x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Regulament - Razboiul nervilor la Parlament

Regulament - Razboiul nervilor la Parlament

de Lavinia Dimancea    |    31 Aug 2005   •   00:00
Regulament - Razboiul nervilor la Parlament

La Camera Deputatilor, Puterea si Opozitia se intrec in chichite juridice cand vine vorba de convocarea sesiunii extraordinare, a carei miza este debarcarea lui Adrian Nastase.

Deputatii Puterii grabesc lucrurile in demersul de schimbare a lui Adrian Nastase de la sefia Camerei. Vor astazi sesiune extraordinara pentru a dezbate noul Regulament. Pesedistii intentioneaza insa sa sesizeze Curtea Constitutionala, iar Coalitia ameninta cu modificarea legii de functionare a acestei institutii.

Impinsi de calendarul ce are ca termen-limita 15 septembrie, deputatii Coalitiei au mai facut ieri un pas spre revocarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei. 154 de deputati, reprezentanti ai Coalitiei, au depus la Secretariatul acestei Camere o solicitare prin care cer convocarea sesiunii extraordinare pentru ziua de astazi. Liderul PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca cei 154 de semnatari reprezinta peste o treime din numarul total al deputatilor care, potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, pot solicita convocarea sesiunii extraordinare. "Domnul Adrian Nastase va lua act de aceasta solicitare regulamentara si constitutionala", a spus Nicolaescu, precizand ca nu mai este necesara intrunirea Biroului Permanent pentru a lua in discutie solicitarea, avand in vedere prevederile Regulamentului potrivit carora sesiunea extraordinara poate fi convocata de presedintele statului, de Biroul Permanent sau de o treime din numarul total al deputatilor. Nicolaescu a explicat ca s-a ales aceasta ultima varianta pentru a se evita situatia in care reprezentantii Opozitiei in Biroul Permanent ar incerca sa boicoteze lucrarile absentand de la sedinta. "In conditiile in care solicitarea de convocare a Camerei a fost facuta de o treime din numarul deputatilor, Adrian Nastase este obligat sa convoace sesiunea extraordinara", a spus Nicolaescu.

DEZACORD. Insa cu o zi in urma, Nastase nu era de aceeasi parere. El spunea ca schimbarea Regulamentului nu este o chestiune intr-atat de urgenta pentru a convoca o sesiune extraordinara si, pana la urma, el este singurul care poate decide convocarea acesteia. "Singurul care poate convoca sesiunea Camerei Deputatilor este presedintele. Singurul care trebuie sa convoace si stabileste data este presedintele. O sa stabilim, daca exista un temei, daca exista o procedura, niste decizii", spunea Nastase. Regulamentul in vigoare al Camerei prevede intr-adevar ca acest for "se intruneste in sesiuni extraordinare la cererea sefului statului, a Biroului Permanent sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor", dar "convocarea Camerei Deputatilor se face de catre presedintele acesteia". Totusi, ieri, Nastase a convocat la ora 16:00 Biroul Permanent, in ciuda convingerii lui Eugen Nicolaescu ca intrunirea acestuia nu este necesara.

BOGDAN OLTEANU E OPTIMIST
Initiatorul proiectului de modificare a Legii Curtii Constitutionale, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu (foto), ne-a declarat ieri ca initiativa isi va urma cursul in Parlament independent de demersurile legate de modificarea regulamentelor celor doua Camere si de revocarea presedintilor lor. "Nu cred ca de data aceasta Curtea va avea de ce sa aiba obiectii pertinente. In trecut s-a impotrivit invocand actualul Regulament. E o deosebire majora", a opinat Olteanu. (Oana Stancu)

INDECIZIE
Subiectul nominalizarilor pentru conducerile celor doua Camere a fost abordat ieri in sedinta CNC. Si daca la Senat lucrurile sunt deja clare, Radu Berceanu fiind propunerea PD, pentru sefia Camerei lucrurile nu sunt transate definitiv, urmand ca luni atat forul de conducere al PNL, cat si conducerile grupurilor parlamentare sa-si prezinte nominalizarile pentru aceasta functie, a anuntat ieri vicepresedintele PC, Daniela Popa.
In urma cu doua zile, deputatul Nicolae Titu Gheorghiof a declarat Agentiei Rompres ca se afla pe lista de propuneri a PNL pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor alaturi de Dan Radu Rusanu, vicepresedinte al acestui for. (Aniela Nine)

AGENDA SESIUNII EXTRAORDINARE
Pe agenda sesiunii extraordinare ar fi urmat sa intre modificarile aprobate de membrii Comisiei de Regulament, care prevad ca "revocarea presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa, cand se schimba majoritatea politica, de catre majoritatea deputatilor", aceasta incluzandu-i si pe deputatii independenti. De asemenea, un alt alineat stabileste ca revocarea presedintelui Camerei se va putea face la cererea a minimum unei treimi din numarul total al deputatilor, daca ei pot dovedi ca presedintele a incalcat prevederile constitutionale sau prevederile Regulamentului Camerei Deputatilor. Nu in ultimul rand, revocarea presedintelui Camerei Deputatilor poate fi ceruta de grupul parlamentar care l-a propus. Aceste schimbari ale Regulamentului au primit vot "impotriva" din partea reprezentantilor PSD si PRM, care au apreciat neconstitutionale articolele privind revocarea presedintelui si a membrilor Biroului Permanent. "Imi pare foarte rau, dar au o incarcatura de neconstitutionalitate deosebita si imi pare rau pentru munca depusa", declara pesedistul Ioan Bivolaru. La acel moment, pesedistii, cot la cot cu peremistii, au amenintat ca vor contesta la Curtea Constitutionala aceste prevederi. Si nu ar fi prima data cand PSD ar face acest lucru. La 12 ianuarie, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a contestat Articolul 25 al Regulamentului care prevedea ca "oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare". La 1 februarie, Curtea Constitutionala ii dadea dreptate lui Nastase si decidea cu majoritate de voturi ca dispozitiile acestui articol sunt neconstitutionale, deoarece prevad ca propunerea de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului Permanent sa poata fi facuta si de alte grupuri parlamentare decat grupul sau grupurile care i-au propus pentru a fi alesi.

MURARU: "NUMAI CURTEA POATE DECIDE"
Prof. dr. in Drept constitutional, Ioan Muraru considera ca numai Curtea Constitutionala poate stabili daca prevederile noului Regulament sunt constitutionale. "Numai Curtea Constitutionala poate decide, pentru ca, prin Constitutie, presedintele Camerei este ales pentru tot mandatul, adica pentru patru ani, iar revocarea in drept este o sanctiune. Atunci cand vrei sa revoci un presedinte de Camera, trebuie sa vezi daca a gresit ceva. Ca atare, numai Curtea Constitutionala poate decide si alte situatii cand poate fi revocat", ne-a declarat Muraru. Intrebat daca PSD are dreptate ca modificarile aduse Regulamentului sunt neconstitutionale, Muraru a evitat sa dea un raspuns transant. "Nu stiu daca are dreptate sau nu. Un lucru este insa foarte simplu: potrivit Constitutiei, presedintele Camerei si grupurile parlamentare pot ataca la Curtea Constitutionala dispozitii din Regulament", a spus Muraru.

DECIZIE CU SCANTEI
Decizia Curtii Constitutionale din 12 ianuarie in chestiunea Regulamentului a fost urmata luna trecuta de cea privind neconstitutionalitatea unor prevederi din pachetul legilor privind reforma in Justitie si proprietatea, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Aceasta a fost combatuta de Putere prin acuzatii de pesederizare a Curtii Constitutionale, care au culminat cu anuntul premierului Tariceanu ca va demisiona si ca se va incepe procedura pentru declansarea alegerilor anticipate. Inundatiile si o vizita a premierului Tariceanu la Bruxelles, unde s-a intalnit cu oficialii europeni, au ingropat "agenda" anuntata. In schimb s-a insistat pe necesitatea modificarii Legii Curtii Constitutionale astfel incat, potrivit lui Tariceanu, "sa se rezolve conflictul grav de interese in care se situeaza membrii Curtii Constitutionale si care, dupa parerea mea, ii impiedica sa faca o analiza lucida a situatiilor asupra carora sunt chemati sa se pronunte". Astfel ca zilele trecute Alianta PNL-PD a decis sa depuna la Parlament un proiect de lege referitor la modificarea Legii Curtii Constitutionale, care se refera la eliminarea conflictului de interese din activitatea desfasurata de judecatorii Curtii Constitutionale.

×