x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Referendum pentru vot uninominal

Referendum pentru vot uninominal

de Oana Stancu Zamfir    |    15 Feb 2007   •   00:00
Referendum pentru vot uninominal

Presedintele Traian Basescu a contraatacat aseara demersul de suspendare a sa initiat de PSD. El s-a prezentat in fata parlamentarilor, din randurile carora au lipsit cei ai PSD, PC si PRM, pentru a explica de ce a vorbit despre "legi pentru infractori", dar si pentru a declansa referendumul pentru introducerea votului uninominal incepand cu alegerile de anul viitor.

  • Mesajul adresat de Traian Basescu Parlamentului Presedintele Traian Basescu a afirmat aseara ca a declansat referendumul pentru introducerea votului uninominal de la urmatoarele alegeri, consultandu-i formal pe parlamentari, carora le-a explicat si ce a vrut sa spuna cu "legile pentru infractori".

    In loc de scuzele pe care le asteptau parlamentarii opozitiei, dar si insusi seful liberal al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a boicotat sedinta comuna, presedintele Traian Basescu si-a concentrat discursul tinut aseara in Parlament pe nevoia de reformare a clasei politice marcata de increngaturile dintre politicieni si grupurile de interese, de favoritismele pe care primii le acorda celor din urma, de tratamentul special de care beneficiaza politicienii, de lipsa de moralitate. "Am luat nota de solicitarea pe care Birourile Permanente mi-au transmis-o prin presa", i-a intepat de la bun inceput Traian Basescu pe parlamentari. "Cred totusi ca ati exagerat si ati fost excesivi in interpretare. Eu nu m-am referit la Parlament, ci la, citez, «politicieni care fac legi pentru infractori». Si acest lucru nu tine doar de politicieni aflati in Parlament, tine si de politicieni aflati in consiliile locale, in Guvern. Boala este extinsa in tot sistemul nostru politic si administrativ", a explicat seful statului sintagma care i-a suparat pe alesi.

    EXEMPLE. Parlamentul a fost "atras in aceste realitati ale coruptiei", a spus el, aducand ca proba mai multe acte normative. Ordonante prin care agenti economici sunt scutiti sau amanati de la plata obligatiilor catre stat. Aprobarea privatizarii Petrom de catre Parlament, fara ca alesii sa stie continutul Legii de privatizare. Legea initiata de un parlamentar pentru gratierea a circa 5.000 de infractori. Initiativa de modificare a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, returnata de presedinte Parlamentului pentru ca "dezincrimina utilizarea pentru alta destinatie a creditelor angajate, anuland practic cercetarile penale privind 80 de persoane trimise in judecata si anuland pentru totdeauna responsabilitatea celor peste 300 de firme si persoane fizice care au luat credite de la Bancorex si Banca Agricola si nu le-au mai returnat". Apoi legea prin care se creau facilitati fiscale producatorilor de bere autohtoni.

    CINE ACUZA... Seful statului a amintit apoi casele de la RAPPS din care politicienii nu mai pleaca dupa ce si-au pierdut functia publica - cu toate ca si el a stat in locuinta din Prezan mult dupa ce nu a mai fost ministru, iar, cand a ajuns primar, si-a dat singur casa de la Primarie. "Telefonul la procurori nu mai functioneaza", a continuat el, iar asta creeaza un "disconfort major celor care au facut din politica un vehicul al imbogatirii". Oamenii nu sunt informati cu privire la accesarea fondurilor europene, pentru ca ele sa ajunga "catre protejatii" oamenilor politici. Puterea a fost transferata unor oameni de afaceri, iar politicienii lucreaza pentru aceasta "clientela", nu pentru interesul general. Politicienii dau seama sefilor de partid si nu comunitatilor care ii voteaza.

    FORMALITATE. Ca atare, Traian Basescu a anuntat ca va organiza un referendum cu privire la introducerea votului uninominal incepand cu alegerile din 2008. "Va consult - repet, termenul constitutional este sa va consult", i-a sfidat el pe parlamentari amintind ca s-a consultat cu partidele in privinta revizuirii Constitutiei si nu s-a intamplat nimic. "Din acest moment, procedura de lansare a referendumului a fost indeplinita", a conchis el.

    CINE SCOATE PRIMUL POPORUL LA URNE?
    Anuntul sefului statului privind "lansarea" referendumului lanseaza cel putin o intrebare: ce referendum va fi facut primul? Cel dorit de presedinte pentru votul uninominal sau cel pentru demiterea sa din functie, in urma actiunii de suspendare initiata de PSD? Ambele au de asteptat descurcarea unui hatis legislativ. PSD a declansat actiunea de suspendare a sefului statului, depunand lista de motive la Parlament. Birourile Permanente trebuie sa decida daca fac comisie de ancheta sau o trimit Curtii Constitutionale. Oricare ar fi raspunsul Curtii, decizia de suspendare apartine Parlamentului, dupa care referendumul privind demiterea sefului statului trebuie obligatoriu facut in 30 de zile. Opozitia asteapta intrarea in vigoare a modificarilor pe care le-a adus Senatul Legii 3/2000 cu privire la numarul necesar de voturi pentru demitere, dar si la imposibilitatea organizarii referendumului cu 3 luni inainte de alegeri sau cu 45 de zile dupa. Ceea ce ar arunca spre toamna alegerile pentru Parlamentul European. Ambele prevederi au fost deja contestate de catre PD la Curtea Constitutionala.
    Pe de alta parte, fara intrarea in vigoare a Legii referendumului, ajunsa acum la Camera Deputatilor, nici presedintele Traian Basescu nu isi gaseste suport in lege pentru a consulta populatia in legatura cu votul uninominal, intrucat Legea 3/2000 aflata acum in vigoare nu include aceasta problema pe lista celor de interes national, prevazuta la articolul 12 al legii. De aceea presedintele a si invocat Constitutia si hotararea nr. 567/2006 a Curtii Constitutionale, care stabileste "definitiv si obligatoriu" ca articolul 12 din Legea referendumului este neconstitutional. Potrivit Curtii, nu Parlamentul ci presedintele singur poate stabili ce e de interes national si ce nu. Decizia Curtii a fost inclusa in forma Legii 3/2000 aflata acum in reexaminare la Camera Deputatilor. Textul nu este insa in vigoare. Pe cale de consecinta, presedintele a lansat o actiune care nu e bazata pe o lege, dar e bazata pe Constitutie si pe decizia Curtii Constitutionale.
    Un alt aspect vizeaza impresia data de seful statului ca prin acest anunt ar fi indeplinit obligatia consultarii Parlamentului. Potrivit legii, punctul de vedere al Legislativului in legatura cu introducerea votului uninominal urmeaza sa fie exprimat printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. El este doar un punct de vedere consultativ, dupa care presedintele stabileste prin decret data referendumului. Legea nu prevede insa un termen pentru ca raspunsul asteptat de la Parlament, asa cum nu prevede nici cat de des pot fi facute referendumuri, nici la ce interval.

    REACTII
    Presedintele Basescu si-a sustinut discursul doar in fata parlamentarilor puterii, intrucat PSD, PC si PRM au refuzat sa participe la sedinta. Absenti au fost si cei doi presedinti ai Camerelor, Nicolae Vacaroiu - aflat in vizita la Paris - si Bogdan Olteanu, care a protestat astfel fata de acuzatia de "lichelism politic" adusa de Basescu. Nici premierul Tariceanu nu a fost prezent, pe motiv ca el reprezinta Parlamentul, nu Guvernul. La final, reactiile au venit insa din toate partile. Olteanu il acuza pe Basescu de "pura demagogie" intrucat pana acum a fost principalul adversar al votului uninominal. "PC crede ca propunerea lui Basescu este o incercare de a bloca referendumul privind suspendarea, propunand tinte false", se arata intr-un comunicat PC. Deputatul Sergiu Andon a chemat Curtea Constitutionala sa se pronunte daca referendumul a fost declansat sau nu. La randul sau, Marko Bela a spus ca nu este de acord cu votul uninominal. Liderul PSD, Mircea Geoana, a calificat propunerea presedintelui drept "o smecherie ieftina", prin care incearca sa deturneze atentia opiniei publice de la referendumul privind suspendarea sa. "Votul uninominal e o prostie, e o gaselnita de-a lui Basescu", a spus si liderul PRM C.V. Tudor.
  • Dana Piciu, Carmen Vintila
  • ×
    Subiecte în articol: basescu politic preşedintele uninominal legii