x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Revizuirea Constituţiei, pe masa CCR

Revizuirea Constituţiei, pe masa CCR

14 Feb 2014   •   09:07
Revizuirea Constituţiei, pe masa CCR

Curtea Constituţională a României începe astăzi discuţiile pe marginea revizuirii Constituţiei. Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost înregistrat pe 7 februarie la CCR, iar Curtea trebuie să se pronunţe până pe 17 februarie asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind modificarea Legii fundamentale.

Potrivit legii, înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca în termen de 10 zile să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale.

Legea de funcţionare a CCR prevede că, la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, preşedintele Curţii numeşte un judecător-raportor şi stabileşte termenul de judecată.

Curtea se pronunţă asupra proiectului cu votul a două treimi din numărul judecătorilor, iar decizia se comunică celor care au iniţiat propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora, potrivit Agerpres. Proiectul de lege sau propunerea legislativă se prezintă Parlamentului numai împreună cu decizia Curţii Constituţionale.

Legea mai prevede că în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, CCR se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia.

În 4 februarie, Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat în unanimitate proiectul de modificare a Legii fundamentale. Membrii comisiei au analizat observaţiile Consiliului Legislativ şi pe cele ale Comisiei de la Veneţia şi au adoptat mai multe amendamente.

Preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, a anunţat atunci că proiectul va fi trimis Guvernului, Curţii Constituţionale şi Comisiei de la Veneţia, după care va intra în dezbaterea Camerelor Parlamentului.

Comisia a decis că Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din funcţie, iar interceptările telefonice pot fi dispuse de judecătorul instanţei competente să judece fondul cauzei numai în cursul procesului penal. De asemenea, Comisia a stabilit că Parlamentul poate fi dizolvat de către preşedinte în cazul în care Legislativul nu a acordat votul de încredere pentru învestitura a trei guverne succesive şi că şeful statului nu este obligat să consulte Parlamentul pentru a cere poporului să-şi exprime voinţa prin referendum.

×