x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Restructurarea Guvernului, subiect de dispută în PSD

Restructurarea Guvernului, subiect de dispută în PSD

de Adrian Ilie    |    05 Ian 2018   •   13:45
Restructurarea Guvernului, subiect de dispută în PSD
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Începutul anului 2018 se anunţă agitat la Palatul Victoria în condiţiile în care se anunţă o posibilă restructurare a Guvernului, prin comasarea unor ministere. Rămâne de văzut dacă premierul Tudose se va folisi de ocazie pentru a ieşi de sub tutela partidului sau Liviu Dragnea îşi va întări controlul asupra Executivului, care a fost deja limitat prin demisia lui Sevil Shhaideh.

Pretextul unei restructurări a fost oferit de către demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, care a invocat probleme de sănătate pentru a părăsi echipa guvernamentală. Pentru a desemna un succesor al acesteia, conducerea PSD se va reuni săptămâna viitoare într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional care va avea loc, cel mai probabil, luni. Tot atunci se va discuta şi despre reorganizarea Guvernului. Deocamdată, subiectul a fost abordat de către doi lideri proeminenţi ai PSD. Primul este preşedintele executiv Niculae Bădălău. „Ne dorim un guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16-17 ministere”, a declarat Bădălău, la Digi24. În schimb, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, consideră că Guvernul funcţionează bine în actuala formulă şi că nu sunt necesare modificări de structură. Discuţia însă nu se referă doar la problemele de funcţionalitate a Executivului fiind, totodată, o chestiune de care priveşte raporturile de putere din PSD. Proba este oferită de faptul, simultan, a apărut şi problema organizării unui Congres al partidului. „Cred că un Congres ar face bine sănătăţii partidului, în care să relansăm ideile noastre politice, să relansăm viaţa politică, mai ales că 2018 este an preelectoral, ştim că în 2019 vom avea două rânduri de alegeri”, a apreciat Bădălău. Nici de această dată, Stănescu nu a fost de acord cu ideea, apreciind doar că „nu sunt motive”.

Fără milă pentru miniştrii sensibili

Ţinând seama şi de istoricul recent al PSD, este probabil ca discuţia să fie un nou episod în seria de rivalităţi intestine din partid astfel încât restructurarea Guvernului să fie în avantajul unui grup din PSD. Deja Liviu Dragnea i-a reproşat recent premierului Tudose că nu este suficient de calm cu miniştrii, iar replica lui Tudose nu s-a lăsat aşteptată. „Dacă unii sunt mai sensibili, durează trei secunde să-şi dea demisia”, a spus premierul într-un interviu acordat Antenei 3. În aceste condiţii, raporturile dintre premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, sunt din nou motiv de speculaţii, în condiţiile în care Dragnea a pierdut runda precedentă împotriva lui Tudose, când Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au trebuit să părăsească Guvernul.

„Nu cred că trebuie făcute comasări sau alt gen de lucruri făcute în Guvern. Eu cred că Guvernul - în calitate de membru al Guvernului, confirm că Guvernul la această oră funcţionează foarte bine în structura actuală”

vicepremierul Paul Stănescu

Restructurarea ratată

Când guvernul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură, pe 21 iunie 2017, PSD nu a operat nicio modificare de structură în Guvern.. Incluzând şi miniştrii delegaţi, numărul de miniştri a rămas, în guvernul Tudose, la 27. Pe lângă creşterea numărului de ministere, guvernarea PSD s-a remarcat şi prin creşterea numărului de secretari de stat la peste 100, urmând ca şi evaluarea acestora să fie finalizată şi, eventual, să le fie redus numărul.

Un premier greu de controlat

Ultima modificare din Guvern a avut loc în octombrie 2017 când Tudose a anunţat intenţia de remaniere a cabinetului, astfel încât să fi înlăturaţi miniştrii cu probleme în justiţie, referire transparentă la Sevil Shhaideh şi Rovan Plumb, puse sub acuzare în dosarul Belina. Anunţul a survenit la scurtă vreme după ce un sondaj intern arăta că încrederea în miniştri a scăzut dramatic. Tudose a contestat deschis sondajul şi a reuşit să îndepărteze doi miniştri socotiţi apropiaţi ai lui Dragnea.

 

 

×
Subiecte în articol: dispute psd restructurare guvern