x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Restructurare - Reincepe batalia pentru ministere

Restructurare - Reincepe batalia pentru ministere

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    20 Feb 2007   •   00:00
Restructurare - Reincepe batalia pentru ministere

Restructurarea Guvernului da nastere unor noi tensiuni intre liberali si democrati, ultimii suspectand chiar ca Tariceanu vrea sa ii scoata din Cabinet.

Restructurarea Executivului va duce automat la o renegociere a ministerelor intre cele trei partide care au mai ramas in Executiv. Dupa declaratiile premierului Tariceanu, posturile care se vor desfiinta in mod sigur sunt cele de vicepremieri si de ministri delegati. Partidul cel mai afectat de aceasta masura este UDMR, reprezentat acum in Guvern de Marko Bela, vicepremier, Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert, Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Szolt Nagy, ministru al Telecomunicatiilor. Dintr-un foc, UDMR va pierde trei posturi. Conform liberalilor, renegocierea ministerelor este absolut necesara pentru ca UDMR-ului ii trebuie alocate alte ministere in raport cu ponderea sa in cadrul Coalitiei. Ca atare, PD ar fi cel care sa cedeze posturi intrucat el detine opt ministere, in timp ce PNL doar sase.

BANII DE LA UE. Un alt subiect care ar putea face obiectul negocierilor, de aceasta data intre partidele Aliantei D.A., este cel legat de fostul Minister al Integrarii Europene. Acesta se va sparge probabil in doua ministere: cel al Dezvoltarii Regionale si cel al Afacerilor Europene. Primul este cel ravnit atat de PNL, cat si de PD, intrucat el va rula fondurile europene cele mai consistente. "Pentru noi, mai profitabil decat Ministerul Afacerilor Externe ar fi fostul Minister al Integrarii. La restructurare probabil ca se va putea face un schimb aici", ne-au declarat surse liberale. Liderul PD Emil Boc nici nu vrea sa auda insa de vreun schimb de ministere. "Nu vad de ce am incepe o asemenea discutie, pentru ca ministrii nostri si-au facut datoria", a declarat Boc ieri.

"ARTILERIA GREA". Un interviu acordat de premier cotidianului Ziua a pus insa si mai mult jar pe foc, Tariceanu afirmand ca, daca Traian Basescu sau PD vor incerca sa blocheze restructurarea, va avea loc "un nou razboi, in care PNL va folosi artileria grea". "Este o declaratie cel putin incorecta", a rabufnit Emil Boc aratand ca cei care au pledat constant pentru restructurare au fost democratii, care au si renuntat la doua posturi de vicepremieri. Interviul premierului i-a suparat insa si pe membrii Biroului Permanent al PD, in sedinta de ieri unii dintre ei lansand suspiciunea ca Tariceanu incearca sa scoata PD din Guvern.

O varianta de lucru discutata de conducerea PNL, in ipoteza iesirii PD de la guvernare, era comasarea Ministerului Agriculturii, condus de liberalul Dan Motreanu, cu Ministerul Mediului, condus de democrata Sulfina Barbu, precum si comasarea Ministerului Culturii, coordonat de liberalul Adrian Iorgulescu, cu Ministerul Educatiei, coordonat de democratul Mihai Hardau. O alta varianta ar fi comasarea Ministerului Finantelor, detinut de liberalul Sebastian Vladescu, cu Ministerul Economiei, ce revine tot unui liberal, respectiv Varujan Vosganian.

CIOROIANU ARE EMOTII CU BASESCU
Conducerea PNL l-a desemnat ieri pe senatorul Adrian Cioroianu pentru a prelua Ministerul Afacerilor Externe. Propunerea a fost facuta in sedinta de premierul Calin Popescu Tariceanu, nemaiexistand o contrapropunere. Cioroianu a primit 28 de voturi in favoarea numirii sale, si unul impotriva. Tariceanu si-a informat colegii ca i-a transmis propunerea si sefului statului, care ar fi replicat ca Cioroianu nu are "capacitatea de a continua linia de politica externa inceputa de Ungureanu". Investirea lui Cioroianu sta in mana lui Traian Basescu, acesta fiind cel care trebuie sa-si puna semnatura pe decretul de numire in functie. In aceste conditii, Cioroianu a declarat ca nu vrea sa fie nici ministrul premierului, nici ministrul presedintelui. "Eu cred ca cei care au nevoie de ministri sunt inclusiv ciobanul care nu poate sa-si duca oile unde vrea sau oamenii care nu stiu ce inseamna aderare, ce inseamna integrare. Ei au nevoie de ministri de Externe, nu presedintele si nu primul-ministru, si asta e pentru mine foarte clar", aratat Cioroianu. Liberalii s-au asigurat si de o varianta de avarie, in cazul in care Basescu nu va semna decretul de numire, hotarand ca un eventual interimat sa fie asigurat de ministrul Cristian David.
×
Subiecte în articol: politic cioroianu