x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Renate Weber l-a bătut pe Eckstein-Kovacs cu 99 de voturi

Renate Weber l-a bătut pe Eckstein-Kovacs cu 99 de voturi

de Ion Alexandru    |    27 Iun 2019   •   08:50
Renate Weber l-a bătut pe Eckstein-Kovacs cu 99 de voturi

Renate Weber este noul Avocat al Poporului. Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a votat, ieri după-amiază, succesorul lui Victor Ciorbea, câștigător fiind candidatul propus de ALDE și susținut de PSD, cu 208 voturi. Candidatul Opoziției, fostul consilier al lui Traian Băsescu, Peter Eckstein-Kovacs, a reușit să obțină doar 109 voturi.

 

Eșecul Opoziției în chestiunea numirii noului Avocat al Poporului era preconizat încă de la recenta moțiune de cenzură. Chiar dacă, în cursul zilei de ieri, Comisiile juridice din Senat și din Camera Deputaților au validat toate cele trei candidaturi depuse pentru funcția rămasă vacantă, ca urmare a încheierii mandatului lui Victor Ciorbea. În cursă s-au înscris, din partea Coaliției de guvernare, Renate Weber, din partea PNL și USR, Peter Eckstein-Kovacs, și din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP), Cătălin Boinea Mic.

Noul Avocat al Poporului va prelua mandatul imediat ce hotărârea Parlamentului va fi publicată în Monitorul Oficial, după ce, tot ieri, Victor Ciorbea a transmis o scrisoare oficială către conducerile Camerei Deputaților și Senatului, în care anunță că mandatul său a încetat de drept. Conform algoritmului decis în Coaliție, postul de Avocat al Poporului aparține formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu, lucru confirmat, înainte de vot, de premierul Viorica Dăncilă. Chiar și așa, au existat voci din cadrul PSD, în special cea a senatorului Șerban Nicolae, care a apreciat că ALDE putea propune o persoană “mult mai potrivită” pentru această demnitate.

 

PNL și USR, nemulțumite de rezultatul votului

 

Liberalii, care l-ar fi preferat pe Peter Eckstein-Kovacs, precizau, prim vocea lui Ludovic Orban, că, deși Renate Weber a fost aleasă, în anul 2014, în funcția de europarlamentar pe listele PNL, nu va beneficia de sprijinul acestui partid. “A părăsit partidul şi a exportat traseismul politic la nivel european. Nu putem să o susţinem, cu atât mai mult cu cât a fost candidat din nou din partea ALDE şi, fiind candidat din partea ALDE alături de ceilalţi candidaţi, nu a primit încrederea cetăţenilor români, nefiind capabili să treacă pragul electoral de 5%. Faptul că se vine cu un astfel de candidat, care practic a fost invalidat prin votul cetăţenilor, arată foarte clar că târguiala din interiorul coaliţiei este mai importantă decât nevoia de a da României un conducător al instituţiei Avocatului Poporului care să acţioneze în interesul cetăţeanului, nu în interesul camarilei aflate la Putere”, a declarat Orban.

De cealaltă parte, liderul USR, Dan Barna, atacă dur votul de ieri, din Parlament. “Este o confiscare! O continuare a confiscării acestei poziţii, după cum ştiţi în scrisoarea pe care a transmis-o domnul Ciorbea PSD-ului «nu mai aveţi Avocat al Poporului»,  acum ALDE va avea Avocat al Poporului. Este evident că această funcţie - din păcate pentru România - rămâne o funcţie clientelară politic, care este pur şi simplu distribuită nu unei personalităţi cu integritate şi recunoaştere civică, ci pur şi simplu unui politruc care tocmai şi-a pierdut o slujbă la Bruxelles şi are nevoie de un nou loc de muncă”, a comentat, ieri, Dan Barna, după votul din plenul reunit al Parlamentului.

 

 

 

 

×