x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reforma Justiţiei merge înainte, în ciuda avizului CSM

Reforma Justiţiei merge înainte, în ciuda avizului CSM

de Sînziana Duţă    |    03 Oct 2017   •   12:36
Reforma Justiţiei merge înainte, în ciuda avizului CSM

Legile justiţiei, respinse în bloc de Consiliul Superior al Magistraturii, nu vor fi rescrise şi nici negociate cu magistraţii, iar reforma sistemului îşi va urma parcursul legislativ, a anunţat, ieri, ministrul Tudorel Toader. În paralel, Forumul Judecătorilor din România a cerut Guvernului să retragă sau să respingă proiectul, pentru a evita înaintarea sa în Parlament.

Reforma Justiţiei, propusă de coaliţia PSD-ALDE, prin intermediul lui Tudorel Toader, îşi va urma parcursul legislativ, în ciuda avizului negativ dat de CSM pe marginea proiectului de act normativ. „Textele de lege nu se negociază. Iniţiatorul unui act legislativ, indiferent de ierarhie, se raportează la soluţia legislativă, la normele de tehnică legislativă şi propune o formulă de redactare, care ajunge în final în Parlament unde au loc dezbateri, argumente pro şi contra, modificări, îmbunătăţiri ale soluţiilor propuse de iniţiatori”, a spus Tudorel Toader, la deschiderea anului universitar de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (acolo unde este rector suspendat pe timpul mandatului de ministru). Reacţia ministrului vine după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că avizul negativ dat de CSM  ar trebui să le dea de gândit inițiatorilor, iar aceştia ar trebui să revină la negocieri cu sistemul de justiție. "Înţelept ar fi să se revină la faza de discuţie cu sistemul. Este, cel puţin pentru mine, inimaginabil să se facă o reformă a sistemului împotriva sistemului. Ar fi o mare greşeală", a spus şeful statului, vinerea trecută. În replică, Tudorel Toader s-a declarat rezervat în ceea ce privește avizul CSM și a susţinut că reforma propusă cuprinde foarte multe soluții de punere în acord cu decizii ale Curții Constituționale şi alte soluții venite chiar din partea CSM. „Înţeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluţii propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu poţi da aviz negativ, nu poţi spune că nu eşti de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curţii Constituţionale", a spus ministrul Justiției.

Judecătorii strâng semnături

În schimb, Forumul Judecătorilor din România (FJR) a început să strângă semnături de la magistrații din toată țara pentru a susține un memoriu în care solicită Guvernului PSD-ALDE să retragă reforma Justiţiei. „Având în vedere voința majorității covârșitoare a magistraților, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneți retragerea sa (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament)”, se arată în memoriul propus de FJR. Judecătorii admit că reforma Justiţiei conține și unele propuneri ale CSM, ale magistraților ori ale asociațiilor profesionale, formulate de-a lungul timpului, însă consideră că „acestea reprezintă simple corecții ale sistemului actual”. Potrivit FJR, proiectul lui Tudorel Toader “încalcă flagrant Mecanismul de cooperare și verificare, rapoartele sale constante și fundamentele unei magistraturi firești într-un stat democratic”.

Tudorel Toader,ministrul Justiţiei: N-ai ce să rescrii acolo. Ne raportăm la tehnica legislativă, la Constituţie, iar proiectul de lege îşi va urma, cu anumite modificări, parcursul.

 

×
Subiecte în articol: reforma justiţiei