţia Primarilor de Sector) să fim consideraţi parteneri legali, serioşi în această discuţie cu Guvernul şi cu primarul general şi alte structuri ale statului", a spus Chiliman.

La rândul său, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, şi-a exprimat susţinerea ca regionalizarea să nu implice desfiinţarea sectoarelor Capitalei.

"Regionalizarea înseamnă descentralizare, aşa se numeşte proiectul. El nu poate fi decât o regionalizare prin descentralizare. Cred că singurul concept spune foarte mult. Descentralizarea nu înseamnă să o iei de jos în sus şi de sus în jos. Asta susţinem, am promovat în campania electorală cu toţii acest lucru. Cine vrea să desfiinţeze sectoarele, este problema lor. Ne ducem la cetăţeni şi vedem ce spun ei", a punctat Robert Negoiţă. 

×