x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fenechiu: Ofertele de privatizare pentru CFR Marfă au fost incomplete; termenul stabilit iniţial va fi respectat

Fenechiu: Ofertele de privatizare pentru CFR Marfă au fost incomplete; termenul stabilit iniţial va fi respectat

15 Mai 2013   •   20:22
Fenechiu: Ofertele de privatizare pentru CFR Marfă au fost incomplete; termenul stabilit iniţial va fi respectat
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Ofertele depuse de cele trei companii precalificate în cursa pentru privatizarea CFR Marfa au fost incomplete, însă procedura de privatizare va fi reluată şi termenul stabilit iniţial de anunţare a câştigătorului va fi respectat, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, informează agerpres.ro.

Acesta a precizat că autorităţile nu îşi pot permite să încalce legea, motiv pentru care licitaţia va fi reluată în următoarele zile, astfel încât "să avem un câştigător undeva în jurul datei de 20 iunie".

"Am respins ofertele pentru că oricât de mult am dori să privatizăm CFR Marfă şi oricât am dori să respectăm acordul cu instituţiile financiare internaţionale, nu putem să încălcăm legea. Membrii Comisiei de Privatizare au respins ofertele pentru că erau neconforme, deci incomplete. De exemplu, unul dintre competitori a susţinut că are scrisoare de garanţie bancară direct de la bancă, dar după verificarea dosarelor s-a constatat că nu o avea. Alt competitor a spus în documentele de precalificare că are domeniu de activitate sectorul feroviar, însă la verificarea documentelor s-a constatat că erau trecute şi alte activităţi", a spus Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a mai precizat că autorităţile vor publica din nou, pe 16 mai, în presa internaţională, anunţul de privatizare pentru CFR Marfă, procedura de privatizare urmând să fie reluată, iar termenul stabilit iniţial de anunţarea a câştigătorului, respectiv 20 iunie 2013, va fi respectat cu o întârziere de cel mult 2-3 zile.

Comisia de Privatizare instituită la nivelul Ministerului Transporturilor a hotărât miercuri respingerea celor trei potenţiali ofertanţi şi reluarea procedurii de privatizare a CFR Marfă, conform prevederilor legale, în urma verificării şi analizării documentaţiilor de participare depuse de potenţialii investitori la procedura de precalificare în cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă.

Procedura de deschidere a ofertelor pentru precalificarea potenţialilor investitori pentru CFR Marfă s-a încheiat pe 11 mai, la ora 16.00, a doua etapă fiind verificarea şi evaluarea acestora, cu termen limită data de 15 mai, ora 12.00. Miercuri trebuiau să fie anunţaţi investitorii precalificaţi să participe, în continuare, la procesul de privatizare.

Companiile care au depus oferte pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni (51%) la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ''CFR Marfă'' sunt OmniTRAX Inc. (SUA), Grup Feroviar Român (GFR) şi Asocierea Transferoviar Grup - Donau-Finanz GMBH.

Privatizarea CFR Marfă se realizează printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei. 

×