x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Remaniere: aproape jumătate din Cabinetul Dăncilă, pe lista neagră

Remaniere: aproape jumătate din Cabinetul Dăncilă, pe lista neagră

de Adrian Ilie    |    11 Sep 2018   •   10:05
Remaniere: aproape jumătate din Cabinetul Dăncilă, pe lista neagră

Deznodământul remanierii guvernamentale anunţată de către Liviu Dragnea pentru luna octombrie este greu de prevăzut. Chiar dacă sunt mai multe nume care au apărut pe lista remaniabililor de fiecare dată când a reapărut zvonul primenirii cabinetului Dăncilă, decizia finală se va lua în funcţie de mai multe variabile, nu doar după prestaţia fiecărui ministru în parte. Una dintre ele este şi evoluţia ostilităţilor dintre taberele care se conturează în interiorul PSD.

Speculaţiile legate de remaniere au apărut la foarte puţină vreme după instalarea guvernului Dăncilă şi au fost reluate apoi în luna iunie. De-abia acum însă, există informaţii certe că acest lucru se va produce. Pe listele cu remaniabili s-au regăsit de fiecare dată ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi cel al Educaţiei, Valentin Popa, ambii din considerentul că apariţiile lor publice erau dezastruoase. Exprimările incoerente ale lui Andruşcă l-au determinat să evite declaraţiile, iar Popa a fost deseori ironizat pentru greşelile de exprimare, greu de înghiţit din partea unui ministru al Educaţiei. În plus, a fost acuzat că a tăiat bani de la universităţile de prestigiu în favoarea celor din oraşe mai mici. Pe de altă parte, ambii au devenit miniştri în urma negocierilor purtate de Liviu Dragnea cu şefii organizaţiilor PSD din Moldova în schimbul sprijinului lor în disputa pe care şeful partidului a avut-o cu fostul premier Mihai Tudose, Andruşcă provenind din Neamţ, iar Popa din Suceava. Cum în momentul de faţă Dragnea se confruntă cu o nouă rebeliune în partid, începută de către Gabriela Firea, o remaniere va trebui să ţină cont şi de poziţionarea fiecărei organizaţii în conflictul intern, cu menajarea sensibilităţilor organizaţiilor fidele. În aceeaşi situaţie, se află şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova, susţinut de organizaţia din Bacău. Şi acesta a cauzat iritare prin unele declaraţii ale sale. „Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari și multinaționalele vor pleca către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici”, spunea Şova pe 15 iunie. Printre miniştrii pe care i-ar paşte remanierea ar mai fi cel de la Turism, Bogdan Trif, din cauza scandalului legat de agenţiile de turism care şi-au înşelat clienţii, şi Ioana Bran, de la Tineret şi Sport. George Ivaşcu, ministrul Culturii, ar putea fi scos ţapul ispăşitor pentru întârzierile programelor destinate celebării Centenarului. Însă nu doar aceştia sunt miniştrii contestaţi.

De neremaniat

Mai nou, Carmen Dan, ministrul de Interne, a devenit ţinta unor voci critice provenite chiar din propriul partid. Gabriela Firea a cerut deschis demiterea ei din cauza intervenţiei Jandarmeriei la mitingul din 10 august. De asemenea, fostul premier Mihai Tudose care, de altfel, a plecat de la Palatul Victoria din cauza unui diferend cu ministrul de Interne, a criticat-o pentru acelaşi lucru. „Nu trebuia să ajungem acolo, iar folosirea forței ar trebui să se manifeste în imobilizare, nu cu baston pe ceafă”, spunea recent Tudose despre acţiunile jandarmilor. Însă funcţia lui Carmen Dan este în siguranţă câtă vreme Dragnea conduce PSD. Schimbarea ei din funcţie ar însemna ca Dragnea să admită că autorităţile sunt vinovate pentru intervenţia de la miting şi să dea un semnal foarte prost fidelilor săi din partid, anume că nu mai poate să le asigure funcţiile.

Înainte de pesta porcină, Petre Daea era un fel de vedetă al Guvernului. S-a ţinut departe de intrigile din partid, iar Mihai Tudose, care nu ezita să-şi „urechească” miniştrii de faţă cu presa, pentru Daea avea doar cuvinte de laudă. „Domnul Daea este premiantul Europei, nu glumesc. Cu toată aura asta de glumă pe activitatea domniei sale, este de departe unul dintre cei mai eficienţi miniştri”, spunea Tudose în august 2017. Acum însă imaginea ministrului a avut de suferit ca urmare a masacrului suinelor afectate de către pesta porcină africană, mai ales după ce au apărut în presă informaţii că autorităţile europene ar fi avertizat România încă de anul trecut în privinţa acestui pericol.

Tăriceanu nu dă semne că l-ar nemulţumi activitatea unor miniştri ai ALDE, dar lui Anton Anton i s-a cerut demisia chiar din interiorul partidului, de către senatorul Scarlat Iriza, înainte ca acesta să plece la PSD. De asemenea, Meleşcanu a provocat nemulţumiri la PSD prin faptul că a tergiversat o decizie privind ambasada din Israel şi nici nu pare dispus să-l recheme pe George Maior de la postul din Washington.

Doamna prim-ministru trebuie să prezinte o proprie evaluare a miniştrilor, iar noi în PSD, într-un termen rezonabil, trebuie să avem o discuţie despre fiecare ministru în parte. Eu cred că până la sfârşitul acestei luni, mă rog, începutul lunii octombrie, eventual, acest lucru trebuie să se încheie cu o remaniere.

Liviu Dragnea

 

 

 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea