x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Referendum sau alegeri

Referendum sau alegeri

de Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    09 Feb 2007   •   00:00
Referendum sau alegeri

Fundamentul legislativ pentru sus-pendarea presedintelui este acum paralizat de un amendament, tot al PSD, ce interzice organizarea unui referendum cu trei luni inainte de orice fel de alegeri. Asadar, parlamentarii au de ales: ori vor alegeri euro-parlamentare in mai, ori referendum pentru debarca-rea lui Basescu. Calendarul politic sta sa plesneasca.

PSD a reusit sa-si impuna ieri la Senat un amendament ce interzice organizarea unui referendum inainte cu trei luni de orice tip de alegeri. Pesedistii si-au contrazis insa proiectul adoptat la Camera Deputatilor, ce prevede un termen de sase luni.

Senatorii au decis ca presedintele nu poate organiza referendum pe teme ce tin de revizuirea Constitutiei si ca orice demers privind un referendum nu poate fi initiat cu trei luni inainte si cu 45 de zile dupa alegeri. Ei au adoptat in acest sens un amendament al senatorului PSD Serban Nicolae (59 de voturi "pentru", 15 "contra" si 3 abtineri) ce prevede ca "organizarea referendumului national nu poate avea loc simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare ori pentru Parlamentul European si nu se poate organiza cu mai putin de trei luni inainte de data alegerilor mentionate si in termen de 45 de zile dupa aceasta data". Prin adoptarea acestei prevederi, senatorii au refuzat sa dea satisfactie presedintelui Basescu, care ceruse reexaminarea articolului referitor la perioada in care nu are voie sa ceara referendum, in textul initial fiind prevazut ca seful statului nu poate face acest lucru in timpul alegerilor si cu sase luni inainte de ele. Singurii care au sustinut modificarea legii in sensul cerut de seful statului au fost democratii, dar, pentru ca nu au avut cvorum, senatorii au adoptat cererea de revizuire doar pe articole, amanand pentru saptamana viitoare votul final.

CONTRADICTIE. Cu numai doua zile inainte, PSD a reusit sa treaca la Camera Deputatilor un alt proiect de lege (prin care presedintele poate fi demis la referendum cu majoritatea celor care se prezinta la urne), dar care prevede un alt termen, dublu fata de cel hotarat la Senat. Astfel, amendamentul pesedist, adoptat de plenul Camerei, stabileste ca organizarea referendumului nu poate avea loc simultan ori cu mai putin de sase luni inainte de alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European. Acest proiect merge la promulgare si nu este exclus sa fie trimis de presedintele Basescu spre reexaminare. PSD mizeaza insa pe varianta care a fost adoptata in Senat, cu termenul de trei luni, care nu mai poate fi trimisa inca o data Parlamentului de seful statului.

TERMENE
Daca PSD va reusi suspendarea presedintelui in Parlament, referendumul pentru demiterea acestuia trebuie organizat, potrivit Constitutiei, in cel mult 30 de zile de la decizia Legislativului. Pesedistii spun ca vor depune sesizarea la Parlament cel mai probabil lunea viitoare, urmand ca Birourile Permanente sa comunice "neintarziat" propunerea presedintelui Romaniei. Apoi trebuie convocata o sedinta comuna pentru prezentarea propunerii de suspendare, sesizarea va fi trimisa catre Curtea Constitutionala pentru aviz consultativ, iar votul trebuie dat in termen de 24 de ore de la primirea avizului.

×
Subiecte în articol: politic luni referendum