x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Regulament - Ziua Judecatii

Regulament - Ziua Judecatii

de Gabriela Antoniu    |    08 Noi 2005   •   00:00
Regulament - Ziua Judecatii

Curtea Constitutionala va analiza maine sesizarile depuse de parlamentarii PSD si PRM la noile Regulamente ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Curtea Constitutionala ia in dezbatere maine sesizarile depuse de grupurile parlamentare ale PSD si PRM pe tema noilor Regulamente ale Camerei Deputatilor si Senatului. Ea va trebui sa decida printre altele daca procedurile de revocare din functie a lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu sunt sau nu constitutionale.

Dupa indelungi dezbateri, blocaje si negocieri Putere-Opozitie, Camera Deputatilor si Senatul au reusit sa-si aprobe noile regulamente de organizare si functionare in care sunt prevazute modalitatile de revocare din functie a celor doi sefi ai Parlamentului: Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Primii care si-au adoptat Regulamentul au fost senatorii, iar la o zi dupa ei, deputatii, desi votul era programat in aceeasi zi. La Senat, Coalitia a trecut Regulamentul la vot cu sprijinul PSD, iar la Camera, unde partidul condus de Mircea Geoana s-a impotrivit, cu ajutorul PRM. Cu toate acestea, unele prevederi din cele doua regulamente au fost contestate la Curtea Constitutionala. De catre cine? De catre grupurile parlamentare ale PSD si PRM.

SCHIMBARE DE POZITIE. La 24 octombrie, inaintea adoptarii Regulamentului, presedintele PSD, Mircea Geoana, anunta ca grupurile parlamentare ale partidului vor vota impotriva Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului. "Tinand cont de faptul ca actualele Regulamente au in mod evident, in opinia noastra, articole neconstitutionale, pozitia de vot a grupurilor PSD va fi impotriva Regulamentelor", explica Geoana. Numai ca, ulterior, liderul senatorilor PSD, Ion Iliescu, anunta de la tribuna Senatului: "Grupul nostru parlamentar a participat activ la Regulament, pentru depunerea de amendamente, documentul a capatat imbunatatiri, vom vota pentru Regulament in ansamblu, dar va anuntam dinainte ca vom face demersuri la Curtea Constitutionala, pentru acele articole pe care le-am denuntat". Acelasi punct de vedere l-a sustinut si senatorul PRM Gheorghe Fuinar, care a spus ca senatorii PRM vor vota proiectul de Regulament, dar il vor ataca la Curtea Constitutionala, pe motiv ca exista cateva articole care incalca Constitutia.

Daca la Camera, PSD era hotarat sa voteze impotriva Regulamentului, PRM astepta sa ia o decizie in functie de conduita UDMR, suparata ca tocmai picase la vot in Senat statutul minoritatilor nationale. Dar, la 25 octombrie, cand s-a votat Regulamentul Camerei, in favoarea lui s-au pronuntat deputatii Coalitiei, cot la cot cu ei, cei ai PRM. Doar deputatii PSD au fost impotriva. De altfel, voturile peremistilor au fost cele care au decis soarta noului Regulament, iar motivatia lor a fost ca "noul Regulament este mai bun decat cel precedent. Celebrul articol 25 poate fi contestat la Curtea Constitutionala. Am vrut sa salvam Alianta D.A. de santajul iresponsabil al UDMR".

CONTESTATII. Parlamentarii PSD si PRM s-au tinut de cuvant si au depus sesizari la Curtea Constitutionala. Primii au fost senatorii PSD si PRM, urmati la o zi de catre deputatii acelorasi partide, iar Curtea a decis sa le ia in dezbatere maine. Sesizarea senatorilor PSD si PRM acuza de neconstitutionalitate sapte prevederi, cel mai important fiind articolul 30 referitor la posibilitatea revocarii presedintelui Camerei superioare. Cei 54 de senatori semnatari ai sesizarii sustin ca nu intamplator Constitutia stabileste numai pentru presedintele unei Camere parlamentare un mandat identic cu mandatul Camerei respective, ci tocmai pentru ideea de stabilitate, de continuitate, atat in exercitarea functiei de presedinte, cat si in functionarea institutiei. Senatorii Opozitiei considera neconstitutional si articolul care stabileste ca presedintele Senatului caruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului Permanent sau pe cea de plen in care se discuta revocarea sa, invocandu-se prezumtia de nevinovatie. Senatorii PSD si PRM au mai atacat si prevederile referitoare la validarea mandatelor de senator, la lista cu numele senatorilor propusi pentru validarea alegerii, la adoptarea hotararilor in cadrul Biroului Permanent si la adoptarea, in plen, a diverselor acte normative sau cu caracter politic.

CAMERA. Cei 109 deputati PSD si 25 ai PRM semnatari ai sesizarii considera ca sunt neconstitutionale unele texte din noul Regulament al Camerei Deputatilor, in special art. 25 privind revocarea presedintelui Camerei. Articolul 25 din noul Regulament al Camerei precizeaza ca presedintele acestui for legislativ si orice alt membru al Biroului Permanent pot fi revocati inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor. Deputatii PSD si ai PRM sustin ca textul este neconstitutional, aratand ca, potrivit Constitutiei, presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor, indiferent daca aceasta durata este de patru ani sau mai scurta, in cazul dizolvarii Parlamentului. PRM si PSD au contestat si textele din noul Regulament prin care revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa, cand se schimba majoritatea politica din Camera, de catre majoritatea deputatilor, situatie considerata de semnatari generatoare de "instabilitate decizionala", "stare de confuzie in ceea ce priveste stabilitatea politica a statutului nostru, cu repercusiuni incalculabile in plan intern si international".

Reprezentantii PSD si ai PRM au mai contestat si prevederile potrivit carora revocarea unui membru din Biroul unei Comisii parlamentare se poate hotari cu votul a mai mult de jumatate din numarul membrilor Comisiei; deputatul care absenteaza de la lucrarile comisiei poate fi inlocuit de un alt deputat din acelasi grup pe baza imputernicirii semnate de liderul parlamentar.

NORMALITATE
"Este o decizie deja luata. E prevazuta in Regulament. Deci nu mai are nici o relevanta la ce tin sau la ce nu tin eu. Sigur ca da, din punct de vedere al logicii politice este normal ca majoritatea sa aiba presedintia celor doua Camere. Asa cum pentru presedintele Romaniei exista procedura de intrerupere a mandatului lui prin vointa electoratului, prin vointa poporului, prin referendum, si pentru presedintii celor doua Camere trebuie sa existe procedura de revocare. Ei ar fi singurii care, afirma ei, sunt de neschimbat in tara asta" - Traian Basescu 27 octombrie, radio BBC.

CINE DECIDE ASUPRA CONSTITUTIONALITATII
Din cei noua judecatori ai Curtii, patru au fost membri PSD sau au avut legaturi cu PSD. Ion Predescu a fost senator PSD si presedinte al Comisiei juridice din Senat. Acsinte Gaspar a fost deputat PSD si fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Viorel Stanoiu a fost cercetator stiintific in cadrul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei si este sotul Rodicai Stanoiu, in prezent senator PSD, fost ministru al Justitiei si membru al grupului parlamentar, care va inainta sesizarea privind noul Regulament al Senatului Curtii Constitutionale. Petre Ninosu a fost membru PDSR, fost senator, fost ministru al Justitiei si pentru Relatia cu Parlamentul, fost consilier de stat la Cotroceni in ultimul mandat al lui Ion Iliescu, acum senator PSD. Ceilalti membri ai Curtii sunt: Ioan Vida - presedinte, Aspazia Cojocaru - judecator, Constantin Doldur - judecator, Kozsokar Gabor - judecator, Nicolae Cochinescu - judecator.
×